Strasbourgi jogesetfigyelő blog indult

Március 15-ére időzítve indult el az Átlátszó gondozásában a Strasbourgi Figyelő névre keresztelt blog. A szerkesztők célja, hogy közelebb hozzák a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának tevékenységét a magyar közönséghez.

Ennek érdekében közérthető formában foglalják össze minden héten a legfontosabb friss EJEB-döntéseket.

“Megfigyelhető, hogy a magyar jogalkalmazó szervek, a közigazgatás, a bíróságok és az Alkotmánybíróság is egyre többször hivatkozik az EJEB gyakorlatára. A Magyarország 1992-es csatlakozása óta eltelt huszonhét évben megkerülhetetlenné vált a Bíróság gyakorlata polgári, büntető és közigazgatási ügyekben is” – írják bemutatkozó posztjukban.

A blog több szerzője a panaszost képviseli a Magyar Kétfarkú Kutya Párt v. Magyarország-ügy tárgyalásán Strasbourgban

A szerzők Tordai Csaba ügyvéd, alkotmányjogász, 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivataljogi és közigazgatási államtitkára, Sepsi Tibor ügyvéd, alkotmányjogász, az ELTE Alkotmányjogi Tanszékének külsős oktatója, Tóth Balázs ügyvéd, alkotmányjogász, 2004 óta a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, valamint Arsbonis szerkesztőink, G. Szabó Dániel, a Magyar Helsinki Bizottság elsősorban a jogállamiságot érintő kérdésekkel foglalkozó jogi előadója és Gönczi Gergő, aki a Lawtech Meetupok mellett a strasbourgi esetjognak is lelkes követője.

A blog az ejeb.atlatszo.hu címen érhető el, de facebookon is elég aktívak a szerzők. Az új ítéleteket tartalmazó heti hírlevélre ide kattintva tudtok feliratkozni.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS