Munkajog a Facebook-államban? – Lawtech Meetup Hot Edition!

Jövőhét kedden lépjetek ki a Facebookból és felejtsétek el a munkát is egy kis időre, hiszen július 30-án kedden, Arsboni Lawtech Meetup Hot Edition lesz.
Ami az előző meetup sikerén felbuzdulva, ismét Budapest bulinegyedének a közepén, a HubHub-ban kerül megrendezésre. Mert az igazi mulatsághoz szellemi töltet is kell! Ezt biztosítja az Arsboni most is két remek előadóval.

A két előadót olyan témákban hívtuk, amelyekre a legtöbben szavaztak a Lawtech közösség tagjai a Facebookon. Dr. Rácz Ildikó arról tart előadást, hogy a jog miként tudja követni a rohamosan változó munkakörülményeket, ezt követően pedig dr. Dornfeld László vázolja fel, hogy van-e esélye a jognak és nekünk, hogy ne csak passzívan szemléljük, amint a közösségi média leuralja az életünket.

Évszázados rendszerek dőlnek össze a munka világában. A nyolc óra munkáról önfeledten fújjuk a Beatrice-dalt, de ne feledjük, ez a munkaforma egyre inkább a múlté. Már sokan dolgoznak applikációkon keresztül, vagy egy projektre összerántva (gig economy) nem egyszer „otthonról”, vagyis nem egy konkrét munkahelyhez kötötten. Viszont, ha belenézünk a Munka Törvénykönyvébe, nem találjuk ezeknek a viszonyoknak a szabályozására vonatkozó legiszlációt. Ebbe a furcsa helyzetbe vezet be bennünket dr. Rácz Ildikó, munkajogász, PhD-hallgató.

Hasonló ellentmondásos helyzetről osztja meg velünk gondolatait a közösségi médiával kapcsolatban dr. Dornfeld László doktorjelölt, kutató. A legnépszerűbb oldalak egyre komolyabb társadalmi szerepet vállalnak, miközben az őket szabályozó normarendszer még egy korábbi állapot szabályozására készült. Mit tehetnek a jogászok, ha nem akarnak folyamatos lemaradásban lenni, és ha nem szeretnék, hogy a jogi keretrendszer csupán kiskapuk gyűjteménye legyen. Vállalhatja-e a jog azt a szerepet, hogy megakadályozza a technológiai nagyvállalatok disztópikus uralomra kerülését?

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Lelki szemeinkkel látjuk, hogy elégedetten csettintetek: igen, ezek a húsunkba vágó, valódi témák! Az előadásokat követő networkingen pedig tietek a főszerep: osszátok meg egymással és velünk, mi jár a ti fejetekben a fenti témákkal kapcsolatban. Gondoljuk újra közösen az innovatív jogászságot egy fröccs vagy szörp társaságában.

Ne maradjatok és vegyétek meg a jegyeiteket minél hamarabb, mert a júniusi meetupunk is teltházas rendezvény volt, hiszen egyre többen érzik úgy, hogy strand előtt nem csupán a látványizmokra kell gyúrni, hanem a szürkeállományt sem árt a hőmérsékleti csúcsokhoz igazítani.

Július 30 (kedd) – 19:00 Arsboni Lawtech Meetup – HubHub

És még mindig nem kattintottál el? Jól tetted: megsúgjuk, hogy a HOTMEETUP kuponkód használatával ingyen is jegyet vehetsz az eseményre. Ha azonban a barátodat is hozni szeretnéd, akkor küldd neki is el a kódot, mert egy ember csak egy jegyet vehet a kuponnal.

A munka(jog) jövője és a "Facebook állam" - XIII. Lawtech Meetup

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.