Nyilvánosságra hozták a 2018-as Jogászdíj pályázati kategóriáit

Nyilvánosságra hozták a 2018-as Wolters Kluwer Jogászdíj pályázati kategóriáit, melyek között egyes kategóriákat évről-évre meghirdetnek, mindig vannak azonban az előző évhez képest új pályázati kategória is.

A tavalyi nyertesek

Milyen koncepciót tartanak szem előtt a kategóriák meghatározása során?  – erről Tóth Gábor, a Wolters Kluwer Kft. ügyvezető igazgatója nyilatkozott: „A jogi munka nagyon sokrétű, sok területen végeznek kiemelkedő munkát a jogászok, és egyszerűen lehetetlen minden évben minden területen díjat osztani. Ugyanakkor egy-egy év sok esetben nem jelent elegendő időt, lehetőséget arra, hogy új, kiemelkedő eredmények szülessenek, hiszen egyes ügyek és esetek, akár több évig is elhúzódnak. Szeretnénk továbbá, ha minden évben újabb és újabb szakterületek mutathatnák meg az eredményeiket Magyarország és a régió előtt.”

További újdonságnak tekinthető, hogy a pályázók körét ebben az évben jelentősen bővítették, így a pályázaton a jogi egyetemi végzettséggel rendelkezők vehetnek részt egyénileg és csapatban, azzal azonban, hogy a csapatok tagjai között nem jogi végzettségű személyek is lehetnek.

A pályázatok (amelyeknek a benyújtása pályázati űrlap kitöltésén keresztül történik) – a legal technology és az év fiatal tehetsége kategóriák kivételével – a 2017. január 1-je és 2018. október 10-e között megoldott ügyekre, menedzselt projektekre vonatkozhatnak. Pályázni olyan üggyel lehet, amelynek már legalább egy lezárt szakasza van (pl. peres ügy esetében elsőfokú ítélet született).

Az idei évben új kategóriaként az adatvédelem, a compliance és a legal technology jelentek meg. Az adatvédelem a jogi környezet változása miatt kiemelt területnek tekinthető ebben az évben, ennek következtében számos lehetőséget tartogat a jogászok számára, ezért a szervezők mindenképpen fontosnak tartják a külön kategóriaként történő beemelését.

A compliance kategóriát elsősorban jogtanácsosok számára ajánlják. A legal technology kategóriában a jogászi munkát támogató, annak minőségét javító, készre fejlesztett, 2017. január 1-je és 2018. október 10-e között piacra vezetett új vagy jelentős mértékben megújított technológiai megoldás (pl. szoftver) lehet a pályázat tárgya.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Fontos szempont az idei évben is, hogy olyan további, jogterületeken átívelő kategóriákat is kínálnak – vitarendezés és elvi jelentőségű ügyek kategóriája –, amelyek meghirdetésével arra szeretnének ösztönözni minden jogászt, hogy jogterülettől függetlenül mutassa be a szakmai közérdeklődés szempontjából jelentősnek tekintett eredményeit.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy az elvi jelentőségű ügyek kategóriában a jogalkalmazás egységesítését támogató, elvi kérdést eldöntő, bármely jogterületet érintő, szerkesztett formában (pl. BH, EBH, EBD, BDT, KGD, PJD) megjelent döntés (határozat, állásfoglalás, vélemény) alapjául szolgáló üggyel lehet pályázni.

Mind a budapesti, mind pedig a vidéki, kisebb és nagyobb ügyvédi irodákat, továbbá az egyéni ügyvédeket is bátorítani szeretnék a megmérettetésre, számukra elsősorban az ingatlanjog vagy a családjog kategóriákat ajánlják.

A tavalyi év nagy sikerére tekintettel idén is meghirdetésre kerül „Az év fiatal tehetsége” kategória, amelyben kizárólag jogász mentor szakmai jelölése alapján fogadnak el nevezéseket. E körben a jelölt eddigi tanulmányi, tudományos, szakmai, gyakorlati eredményeit, valamint átlagon felüli tudását és kompetenciáit díjazzák. Változás ugyanakkor, hogy e kategóriában 2018-ban két különböző alkategóriát határoztak meg. A joghallgató alkategóriában az a személy jelölhető, aki jelenleg jogász szakon folytatja tanulmányait és 2018. október 10-éig nem tölti be a 30. életévét. A jogász alkategóriában ellenben azok, a jogi diplomával rendelkezők jelölhetők, akik 2018. október 10-éig nem töltik be a 30. életévüket, és ugyanezen időpontig nem szereztek jogi szakvizsga bizonyítványt.

Milyen kategóriákban lehet tehát pályázni 2018-ban?

 1. Az év jogásza/csapata versenyjog és vállalatfelvásárlás kategóriában
 2. Az év jogásza/csapata adójog kategóriában
 3. Az év jogásza/csapata pénzügyek és biztosítások kategóriában
 4. Az év jogásza/csapata ingatlanjog kategóriában
 5. Az év jogásza/csapata családjog kategóriában
 6. Az év jogásza/csapata kártérítési jog kategóriában
 7. Az év jogásza/csapata adatvédelem kategóriában
 8. Az év jogásza/csapata compliance kategóriában
 9. Az év jogásza/csapata energiajog kategóriában
 10. Az év jogásza/csapata szellemi alkotások joga kategóriában
 11. Az év jogásza/csapata vitarendezés kategóriában
 12. Az év jogásza/csapata az elvi jelentőségű ügyek kategóriában
 13. Az év jogásza/csapata legal technology kategóriában

A jövő reménységei számára meghirdetett kategória (kizárólag jelölés alapján)

 1. Az év fiatal tehetsége

– joghallgató alkategóriában

– jogász alkategóriában

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS