Négy új jelölt, Sulyok Tamás lehet Lenkovics utódja

A kormánypártok megegyeztek az LMP-vel a négy hiányzó alkotmánybíró személyéről – ismertette Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője mai, csütörtöki sajtótájékoztatóján. A frakciók egyezségének értelmében Marosi Ildikót, Horváth Attilát, Schanda Balázst és Szabó Marcelt fogják javasolni az Országgyűlésnek. A tavasz óta üresen álló elnöki pozícióról is döntés született, a jelenlegi elnökhelyettest, Sulyok Tamást jelölte a házelnök.

ab

Február óta terítéken volt az új alkotmánybírák megválasztásának kérdése, miután Paczolay Péter korábbi távozását követően a tavasszal további három hely is megüresedett a tizenöt fős testületben. A távozók között volt Lenkovics Barnabás elnök is, így az Alkotmánybíróság munkáját az elmúlt félévben az elnökhelyettes, Sulyok Tamás irányította.

A döntésre azért kellett ennyit várni, mert az alaptörvényi rendelkezés értelmében az új tagok megválasztásához az Országgyűlés kétharmadának szavazatára van szükség, amivel a kormánypártok jelenleg nem rendelkeznek, így kénytelenek voltak az ellenzéki frakciókkal is egyeztetni a kérdésben. A jelölteket hétfőn fogja meghallgatni az igazságügyi bizottság.

marosi

Dr. Hörcherné dr. Marosi Ildikó a Kúria bírája, a közigazgatási és munkaügyi kollégium tagja. Közigazgatási szakágakba tartozó ügyeket tárgyal. Az Alaptörvény 2012-ben alakította át az önkormányzati rendeletek törvényességének vizsgálatára vonatkozó eljárást, és az Alkotmánybíróság helyett a Kúria hatáskörébe utalta azt. Az így kialakított háromtagú testületnek, az Önkormányzati Tanácsnak (ÖT) Dr. Hörcherné dr. Marosi Ildikó egyből tagja lett. Korábban már dolgozott az Alkotmánybíróságon is.

Karrier Kávézz velünk!

Alakítsd karriered ingyenes tanácsadásunk során!

horvath

Dr. Horváth Attila jogtörténész, egyetemi docens. Jogi végzettsége mellett történelem tanári diplomával is rendelkezik. Szakterületei közé tartozik a magyar magánjog, a kereskedelmi jog története, valamint a részvénytársaságok jogának kialakulása, illetve a szovjet típusú diktatúrák alkotmánytörténete. Több külföldi ösztöndíj nyertese, illetve tudományos társaság tagja.

schanda

Dr. Schanda Balázs alkotmányjogász, egyetemi tanár. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának kutatási ügyekért felelős prodékánja, illetve az Alkotmányjogi Tanszék vezetője. Szakterülete az alkotmányjogon kívül az állami és összehasonlító egyházjog, valamint a vallásszabadság kérdései.

szabo

Dr. Szabó Marcel a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes. Elsősorban általános nemzetközi jogi és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozott korábban, másfél évig a Kormány képviselője volt a hágai nemzetközi bíróság előtt, majd 2011 és 2012 októbere között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa volt. 2012. október 8-án az Országgyűlés az alapvető jogok biztosának helyettesének választotta. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának korábbi dékánhelyettese, jelenleg tanszékvezetője.

A frakciók közös jelöltjei elfogadták a felkérést, az Országgyűlés várhatóan kedden fog szavazni megválasztásukról. Kövér László jelölése folytán Sulyok Tamás elnöki kinevezéséről is tárgyalni fog a parlament. Sulyok 2014 szeptembere óta az Alkotmánybíróság tagja, 2015 áprilisa óta elnökhelyettese. Lenkovics Barnabás megbízatásának áprilisi lejárta óta elnökhelyettesként látja el az elnöki jogköröket.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.