Nincs jogásztúlképzés

Trócsányi László az Eperjesi Evangélikus Jogakadémia Miskolcra költözésének 100. évfordulójára szervezett konferencián arról is beszélt, hogy nincs jogásztúlképzés Magyarországon. “A jogászképzés múltja, jelene és jövője” című előadásában elmondta, hogy a végzettek mintegy nyolcvanöt százaléka a szakmájában dolgozik, és az elhelyezkedés nem jelent gondot számukra. A mai magyar jogászok fontos és megbecsült tagjai a társadalomnak, az irántuk megnyilvánuló közbizalom szilárd, szükség van a munkájukra – tette hozzá.

(Fotó: MTI/Vajda János)

Az ország jelenlegi hatezer száz jogászhallgatójának a fele a fővárosban tanul, ám a budapesti túlsúlyt a kormány igyekszik a vidéki egyetemek fokozott támogatásával ellensúlyozni: az állam különböző jogászösztöndíjakkal támogatja a vidéki jogi karok hallgatóit. (A minisztérium jogászképzéssel kapcsolatos szakpolitikájáról és víziójáról mi is készítettünk interjút.)

A miniszter előadásában arra is kitért, hogy a jövőben milyen kihívásokkal szembesülhetnek a ma végzett egyetemisták, hiszen a mesterséges intelligenciára épülő technológiák átalakítják a munkaerőpiacot. Komoly viták folynak napjainkban arról, milyen jogászi tevékenységeket célszerű robotokra bízni. Egyre komolyabban merül fel például az Amerikai Egyedült Államokban, hogy az esendő emberi bírót felválthatja-e a gép. Ez komoly dilemmák elé állítja a politikai döntéshozókat.

Végül Trócsányi László azt is hangsúlyozta, hogy

A jogi karok szabadságát meg kell hagyni,

a minőségi képzési feltételek biztosítása és a szakmai sarokpontok meghatározása mellett. Ugyanakkor, a korszerű jogászképzésnek reagálnia kell a változásokra, elsősorban a gyakorlati szempontok szem előtt tartásával – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A Jogászképzés rovat támogatója az Igazságügyi Minisztérium.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS