Robot az Alperesem – de ki felel a végén?

Ki a felelős azért, ha egy önvezető autó balesetet okoz? Egyáltalán milyen szempontok alapján mérlegelhet egy robot? Felváltja-e valaha az emberi bírókat a mesterséges intelligencia? Milyen gyorsan tudja tartani a lépést a jogalkotás az egyre jobban felgyorsult technológia fejlődéssel? Na és mi a helyzet a fejünk felett repkedő drónokkal?

Ha a fenti kérdésekre szeretnéd hallani a választ, és érdekel, hogy milyen más problémákkal kell megbirkóznia az elkövetkezendő évtizedek jogászainak, akkor ne hagyd ki az Arsboni és az Mathias Corvinus Collegium (MCC) Jog szakiránya által közösen szervezett előadássorozat első állomását!

Előadók

Orbán Miklós
1999-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, majd posztgraduális tanulmányait a Georgetown Egyetemen folytatta, ahol Fulbright-ösztöndíjas volt. Ezt követően az Allen & Overy és a Partos & Noblet Lovells ügyvédi irodáknál dolgozott, majd a British Telecom közép-európai és oroszországi régiójának szabályozási igazgatója volt. 2011-ben alapította üzlettársával az Orbán & Perlaki Ügyvédi Társulást és az Explico tanácsadó céget, amik nemzetközi vállalatok közép-európai befektetéseinek jogi, szabályozási és public policy tanácsadásával foglalkoznak. 2003 óta tagja a Budapesti és New York-i Ügyvédi Kamarának.

Dr. Andorkó Imre, PhD.
2007-ben végzett a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. PhD. címét 2013-ban szerezte, jelenleg a Kar polgári jogi tárgyainak segéd oktatója, illetve a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán környezeti jogot, mezőgazdasági jogot és szakigazgatást tanít. Kutatási területe a polgári jog, 2015-ben az Arsboni cikkíró pályázatán 1. helyezést ért el Jogi sci-fi avagy Az @utózás technológiai fejlődésének lehetséges hatásai a jogtudományra c. cikkével.

Cikkíró Pályázat

Van egy érdekes témád?

Ez most nem egy évfolyamdolgozat, hanem az Arsboni ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Cikkíró Pályázata!

A beszélgetést az Arsboni részéről Molnár Benedek moderálja.

Jelölj vissza a lenti eseményen, és találkozzunk jövő hét kedden!

Felváltja-e valaha az emberi bírókat a mesterséges intelligencia?

Posted by Ars Boni on Tuesday, February 21, 2017

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.