“Ne elsők akarjatok lenni, hanem ügyesek”

Miért érdemes jelentkezni a Baker McKenzie New Lawyer Challenge versenyére? Hogyan élte meg a kihívásokat a 2021-es kiírás győztese? Várkonyi Zsófiával készítettünk interjút.

Miért jelentkeztél annak idején a jogi egyetemre? 

Ami megragadott a jog világában, az annak a lehetősége, hogy egy kérdésre nincs jó vagy rossz megoldás, hanem csak elég erős érvrendszert kell felállítani ahhoz, hogy meggyőző legyél. Számomra ez azért is nagy dolog, mert vannak olyan erkölcsi-etikai kérdések, amelyekben az értékválasztás elsőre magától értetődőnek tűnhet, de egy jogász tudja, hogy minden érmének két oldala van, és ez a fajta folyamatos kettős szemszögből való gondolkodás mindig frissen tartja az embert.

Mi alapján döntötted el, hogy jelentkezel a 2021-es New Lawyer Challenge-re? 

Ki szerettem volna magam próbálni egy gyakorlatias versenyben, ahol olyan problémákon gondolkodhatok, amelyek napjainkban jellemzőek. 

Tudnál mesélni arról, hogyan zajlott a verseny? 

Három fordulós volt a verseny, az első körben egy szinte minden jogágat lefedő kérdéssort kellett kitölteni, itt különböző feladatok voltak a jótállástól kezdve, nemzetközi magánjogon át az adójogig. Ezen kérdéskör kitöltésével jelentkezik is egyben a versenyző.

Ha ez jól sikerül, behívnak a második fordulóra, ahol egy ügyfélnek kell nagyon tömör, rövid, precíz jogi véleményt adni egy aktuális jogi problémáról. Tavaly a home office kapcsán felmerülő munkajogi és egyéb kérdésekről kellett egy kétoldalas összefoglalót írni. Ne tévesszen meg senkit: a két oldal nagyon kevés, tehát nagyon összeszedetten, lényeglátóan és lényegre törően kell megközelíteni a feltett kérdéseket.

És hogy nézett ki a döntő?

A harmadik fordulóban szóbeli megmérettetésen vesz részt a versenyző. Összesen nyolcan voltunk, és mindenkinek kellett választania egy idősávot, amikor prezentálta a megoldását a jogi problémára. A prezentálás előtt pontosan egy órával küldik el neked a feladatot, ezalatt kell, hogy jogi tanácsot adj az ügyfélnek. Tavaly a harmadik forduló témája nagyon izgalmas volt: mesterséges intelligenciával, robotokkal és kártérítési felelősséggel kapcsolatos kérdésekben kellett tanácsot adni. 

Elsőre elég kevésnek tűnik az egy óra, őszintén az elején én is leblokkoltam otthon és csak meredtem magam elé. De aztán eszembe jutott egy tanács, amit nővérem még korábban adott: ne első akarj lenni, hanem ügyes! 

Úgy érzem, ez segített átlendülni a kezdeti sokkon, végig ez volt a fejemben amíg oldottam a feladatot: őszintén csak az „érdekelt”, hogy hogyan lehet az adott jogi problémát szakmailag jól megoldani, hogy ne érezzem azt a végén, hogy hibádzik valami az érvelésből.

Milyen volt az online térben versenyezni?   

Az online térben való versenyzés nem okozott többletstresszt, viszont talán azt bánom, hogy így nem tudtam a többiekkel személyesen találkozni, beszélgetni.

Milyen érzés volt megtudni, hogy te lettél a verseny győztese?

Nagyon boldog voltam! Amikor jelentkeztem, nem hittem volna, hogy végül megnyerem.

Mit gondolsz, a versenynek köszönhetően mely képességeid fejlődtek?

Egyértelműen ráéreztem arra, mi a lényeg egy jogi probléma megoldásakor, hogyan kell kiszűrni rengeteg információ közül a „valódi” problémát. Ez nagyban megkönnyítette egyébként a későbbiekben a tanulást az egyetemen is!

Milyen személyes, szép emlékként őrzött pillanatot emelnél ki a versenyből?

A harmadik fordulóban végig úgy prezentáltam, hogy nem is tudtam a zsűrit nézni, csak a laptopomon megnyitott jegyzetre koncentráltam és arra, hogy beleférjek a tízperces időkeretbe. Majd a prezentáció után volt még egy tízpercnyi idő, amikor a zsűri kérdezgetett mindenfélét. Az a pillanat volt nagyon kedves a szívemnek, amikor befejeztem a prezentációt és átkapcsoltam a meetingre, hogy végre „személyesen” is találkozhassam a zsűrivel, ugyanis sok elismerő pillantást láttam a kamera túloldalán.

A nyáron a Bakernél gyakornokoskodtál. Hogyan kerültél az irodához, illetve milyen volt egy nemzetközi irodánál dolgozni? 

A verseny egyik nyereménye volt egy hathetes szakmai gyakorlat a Bakernél, aminek én a legjobban örültem. Az M&A csoportba kerültem, és nagyon élveztem a munkát, mert nagyon érdekes jogi kérdésekkel foglalkozhattam és úgy érzem érdemi munkát tudtam végezni.  

Kiknek, és miért ajánlanád a részvételt a versenyben? 

Mindenkit bátorítok arra, hogy jelentkezzen, mert nagyon jó a verseny arra, hogy kipróbáld magad élesben. És amit testvérem után immár szabadon idézek: ne elsők akarjatok lenni, hanem ügyesek.

Felkeltette érdeklődésedet a verseny? Szeretnéd magadat valódi kihívások elé állítani? Akkor jelentkezz az idei New Lawyer Challenge-re március 21. éjfélig!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.