„Okos szerződések” avagy okos életünk következő lépcsőfoka

E dolgozat a Bird & Bird, az Új Jogtár és az Arsboni által meghirdetett 2018. évi Cikkíró Pályázat keretében született.
Szerző: Turányi Noémi

A jövő szerződései, és alkalmazási lehetőségei.

A sokak által már jól ismert Bitcoin (virtuális fizetési eszköz) mögött egy teljesen új, innovatív technológia a Blockchain áll, mely olyan problémák kiküszöbölésére talált megoldást, mint a tranzakciók harmadik fél nélkül történő lebonyolítása.

Mi is az a Blockchain?

Lényegében egy felhasználók közötti (Peer-to-Peer), nyilvános, megosztott, digitális főkönyv, mely az összes eddig lezajlott tranzakciót tartalmazó nyilvántartást vezet, emellett biztosítja a felhasználók anonimitását.

Vannak, akik számára még nem világos, hogy pontosan milyen lehetőségeket is rejt magában ez a technológia. A Blockchain használatával egy meghamisíthatatlan és biztonságos nyilvántartási rendszer jön létre, melynek alapját a decentralizáltság garantálja, tulajdonképpen ettől lesz feltörhetetlen, és hiteles a rendszer.

A felhasználási lehetőségek tekintetében sokan számos hasonlóságot vélnek felfedezni az internet és a Blockchain között, így annak elterjedése alapjaiban változtatja majd meg társadalmi rendszerünket.

Okos szerződések fogalma

Az okos szerződések vagy ún. smart contract-ok a Blockchain hálózat felhasználásával képesek adatok és események rögzítésére, melyek egy előre kódolt utasításnak köszönhetően az adott esemény bekövetkezésekor automatikusan végrehajtásra kerülnek. Külön sajátossága, hogy a szerződésbe foglalt kikötéseket nem lehet utólag átírni, vagy módosítani.

A fogalmat Nick Szabo egy amerikai – azonban egyes források szerint magyar származású informatikus alkotta meg a ’90-es évek alatt. Elképzelése szerint a smart contract legnagyobb előnyeként szolgált a hagyományos papír alapú szerződésekkel szemben, hogy előre meghatározott feltételek bekövetkezése alapján a szerződést automatikusan, közvetítő közreműködése nélkül végrehajthatók.

Mi kell az okos szerződés létrehozásához?

1. Blockchain hálózat: decentralizált rendszer.
2. Egy program, mely rögzíti a szükséges adatokat így képes működni.
3. Szerződés tárgya, a programnak hozzáférést kell biztosítania a szerződésben rögzített árukhoz vagy szolgáltatásokhoz, hogy azokat automatikusan feloldja vagy lezárja.
4. Szerződési feltételek, a szükséges adatokat, eseményeket, valamint a műveletek pontos sorrendjét tartalmazzák.
5. Digitális aláírás, a szerződést minden résztvevőnek alá kell írnia a szerződésben meghatározott feltételeket a „saját” titkos kulcsával.

Okos szerződések a gyakorlatban

Egy lakás-adásvételi szerződés kapcsán, miután a felek a szerződést megkötötték, a vevő a meghatározott bankszámlára átutalással teljesíti a vételárat, az eladó elismeri a vételár átvételét, és ezzel egyidejűleg automatikusan lemond a tulajdonjogról. Ezt követően a nyilatkozata továbbításra kerülhet az illetékes (jövőbeli) földhivatalba, ahol a rendszer azonnal bejegyzi a tulajdonjog változást az ingatlan nyilvántartásba.
A szerződés alkalmazása, tehát kiküszöbölné az eladó részéről történő joggal való visszaélés lehetőségét, valamint az ügyvédek napokig, hetekig tartó ügyviteli ügyintézését.

A smart contract – további felhasználási módjaként – lehetővé tenné egy gépjármű életútjának dokumentálását az autó gyártásától kezdve, a különböző tulajdonos váltásokon, javításokon át, egészen annak bontásáig, így a Blockchain hálózat alkalmazásával egy hiteles és folyamatos könyvelés történne, melynek segítségével a használt autó vásárlás sokkal biztonságosabbá válhatna.

Milyen előnyei vannak az okos szerződéseknek?

Az okos szerződések a Blockchain hálózat adta összes lehetőséget kihasználják, így a biztonságot garantálja a titkosított, osztott, és meghamisíthatatlan adatbázis rendszer. Mivel a legtöbb eljárás automatikusan, és közvetítő (ügyvéd, közjegyző, bank, más hatóságok) közreműködése nélkül, a feltételek teljesülésekor bekövetkezik, ezért a felmerülő költségek jóval minimálisabbak a hagyományos szerződésekhez képest. Továbbá lehetővé teszi, hogy akár teljesen anonim módon is szerződjenek a felek.

Az okos szerződések hátrányai

Decentralizált rendszer
A védelem garantálása szempontjából a decentralizált (központi kibocsátó nélküli) rendszer egyik jelentős hátrányának tekinthető, az hogy a felhasználók számára nincs egy olyan szerv, akihez egy esetleges jogsérelem felmerülése esetén, jogaik védelme érdekében fordulhatnának.

Emberi mulasztás, vagy hiba
A szerződés alapjául szolgáló kódokat emberek rögzítik, így az emberi tényező magában hordozza az esetleges hibák eshetőségét, mely a rendszer sajátosságaiból fakadóan megváltoztathatatlan.

Elállás, és felmondás
Ha a kötelezett fél az előírt feltételeknek eleget tett, a szerződés automatikusan, ex nunc végrehajtásra kerül, emiatt a szerződéstől történő elállásra, vagy a szerződés felbontására utólag már nincs lehetőség.

Konklúzió

A Blockchain technológia felhasználásával teljesen új alapokra helyezhetők a hagyományos papír alapú szerződések megkötése. Az okos szerződések különösen ígéretes technológiának tűnnek a vállalkozók, és biztosítók számára, azonban az elterjedésük, és a hátrányainak kiküszöbölése még jó pár évbe telhet. Ami viszont biztos, az az, hogy a továbblépéshez mindenképp szükség van a jogalkotók támogatása.

Források, felhasznált irodalom
https://hsloffice.com/2018/04/bevezeto-intelligens-szerzodesek/
https://ipit.hu/a-bitcoin-alapjaul-szolgalo-technologia-adhatja-a-kulcsot-a-jovo-tarsadalmahoz

Blockchain technológia a használtautó piacon


https://www.portfolio.hu/vallalatok/it/nagyobbat-szolhatnak-az-okosszerzodesek-mint-maga-a-bitcoin.279235.html

Tetszett a cikk? Szavazz rá a lenti alkalmazásban!

[shortstack smart_url='[shortstack smart_url=’https://1.shortstack.com/pJ14Jh’ responsive=’true’ autoscroll_p=’true’]

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS