Minden, amit tudnia kell egy Corporate/M&A jogásznak a versenyjogról

A versenyjog és a Corporate/M&A egymástól nehezen függetleníthető területek. Mik azok a must-know kérdések, melyekre a választ minden Corporate/M&A ügyvédnek tudnia kell? Miért nem szabad a piaci realitásoktól függetlenül kezelni például egy egyesülési tranzakciót? A Legal Festen dr. Ritter Eszter előadása során kiderül.

A jogterületek csupán az egyetemen jól elhatárolható területek. A gyakorlatban ezek a határok elmosódnak, és a jogalkalmazás során nem kifizetődő csupán egy szabályozási paradigma szerint eljárni. Ez a megállapítás kifejezetten helytálló a versenyjog, és a Corporate/M&A-t vizsgálva.

Ennek oka, hogy a versenyjog feladata alapvetően a piacon megjelenő magatartások tisztességes mederben tartása a gazdasági növekedést elősegítő versenyhelyzet fenntartása érdekében. Másik oldalról közelítve pedig, a Corporate/M&A eme piaci szituációknak a statikáját célzott megbontani, ami vélelmezhetően megfelel a versenyjog szabályainak, hiszen már kialakult szituációról beszélünk, melyet már vélhetően kielemzett a hatóság. Így, amikor ezt a jognak megfelelő szituációt meg akarja bontani egy tranzakció, nem kérdés, hogy a versenyjog aktivizálja magát, és monitorozni fogja az ügyletet a jogalkotói kívánalmaknak megfelelő erőviszonyok esetleges áthágásának megakadályozása érdekében.

Látható tehát, hogy egy cégfelvásárlási, avagy egyesülési ügylet a szűken vonatkozó jogszabályok mellett nagyon erős versenyjogi vetülettel is rendelkezik. Mit sem ér egy kiváló, mindenre kiterjedő egyesülési szerződés, ha másnap már a Gazdasági Versenyhivatal kopogtat, és akár ki is lehet dobni az ablakon az addig elvégzett munkát.
Ritter Eszter előadása során kiderül, hogy egy ilyen szituáció mégis hogyan kerülhető el.
Mik azok a must-know versenyjogi kérdések, melyeket egy Corporate/M&A ügyvéd sem hagyhat figyelmen kívül egy ilyen jellegű megbízás alkalmával? És milyen válaszokat érdemes adni rájuk? Vajon hol vannak azok a kiskapuk, amelyeket a hatóság becsukni, a piaci szereplők pedig kinyitni szeretnének?

A témát Ritter Eszter, a Lakatos Köves és Társai Ügyvédi Iroda partnere fogja körbejárni. Eszter a Pázmány Jog- és Államtudományi Karán szerezte diplomáját 2003-ban. Ezt követően rögtön nemzetközi ügyvédi irodai környezetben kezdett el dolgozni jelöltként, az LKT csapatát pedig 2016 óta erősíti. Szakterülete a versenyjog, ideértve az antitröszt, fúziókontroll, valamint a fogyasztók megtévesztésével és tisztességtelen versenycselekménnyel kapcsolatos ügyeket. A Versenyjogi Szakjogi Csoport társvezetője.

Ritter Eszter

Minden, amit tudnia kell egy corporate/M&A jogásznak a versenyjogról

A jogterületek csupán az egyetemen jól elhatárolható területek. A gyakorlatban minden összefügg mindennel, kifejezetten, ha a versenyjogot és a Corporate/M&A-t vizsgáljuk.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.