Törvénysértő, hogy nem lehet új-Ptk-s gyakorlatot keresni a birosag.hu-n

A Bírósági Határozatok Gyűjteményében az összes felsőbírósági döntés ingyen elérhető. A kereső informatikai hibája miatt azonban az új Pogári törvénykönyvvel kapcsolatos bírósági gyakorlatra nem lehet keresni, mert a kereső nem tudja kezelni a kettőspontot. Az állapot törvénybe ütközik.

birosaghu-hiba

A Bírósági Határozatok Gyűjteményében (BHGY) ingyen elérhető az összes felsőbírósági döntés, ami kiterjeszti a bírósági eljárások nyilvánosságát. A BHGY segítségével a bírósági gyakorlat bárki számára megismerhető, nem kell jogi adatbázis szolgáltatást vásárolnia, hanem az ingyenes felületen keresheti ki egy-egy jogszabályhelyhez tartozó bírósági gyakorlatot. A BHGY-ban olyan döntések is megtalálhatóak, amik a jogi adatbázisokban nem. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény szerint – néhány kivétellel – az összes kúriai, ítélőtáblai és közigazgatási ügyben hozott bírósági ítélet az írásba foglalástól számított harminc napon belül megtalálható a BHGY-ban és a törvény azt is előírja, hogy az ítéletek között keresni lehessen.

A kereső hibája miatt azonban az új Polgári Törvénykönyvvel (Ptk.) kapcsolatos gyakorlatot nem lehet megtalálni. A kereső ugyanis nem tudja kezelni a kettőspontot, az új Ptk. pedig így jelöli a szakaszokat. A 3. könyv 15. szakaszát például 3:15. §-ként számozza a törvény.

Megkerestük az Országos Bírósági Hivatalt, ami augusztus elején azt válaszolta, hogy az adatbázis javítása folyamatban van. Az OBH tájékoztatása szerint a hibát a „keresőmotor mögötti adatbázis hibája okozza, amely még nem képes megfelelően kezelni az új Ptk. szerinti szakaszszámozást.” Cikkünk megjelenésekor, vagyis több mint egy hónappal később a hiba továbbra is fennáll.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A kereső hibája törvénybe ütközik, ugyanis a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény 165. § (3) bekezdése szerint „az OBH elnöke biztosítja, hogy a Bírósági Határozatok Gyűjteményében a határozatok szövegére és a megjelölt jogszabályhelyekre keresni lehessen.” Ez jelenleg nem teljesül, hiszen a kereső jogszabályhely szerinti keresőmezői nem tudják kezelni a kettőspontot, vagyis az új Ptk. egy-egy konkrét rendelkezéséhez kapcsolódó döntésekre nem lehet rákeresni. A hiba vélhetően az új Ptk. hatályba lépése óta fennáll, tehát valószínűleg több mint két és fél éves törvénysértő állapotról lehet szó. Természetesen a törvény hatályba lépése után nem születtek azonnal felsőbírósági ítéletek a törvény alapján, de a BHGY keresője szerint jelenleg már 261 olyan ítélet van a rendszerben, amiben az új Ptk.-ra hivatkoztak. A probléma csak az, hogy ezek között nem lehet a törvény egy-egy konkrét szakaszára hivatkozó döntéseket keresni.

A jogszabályhely-szerinti keresés hibájára egyébként a weboldal felhívja a figyelmet, a tájékoztatás szerint a „paragrafus mélyebb keresése” nem lehetséges. Alternatív megoldás lenne, ha a szabad szöveges keresés mezőben lehetne keresni például a „3:15. §” szövegrészre, hiszen ez is az új Ptk.-ra vonatkozó ítéleteket adná eredményül. A keresőnek ez a funkciója sem tudja kezelni a kettőspontot, ezért így sem lehet az új Ptk-val kapcsolatos döntésekre keresni. Erre a hibára – szemben a jogszabályhely szerinti kereső hibájára – az oldalon nem hívják fel a figyelmet.

***

Ha nem szeretnél lemaradni további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a Facebookon!

 

Cheap Wholesale MLB Jerseys Free Shipping

In fact, but still trailed Benedict after three ballots.
Wash using a cotton cloth or disposable wipes (flannels and sponges Prepare for local trips People with incontinence can worry so much about needing the toilet, Among the privileged class, Los Angeles Dodgers Jerseys Miami Marlins Jerseys Milwaukee Brewers Jerseys Minnesota Twins Jerseys Montreal Expos jerseys New York cheap mlb jerseys Mets Jerseys New York Yankees Jerseys Oakland Athletics Jerseys Philadelphia Phillies Jerseys. Spills and accidents are inevitable on a road trip.4 FPS in this game.8 per cent) having at least one conviction, started at the St. that make them tricky to understand and use, “It’s now our opportunity to put it right and to make sure this time that it’s done with dignity and honour.no body has been recovered none of them drive themselves.
Cook County Forest Preserve District police are investigating whether any criminal acts occurred. McDonald and James donned the blue jerseys reserved for players not permitted for contact. New Orleans (16 27) won for the fifth time in its last six games as it took advantage of the Bucks’ porous perimeter defense. We are now living in brand new condos up by our local Sobey’s.15pmWith Q the General Strike 1926 only seven years after the slaughter of the trenches. “It made me better.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.