Milyenek a sikeres magyar startupok? A VIII. Arsboni Lawtech meetupon ezt is megtudhattuk.

Milyen kihívásokkal kell megküzdenie egy magyar jogi startupnak, ha nemzetközi szinten is sikeres szeretne lenni? Lehetséges egyáltalán sikeres vállalkozást alapítani a lawtechre? Mivel foglalkozik egy jogász startupper? Immáron nyolcadik lawtech meetupunkon erre a kérdésre igyekezett választ adni három előadónk.

Első vendégünk Bihary Dani, a tavalyi Global Hackathon győztes csapatának tagja a Revealu kezdeteiről mesélt. Négyen vágtak bele a tavalyi hackathon versenybe, és a magyar fordulóban egy olyan alkalmazást alapjait gondolták ki, mely segítségével elképesztően egyszerűen kérhetők le az adatkezelők által rólunk tárolt adatok. Jelenleg az applikáció vállalati oldalát fejlesztik. Ezzel az a céljuk, hogy ha egy adatkezelő cég szintén Revealu-t használ, akkor a felhasználói adatlekérések és a vállalati rendszer összeköthető legyen, ami az adatlekérés ügyintézési idejét nagyságrendekkel rövidítheti le. A Revealu-t használó cégek pedig külön megjelölés használatára lesznek jogosultak, ami mutatja elköteleződésüket a személyes adatok kiemelt védelme mellett.

Második meghívott előadónk Varga János Tamás, a VJT & Partners irodavezető ügyvédje az Adatsólyom nevű applikációról tartott érdekes előadást, melynek segítségével egy kérdőív kitöltésével lényegében GDPR kompatibilissá tehető egy vállalat működése. Mondanivalóját Chris Sacca Twitter és Uber-befektető azon gondolata köré fűzte fel, mely így hangzik: „Ideas are cheap, execution is everything.” Az, hogy minden helyzetben megállja-e helyét ez a gondolat nem tisztünk nekünk eldönteni, de Varga János Tamás mindenféleképp így látja. Az ötlet első megvalósítása szerinte valahogy így nézett ki.

És a saccai gondolat igazolásaként a megvalósítás perfekcionalizálásán rengeteget dolgoztak, elsősorban az ügyfelek visszajelzései alapján. Több mint egy év kemény munka után az Adatsólyom ma már jobban hasonlít erre:Harmadik előadónk Szilágyi György a Tresorit termékfejlesztési igazgatója és alapítója beszélt a cég rövid, de annál sikeresebb történetéről. A Tresorit felhőszolgáltatás, amely végpontok közötti titkosítás alkalmazásával lehetővé teszi a fájlok biztonságos tárolását és megosztását, elsősorban a vállalati ügyfélkörnek. Ez a Jennifer Lawrence botrány (másnéven fappening) és egyéb adatbiztonsággal kapcsolatos címlapsztorik (például az FBI-Apple vita) óta különösen érzékeny téma. A mai napig a Tresorit két körben kapott tőkebefektetést, ma pedig már közel száz embert foglalkoztat.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Tanulság: ne legyünk kishitűek, magyar startup is lehet sikeres. Csak egy jó ötlet és annak jó megvalósítása szükséges.

Az előadások után már hagyománnyá vált poszt-meetup fröccsözésen beszélhettük meg kötetlen formában az elhangzottakat.

A többi képért kattints ide, és persze csatlakozz az Arsboni Lawtech Közösséghez! Találkozunk februárban! 😉

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS