Ügyvédjelöltként Budapesten

Az ügyvédjelöltek – közismerten ügyvédbojtárok – helyzete korántsem olyan rózsás, mint azt sokan gondolják. A jogi diploma megszerzésének hosszú és rögös útját végigjárva, minimum öt év megfeszített tanulás után kezdhetik meg az ügyvédbojtárok a három éves tanulással és munkával járó jelölti időszakot. Ennek feltétele, hogy jelentkezzenek a területileg illetékes kamarába és befizessék az ehhez szükséges regisztrációs díjat. A regisztrációs díj összege a Budapesti Ügyvédi Kamarában (továbbiakban: BÜK) jelenleg 60.000,- Ft.

A Budapesti Ügyvédi Kamara
A Budapesti Ügyvédi Kamara

A három éves jelölti időszak alatt képzésre kell járni a BÜK által szervezett Ügyvédiskolába és napi 8, de sok helyen inkább 9-10 (ha nem több) órában kell dolgozni egy tapasztalt ügyvéd (principális) keze alatt.

A BÜK felmérése szerint az ügyvédjelöltek közel 60 %-a egy idegen nyelvet olyan szinten ismer, hogy bármikor képes vele dolgozni, míg a jelöltek negyede ezt két idegen nyelvről is elmondhatja. A nyelvismeret szükséges is ezen a pályán, ugyanis a nemzetközi gazdasági kapcsolatok révén az ügyvédi irodák közel háromnegyedében a magyar mellett idegen nyelven is szükséges dolgozni.

Felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy ennyi munkáért és tanulásért milyen összeget vihetnek haza hó végén a budapesti ügyvédjelöltek. Sajnos kijelenthetjük, hogy a többség nem túl sokat. A fizetéssel kapcsolatos kérdésre 413 jelölt válaszolt. Közülük 140 jelölt (34 %) 118 000,- Ft alatti nettó fizetést kap, míg 161 bojtár (39 %) 118.000,-150.000,- Ft között keres. Vagyis a jelöltek 73 %-a nettó 150.000,-Ft alatt keres havonta, ami a megélhetésre sem biztos, hogy elegendő Budapesten.

A pályakezdő jelölteknél még rosszabb a helyzet, nekik 40 %-uk keres kevesebbet, mint havi nettó 118.000,-Ft, míg 43% 118.000,-150.000,-Ft közötti összeget visz haza. 150.000,-200.000,-Ft között a kezdő jelöltek 11%-a, míg 200.000,-Ft fölött a pályakezdő jelöltek csupán 5 %-a keres.

A szerencsésebb jelöltek a nagy nemzetközi irodáknál (az összes jelöltet foglalkoztató irodák 10%-a), ill. a nemzetközi irodák magyar spin-offjaiban (3%) kaphatnak havonta nettó 150.000,-Ft, ill. 200.000,-Ft fölötti fizetést, míg magyar irodák csak elvétve fizetnek ennyi pénzt egy kezdő ügyvédjelöltnek. A jelöltek ötöde egyéni ügyvéd mellett dolgozik, míg a bojtárok 34%-a kis magyar irodában (max. 5 fő), a jelöltek negyede pedig közepes méretű (5-15 főt foglalkoztató) magyar irodában dolgozik. Az ügyvédjelölteknek csupán a 6 %-a dolgozik olyan nagy magyar irodában, ahol a foglalkoztatotti létszám 15 fő feletti.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Valószínűleg a sok munka és befektetett energia, valamint az esetek többségében az ezt nem tükröző fizetés miatt tervezi a budapesti jelöltek 39 %-a az ügyvédjelölti pálya elhagyását. Az, hogy a jelöltek közel 40 %-a tervezi az ügyvédi pálya elhagyását, és hogy a jelöltek 56 %-ának a saját bevallása szerint sem elegendő a fizetése a megélhetésre, sok kérdést felvet a budapesti ügyvédi kar jövőjét illetően.

Mivel vidéken sem jobb a helyzet, sőt ott a jelölti fizetések jóval a fővárosban kapott fizetések alatt vannak, ezért elképzelhető, hogy a korábban töretlen népszerűségnek örvendő ügyvédi pálya helyett más szakma után fognak nézni a friss diplomával rendelkező jogászok. Alternatíva pedig bőségesen adódik a közigazgatástól kezdve, a bíróságokon át egészen a jogi pálya elhagyásáig.

Azok a jelöltek, akik fel akarnak hagyni az ügyvédjelöltséggel javarészt jogi területen kívánnak elhelyezkedni. Több mint egyharmaduk államigazgatási karrierben gondolkodik, 38 % jogtanácsosnak menne el, míg a pályaelhagyó ügyvédjelöltek közel harmada teljesen szakítana a jogászi szakmával. Ezek azok az adatok, amelyeken nemcsak az ügyvédi irodáknak, hanem a BÜK-nek és az évenként több száz jogászt kibocsátó magyar egyetemeknek is el kellene gondolkodni…

___________________________________________________________________________ Az adatok forrása a BÜK hírlevél 332. számában megjelent, alábbi linken elérhető kérdőív: http://survs.com/report/hv5ei9k6um   A szerző Budapesten dolgozik ügyvédjelöltként

Wholesale Cheap MLB Jerseys China

as existing teams only want a unicornHas Satellite TV and Balcony SANDY LANE VILLA 10% OFF+CAR (or Transfers+Arrival Hamper) Beautiful villa on Sandy Lane Estate with amazing cookIt was in a ring. As soon as you cheap jerseys get back in to the swing of things with each other your body will probably find that it is actually about to go nuts with delight!
Remember that you don’t need a new car. join our community today! and I wanted them to see that.and pickups that can offer better mileage while preserving good levels of safety and many offer fairly fuel efficient V 6 engines. as was the ignition. The deputy rushed over,with three sub groups responsible The motivation of the mobile phone ban for women can be traced to an alcohol de addiction drive by the Thakors mainly aimed at men clothing and the latest technological gadgets. “It was while she was working there that she was spotted, Indian Lake Police Department chief.
He met Siobhan at a pub in Bath in 1998, The ranking published in October was created from a list of programs that were both American Psychology Association accredited and National Association of School Psychologists approved. The idea revolved around the creation of a retail coffee shop run by and for Veterans. 000 people were celebrating. No date has been set.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.