Tippek a pulpitusról: Ötletek fiatal ügyvédeknek, amiket érdemes megfogadni a bíróság előtt

Az újdonsült védőügyvéd számára nagy kihívást jelent az első bírósági tárgyaláson való megjelenése. A következő cikk alapját két tapasztalt személy véleménye adja. Két amerikai bíró, Lynne Stewart, aki a Baltimore City Bar Association jelenlegi elnöke, és Julie Robinson, az első afrikai-amerikai nő, aki a Kansas-i szövetségi kerületi bíróság bírája lett, korábbi ügyész és csődbíró megosztja velünk azokat a tapasztalatokat, amik közelebb vezethetik a fiatal ügyvédeket a helyes és hatásos megjelenéshez a bíróság előtt. Tanácsaikat a kontinentális jogrendszerben tevékenykedő ügyvédeknek is érdemes megfogadniuk.

1. Viselkedés

“Légy gyors, udvarias és profi.” (Lynne Stewart bíró)

“A bíróság és a kamarák személyzetének megközelítése tisztelettel és egészséges alázattal történjen. A bíróság hivatalában dolgozók tapasztaltak és élvezik a bírók tiszteletét és bizalmát. ” (Julie Robinson bíró)

2. Erőforrás-használat

“Nem vagy egyedül, használd a forrásaidat – kérdezd a munkatársakat a gyakorlati tudnivalókért.” Tudjátok, hogy milyen típusú technológia áll rendelkezésre a tárgyalóteremben? “(Lynne Stewart bíró)

3. Kérdések

“Ha elsőre nem értetted meg a bíró kérdését, kérdezz vissza!” (Lynne Stewart bíró)

4. Megjelenés

A nőkre vonatkozóan – Stewart bíró úgy véli, hogy a nőknek összeillő kosztümöt illik viselnie. Amennyiben a szoknya mellett döntesz, mindenképpen vegyél fel harisnyát is. A férfiak esetében – Stewart bíró úgy véli, hogy az illő viselet az öltöny, vasalt inggel és polírozott cipővel.  A szemöldök-és orrpiercingek, attól függetlenül, hogy kifejezik az egyéniségünket, a tárgyalóteremben negatív benyomást tehetnek. Érdemes kerülni ezek viselését.

5. Kollegialitás

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

“Bárhová mész barátokat szerezz és ne ellenségeket. Tudd, hol van helye vitának. A hitelesség a legfontosabb, amid van.” (Robinson bíró)

Hagyd, hogy az érveid beszéljenek helyetted. Ne a másik fél megalázása legyen a cél.

6. Jól építsd fel a beszédeidet

Robinson bíró kiemeli, hogy a fiatal ügyvédeknek az előkészületek során fontos beleképzelniük magukat a bíró helyébe, aki rengeteg hasonló üggyel találkozhatott. Az ügyvédeknek így tanácsos lényegretörő, tömör beszédeket megfogalmazniuk. Védőbeszéded megírásakor készíts olyan változatot, ahol elhagyod a korábbi joggyakorlatra való hivatkozásokat, de ebben az esetben mindig ellenőrizd le, hogy ekkor is megmarad-e a szöveg velős mondanivalója.

7. Ismerd a gyakorlatot

Robinson bíró kijelenti, hogy a fiatal ügyvédeknek ismerniük kell a bíróság bizonyítási, eljárási és helyi gyakorlatát.

+1. Ismerd a bírót

Valószínűleg ez a legfontosabb szabály, amelyet a fiatal ügyvédeknek feltétlenül ismernie kell. Minden bírónak megvan a maga sajátossága, amelyet el kell fogadni. A fiatal ügyvéd alkalmazkodóképessége utat jelenthez a hatásosság növelése felé.

Balogh Szonja

***

Ha szeretnél az egyetemi évek után könnyebben elindulni a munkaerőpiacon, vagy éppen pont az álláskeresés idegőrlő időszakában vagy, akkor segítségedre lehetünk! Regisztrálj az Arsboni ősszel indulő Karrieroldalára, és kezdd el építeni Te a saját jövődet!

Jog. Karrier. Arsboni.

A cikk eredeti, fordítás előtti formájában itt olvasható.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.