A nyakkendőmentes konferencia

A Legal Geek 2016-os rendezvénye óta nagy várakozás előzte meg az idei októberi fesztivált. A hagyományos jogi konferenciákhoz képest ugyanis a Legal Geek új fejezetet nyitott az innovatív és közösségteremtő jogi rendezvények világában. A tavalyi résztvevőknek jó volt ide visszatérni, az újonnan csatlakozóknak pedig jó volt megtapasztalni ezt az új, nyakkendőmentes szellemiséget.

Fotó: www.legalgeek.co

A Legal Geek keretében megnyilvánult termékeny, támogató szakmai közeg minden bizonnyal elengedhetetlen ahhoz, hogy a legaltech startupok Európa szerte szárnyakat bontsanak, hatékony együttműködések szülessenek az újragondolt jogi szolgáltatások világában és kiváló szakmai lehetőségek táruljanak fel a milleniumi generáció előtt is a jogi területen.

1# Lawtech startupok és mesterséges intelligencia a jogban

A Legal Geek fesztivál egyik hagyományteremtő programpontja a startup sétány és pitch verseny. Ennek keretében bemutatkozási lehetőség nyílik a jogi munkát segítő szoftverek és alkalmazások számára. A sétányon körbejárva megismerkedhetsz egy adott legaltech startup munkatársaival és megnézheted az innovatív jogi szoftverek demoját. Ötleteket gyűjthetsz és hatékony megoldásokat találhatsz iratszerkesztésre, ügyfélkapcsolatok menedzselésére, jogi adatbázis kezelésére és áttekintésére, vagy akár jogi munkaerő toborzására is. Ahogy a fesztiválon is kiderült, 2017 legaltech szenzációja a mesterséges intelligencia (MI) jogi területen való alkalmazása: a legtöbb idei kiállító MI szoftverrel lépett a piacra és a pitch versenyt is egy MI alapú szerződés menedzsment platform nyerte, a Juro.

Az MI elterjedésével kapcsolatos aggályokkal szemben a Legal Geek fesztiválon felszólalók azt hangsúlyozták, hogy ezek a szoftverek nem helyettesítik a jogászokat. Kiválóan támogatják azonban a jogi munkát azáltal, hogy csökkentik a kutatómunka idejét, stukturálják az irathalmazokat, alkalmasak hibafelismerésre és gördülékenyebbé teszik a munkafolyamatokat (mind az ügyfelekkel, mind pedig a jogász kollégákkal való együttműködésben). Ezek a szoftverek képesek ugyan nagy adatmennyiségek áttekintésére, az iratokban előforduló szövegezési mintázatok (és azoktól való eltérések) felismerésére, adatbányászatra, de nincs kreatív problémamegoldó képességük és az emberi kapcsolatok létrehozásában és fenntartásában sem tudnak nekünk segíteni. Ezekben nekünk, jogászoknak kell jeleskednünk és a javunkra fordítanunk az MI-ben rejlő szakmai lehetőségeket.

2# Újragondolt jogi folyamatok és szolgáltatások

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A newlaw innovatív szellemisége és a legaltech megoldások kétségkívül forradalmasítják a jogi szakmát, noha ez a folyamat egyelőre még gyerekcipőben jár. Az új technológiák alkalmazásában előrébb járó, „nagytestvér” fintech esetében sem mondható még el, hogy teljes egészében átalakította volna a pénzügyi szolgáltatásokat,de az üzenet egyértelmű: az üzleti modellek és folyamatok újragondolásra szorulnak. Amint a Legal Geek fesztiválon is kiderült, az újratervezés szükségessége ügyféligényből fakad. A pénzügyi szolgáltatásokhoz hasonlóan, a jogi területen is gyorsabb, olcsóbb, áttekinthetőbb szolgáltatásokra van kereslet, eltávolítva a nem ügyfélközpontú vagy felhasználóbarát elemeket.

Fotó: www.legalgeek.co

A jogi szolgáltatások innovációjában élen járók (mint például az Axiom, az Obelisk vagy a Halebury), különbséget tesznek a jog, mint lexikális tudás (amit az egyetemen megtanulunk) és a jog, mint üzletág között. Az alternatív jogi szolgáltatók –  üzleti megfontolásból – sajátos módon ötvözik a jogi szaktudást, a rendelkezésükre álló legaltech megoldásokat és az ügyfélkapcsolatok építését. Jellemzően eltérnek a hagyományos ügyvédi irodák piramis jellegű üzleti modelljétől, a szokványos óradíj helyett az ügyfeleknek kedvezőbb, hozzáadott érték alapú (például fix díjas) díjazásban gondolkodnak, és kiemelten fontos számukra a munka és magánélet közötti egyensúly, illetve a változatosságra és befogadásra épülő vállalati kultúra.

Az idei Legal Geek fesztiválról három inspiráló gondolatot hoztam haza, amelyek itthon és régiónkban is lényegesek lehetnek a jogi terület innovációjában:

  • Együtt könnyebb és hatékonyabb„Túlságosan összetett és nehéz a jogi folyamatok újratervezése ahhoz, hogy bármelyikünk is képes legyen egyedül végigjárni ezt az útat.” (Chris DeConti, Axiom)

Többen hangsúlyozták, hogy a jogászoknak együtt kell működniük más hivatásbeliekkel és meg kell tanulniuk eligazodni az egyre összetettebb legaltech ökoszisztémában. A legaltech applikációk jellemzően egymásra épülnek, nincs egyetlen „desktop szoftver”, ami minden szakmai kihívásra átfogó megoldást jelentene.

  • Service design a jogi szolgáltatásokban„Az emberek, folyamatok megértése elsődleges, és csak ezután következhet a technológia.” (Alex Smith, Reed Smith LLP)

A kreatív problémamegoldás (Design Thinking) üzleti szolgáltatásokra alkalmazott módszere a jogi területen is emberközpontú tervezést jelent. Tisztában kell lenni az ügyféligényekkel, az ügyfél vállalkozásában lezajló üzleti folyamatokkal, ugyanis kizárólag ezek alapján tudjuk valóban a munkavégzés és az ügyfél igényeinek szolgálatába állítani a technológiát.

  • Vállalkozó szellemiség„A jogász-vállalkozók aranykora köszöntött be.” (Mark Cohen, Legal Mosaik)

A Legal Geek fesztiválon felszólalók hangsúlyozták, hogy a jogi innováció nem csupán a jogi szolgáltatások újragondolását érinti, hanem a jogászoknak is újra kell értelmezniük a személyes hivatásuk fogalmát. Fel kell tennünk magunknak számtalan kérdést azzal kapcsolatosan, hogy nekünk személyesen mit jelent ma jogásznak lenni, és mit fog jelenteni 5-10 év távlatában.

Fotó: www.legalgeek.co

3# Mire számíthat a milleniumi generáció?

Bár a Legal Geek fesztivál résztvevőinek nagy többsége az X és Y generációhoz tartozónak vallotta magát, fontos szempontok hangozttak el a milleniumi generáció számára is. Több előadó hangsúlyozta, hogy a hagyományos jogi szerepektől való elmozdulás már megtörtént és a változó jogi piactér új képességek elsajátítását teszi szükségszerűvé. Az együttműködés, a változatos szakmai háttérrel rendelkező csapatokba való beilleszkedés, a kreativitás és a hiteles emberi kapcsolatok építésére való alkalmasság csak néhány olyan kiemelt jellemző, amit a jogi tudás mellett érdemes lesz beépíteni a jövőbeli jogászgenerciók kelléktárába.

A milleniumi generáció számára sajátos részvételi lehetőséget biztosított a Legal Geek: az idén diák önkéntesekből álló csapat segítette a fesztivál szervezését és lebonyolítását (jelentkezni a Legal Geek honlapján keresztül lehetett, ezt lesz érdemes figyelni jövőre is). Továbbá, válogatott legaltech startupok számára térítésmentesen (és korosztálytól függetlenül) juttattak belépőjegyeket az idei fesztiválra. Ezekből a csatlakozási lehetőségekből is kitűnik a Legal Geek rendezvényeinek nyitottsága és közösségteremtő szellemisége, a kérdés már csak az, hogy mikor születnek Magyarországon is olyan jogász-vállalkozó kezdeményezések, amelyekkel mi is színesíthetjük az európai lawtech startup térképet (az angol lawtech startupokat a Legal Geek ezen a linken foglalta össze). A 2017-es Legal Geek fesztivál legfontosabb üzenete vélhetően az, hogy a jogi piactér átalakulása lehetőséget jelent mindannyiunk (jelenlegi és jövőbeli jogászok) számára arra, hogy egyéni tudás- és kelléktárunkra, illetve technológiára támaszkodva emberközpontú jogi szektort teremtsünk.

Szabó Orsolya (InvestCEE/investcee.hu)

A szerző

Innovatív jogász, aki 11+ év után kiugrott a BigLaw dobozból, mert az végül mégis szűknek bizonyult a NewLaw lehetőségeihez képest. Továbbra is szereti az M&A tranzakciók világát, főleg azt az egyedi kombinációt (és kihívást), ahogy a business és jogi szempontok összeérnek a siker érdekében. Meggyőződése, hogy a pozitív befektetői szándék, a LawTech megoldások és egy jó csapat együttesen csodákra képes a világban. A szerző elérhető a LinkedIn-en és a Twitteren is.

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.