Négy új jelölt, Sulyok Tamás lehet Lenkovics utódja

A kormánypártok megegyeztek az LMP-vel a négy hiányzó alkotmánybíró személyéről – ismertette Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője mai, csütörtöki sajtótájékoztatóján. A frakciók egyezségének értelmében Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt fogják javasolni az Országgyűlésnek. A tavasz óta üresen álló elnöki pozícióról is döntés született, a jelenlegi elnökhelyettest, Sulyok Tamást jelölte a házelnök.

ab

Február óta terítéken volt az új alkotmánybírák megválasztásának kérdése, miután Paczolay Péter korábbi távozását követően a tavasszal további három hely is megüresedett a tizenöt fős testületben. A távozók között volt Lenkovics Barnabás elnök is, így az Alkotmánybíróság munkáját az elmúlt félévben az elnökhelyettes, Sulyok Tamás irányította.

A döntésre azért kellett ennyit várni, mert az alaptörvényi rendelkezés értelmében az új tagok megválasztásához az Országgyűlés kétharmadának szavazatára van szükség, amivel a kormánypártok jelenleg nem rendelkeznek, így kénytelenek voltak az ellenzéki frakciókkal is egyeztetni a kérdésben. A jelölteket hétfőn fogja meghallgatni az igazságügyi bizottság.

marosi

Dr. Hörcherné dr. Marosi Ildikó a Kúria bírája, a közigazgatási és munkaügyi kollégium tagja. Közigazgatási szakágakba tartozó ügyeket tárgyal. Az Alaptörvény 2012-ben alakította át az önkormányzati rendeletek törvényességének vizsgálatára vonatkozó eljárást, és az Alkotmánybíróság helyett a Kúria hatáskörébe utalta azt. Az így kialakított háromtagú testületnek, az Önkormányzati Tanácsnak (ÖT) Dr. Hörcherné dr. Marosi Ildikó egyből tagja lett. Korábban már dolgozott az Alkotmánybíróságon is.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

horvath

Dr. Horváth Attila jogtörténész, egyetemi docens. Jogi végzettsége mellett történelem tanári diplomával is rendelkezik. Szakterületei közé tartozik a magyar magánjog, a kereskedelmi jog története, valamint a részvénytársaságok jogának kialakulása, illetve a szovjet típusú diktatúrák alkotmánytörténete. Több külföldi ösztöndíj nyertese, illetve tudományos társaság tagja.

schanda

Dr. Schanda Balázs alkotmányjogász, egyetemi tanár. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának kutatási ügyekért felelős prodékánja, illetve az Alkotmányjogi Tanszék vezetője. Szakterülete az alkotmányjogon kívül az állami és összehasonlító egyházjog, valamint a vallásszabadság kérdései.

szabo

Dr. Szabó Marcel a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes. Elsősorban általános nemzetközi jogi és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozott korábban, másfél évig a Kormány képviselője volt a hágai nemzetközi bíróság előtt, majd 2011 és 2012 októbere között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa volt. 2012. október 8-án az Országgyűlés az alapvető jogok biztosának helyettesének választotta. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának korábbi dékánhelyettese, jelenleg tanszékvezetője.

A frakciók közös jelöltjei elfogadták a felkérést, az Országgyűlés várhatóan kedden fog szavazni megválasztásukról. Kövér László jelölése folytán Sulyok Tamás elnöki kinevezéséről is tárgyalni fog a parlament. Sulyok 2014 szeptembere óta az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisa óta elnökhelyettese. Lenkovics Barnabás megbízatásának áprilisi lejárta óta elnökhelyettesként látja el az elnöki jogköröket.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.