„Tavaly tizenkét új céget vezettek be a Budapesti Értéktőzsdére, ebből négyet mi csináltunk” – interjú az AegisLegal alapító partnereivel

Az AegisLegal mára az egyik legfontosabb hazai tőkepiaci jogi ügyvédi irodává vált. Az alapító partnereket, dr. Simon Stellát és dr. Perger Gábort a mozgalmas elmúlt másfél évről, a tőzsde rejtelmeiről és mentorprogramjukról is kérdeztük. Interjú.

Amikor utoljára beszélgettünk, még csak hárman voltatok. Ez a szám mostanra jelentősen megnövekedett. Hogyan ment a bővülés?

Dr. Simon Stella: Már akkor is többen kellett volna, hogy legyünk, mert rengeteg volt a munka. Azóta bővültünk és bővülünk, bár nincs könnyű dolgunk, mert nagyon speciális jogterületen dolgozunk. A tőzsdére specializálódó ügyvéd nagyon ritka, nagyjából a két kezemen meg tudom számolni, hányan vagyunk. Nagyon kevés ügyvédi iroda foglalkozik kifejezetten tőzsdei bevezetésekkel, tőzsdei cégek ügyeivel, elég specifikus tudást és tapasztalatot igényel.

Dr. Perger Gábor: Mindig is az volt a célunk, hogy nagyobbrészt állandó munkatársakkal tudjunk együtt dolgozni. Emellett már nem csak jogászokat alkalmazunk: van egy gazdasági végzettséggel rendelkező kollégánk, aki az átvilágításoknál, tranzakcióknál nagyon fontos szerepet tölt be – ő is rendelkezik egyébként jogi diplomával, de alapvetően gazdasági területen jártas. Nagyon fontos üzenet az ügyfeleink számára is, hogy látjuk a nagyobb képet, ezért tudunk igazán jó jogi megoldásokat javasolni, mert komplexitásukban szemléljük a feladatokat.

Stella: Előkészítettük az új gyakornoki programunkat, nyár végén indul a pilot projekt. A gyakornokokkal 4-6 hónapig, heti legalább 20 órában szeretnénk együttműködni, és érdemi feladatokat, mentorálást kapnának a csapattól.

A jelölteknek, gyakornokoknak hogyan néznek ki a mindennapjai nálatok? Mennyire vonjátok őket be a projektekbe?

Stella: A jelöltjeink is kommunikálnak az ügyfelekkel, továbbá sokszor szabad kezet kapnak projektek levezetésére is. Egy átlagos nap reggel 9 körül indul nálunk, ezt követően megbeszéljük a feladatokat. Általában hétfőnként és szerdánként vannak rendszeres belső meetingjeink, de mindennap külön is egyeztetjük szinte mindenkivel, hogy hogyan áll a feladataival. A munkának pedig általában este hatkor van vége.

Gábor: Törekszünk arra, hogy mindenki naprakész legyen minden nálunk futó tranzakció állásával. Elvárás, hogy mindenki tudjon önállóan kommunikálni az ügyfelekkel, de persze nincs senki sem magára hagyva. Ahogyan lefelé haladunk a ranglétrán, egyre kevésbé tud mindenki mindent, de ez persze normális. Az ügyfelek általában igénylik, hogy vagy Stella, vagy én személyesen is jelen legyünk a tárgyalások alkalmával, de egyéb feladatokat tudunk és kell is delegálnunk.

dr. Simon Stella

Az egyik legfontosabb szakterületetek a tőkepiaci jog, rendszeresen vezettek be cégeket a tőzsdére. Hogyan néz ki egy ilyen folyamat?

Stella: Úgy kezdődik, hogy az ügyfél megkeres minket, hogy szeretné bevezetni a cégét a tőzsdére. Ezután következik egy komplex jogi, adójogi és pénzügyi átvilágítás, majd egy cégstrukturálás. Ezek nagyon érdekes társasági jogi feladatok, egyik esetben sem sablonosak. Ezután elkészül egy, a bevezetéshez szükséges dokumentáció, amely tulajdonképpen bemutatja a céget. Ezt a bemutatkozást úgy kell elkészíteni, hogy vonzóvá tegye a céget a tőkebevonásra, a tőzsdére bevezetés mögötti egyik cél ugyanis éppen ez. A bevezetés utolsó fázisa alapvetően sok egymásra épülő adminisztratív és jogi feladatból áll. Ez a rész nagyban támaszkodik a projektmenedzserre is, rengeteg a határidő és az egymásra épülő feladat.

Van kedvenc tőzsde-sztoritok?

Stella: Egyszer egy ügyfelünket rekordsebességgel, három-négy hónap alatt sikerült tőzsdére vinnünk. Éppen a végső lépésre, a csengetésre készültünk, amikor megemlítette, hogy szeptember elején lesz az ötvenedik születésnapja. Ekkor elhatároztuk, hogy mindent megteszünk azért, hogy éppen a születésnapján legyen a csengetés. Ehhez persze az kellett, hogy szabadság alatt is dolgozzunk, és az ügyfél is nagyon kooperatív legyen. Emellett kellett a BÉT segítsége és rugalmassága is, de sikerült. Erre nagyon büszke vagyok, elvégre az ötven mégiscsak egy kerek szám. Nincs is annál szebb ajándék, amikor éppen aznap csengetnek a cégednek a tőzsdén, amikor születésnapod van.

Hány tőzsdei bevezetésetek volt mostanában?

Stella: Négy volt a tavalyi évben. A Budapesti Értéktőzsdére összesen tizenkét céget vezettek be tavaly, ebből négyet mi csináltunk, ami szerintem elég jó arány.

Februárban indítottatok egy tranzakciós jogi mentorprogramot. Mi volt a célokotok vele, és hol tart a program?

Gábor: Azért találtuk ki, mert kicsiben hozzá akarunk járulni a magyar jogászképzéshez. Akik érdeklődnek a tőkepiaci és tranzakciós jog iránt, azoknak lehetőséget biztosítottunk arra, hogy kétheti rendszerességgel mélyebb és gyakorlatiasabb tudást szerezzenek, mint amilyet ez egyetem kínál. Többek között azt akartuk átadni, hogyan gondolkodik egy vállalatvezető, melyek azok a gondolati fonalak, amelyeken a tanácsadó végig vezeti őket a tőzsdei bejegyzést megelőzően.

Stella: Én a Pázmányon TDK-ztam, amikor pedig kijutottam az OTDK-ra, rengeteg segítséget kaptam a tanáraimtól. Ezt a segítséget szeretném kicsit visszaadni. Emellett persze az is célunk volt, hogy megismerjenek minket a hallgatók. Tíz hallgató járt be az irodába az előadásokra, és további nyolc-tíz volt jelen online. A programot május elején zártuk, de tervezzük újraindítani szeptembertől, kicsit más tematikával.

dr. Perger Gábor

Mit tanácsolnátok azon joghallgatóknak, akik fontolgatják a hozzátok való jelentkezést? Mikre érdemes az egyetemi évek alatt hangsúlyt fektetniük?

Stella: Minél hamarabb kezdjenek el dolgozni, gyakornokoskodni, mert a munkatapasztalat az, ami nekünk is mindig beszédes és lényeges. Az angol nyelvtudás elengedhetetlen, meg persze a jó hozzáállás és a megbízhatóság. Ami pluszt jelenthet még, az a szakkollégiumi tagság.

Végzett jogászok jelentkezését várjátok?

Stella: Olyan jogászok jelentkezésére, akiknek tapasztalata van kifejezetten tőzsdei területen, mindig nyitottak vagyunk.

Szoktatok csapatépítőket tartani?

Stella: Igen, tavaly év végén egy szekszárdi borhotelben voltunk, ahol borkostolón is részt vettünk. Idén voltunk már szabadulószobában, ahol két csapatra válva versenyeztünk egymás ellen. A jó idő közeledtével terasz partykat szoktunk tartani, legutóbb pizzázással és egy koccintással zártuk a tranzakciós mentorprogramot. Emellett – bár mostanában elég sűrű a naptárunk – igyekszünk rendszeresen együtt ebédelni a csapattal, fontos számunkra az együtt töltött idő.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS