Ügyvédként egy coworking irodában

A munkahely, mint helyszín fontos szerepet játszik az emberek életében. Nincs ez másképp az ügyvédek esetében sem, akik, mint tudjuk, kifejezetten sokat dolgoznak. De vajon hol töltik ezeket – a sokszor végtelennek tűnő – órákat, milyen környezetben? Süppedős fotelek és díszkiadásos Tripartitumok között? A családi házuk alagsorában? Esetleg egy közösségi tér közepén, egy szál íróasztalnál? Az Arsboni cikksorozatot indít, amelyben a fenti kérdésekre keressük a választ. Elsőként a coworking irodákat vettük górcső alá.

A HubHub Király utcai irodája

Habár sokan még mindig ennek az ellenkezőjét hiszik, az ügyvédek bizony nem csak belvárosi irodaházakban dolgoznak. A startup-forradalom hatásai elérték Magyarországot is, megjelent egy teljesen új munkahely-típus: a coworking iroda. Egyre több olyan ügyvéd van, aki rendszeresen visszatérő vendégnek számít az ilyen helyeken, de még olyan egyéni ügyvéd is akad, aki saját irodát sem tart fenn, mert minden munkáját el tudja végezni egy coworking space-ből.

De mi is egyáltalán ez az egész?

A coworking irodák jellemzően open office működnek, nagy belső tereket használ egyszerre több ember. A bérlőnek nem saját irodája van, hanem egy asztala, de vannak olyan helyek is, mint a HubHub, ahol akár 5-21 fős dedikált irodákat is ki lehet bérelni. A közösségi jelleggel együtt járó állandó, de egészséges mértékű nyüzsgést sok ügyvéd inspirálónak találja, mint például Székely Gergely is, aki még tavaly adott az Arsboninak interjút.

Miért éri meg?

A coworking irodának van egy hatalmas előnye minden más megoldáshoz képest, nevezetesen: költséghatékony. Rövidebb és hosszabb távon is olcsóbb, tervezhetőbb és elérhetőbb egy ilyen iroda, mint akármelyik irodaház. A konstrukció lényege, hogy az ügyfél (ügyvéd) minden szolgáltatást, amelyet a munkavégzés igényel, egy fix összegért megkap, így nem kell rezsit fizetnie, valamint időt és pénzt áldoznia az olyan dolgokra, mint a recepció vagy a takarítás. Az alapvető szolgáltatások mellé sok helyen egyéb extrák is járnak. A Király utcai HubHub-ban például a hét minden napján 0-24-es nyitvatartás, beépített tárgyalóhasználat, korlátlan kávéfogyasztás, nyomtatóhasználat és extrém stabil internet jár minden kibérelt asztalhoz.

De hogyan lehet ügyvédként ilyen helyen dolgozni?

Habár egyre könnyebb zárt csatornákon keresztül végezni az ügyvédi munkát, az ügyvédeknek a teljes költözés akkor éri meg igazán, ha nem olyan sztenderd jogi munkát végeznek, amihez papírtömegekre van szükségük. Ha ilyen szükségletei nincsenek az embernek, már megéri a váltás, hiszen az internetes munkának a feltételei talán még jobbak is egy coworking irodában, mint egy saját irodában, hiszen az internet nem csak része a szolgáltatásnak, hanem garantáltan mindig stabil is marad, ráadásul a szolgáltatóval való harcokat is megspórolja az ember. Az adminisztrációs akadályok sem jelentenek problémát, hiszen székhelyszolgáltatás keretében be is jelentheti magát egy ügyvéd a coworking irodába.

Open space a HubHub-ban

És ha nem vagyok egyéni ügyvéd?

Habár a coworking irodák leginkább egyéni ügyvédeknek ideálisak, olyan is előfordul, hogy komoly, nemzetközi ügyfélkörrel rendelkező ügyvédi iroda is elküldi a jogászait ilyen helyekre. A Taylor Wessing Ügyvédi Iroda például az összes CEE országban kötött egy megállapodást a HubHub irodákkal, így Budapesten, Pozsonyban, Prágában és Varsóban is van tagságuk. Ügyvédjeik és ügyvédjelöltjeik ezekből az irodákból is dolgoznak, minden héten legalább egy fél napot. Jól érzik magukat a coworking irodákban, sok olyan tudást tudnak itt felszedni fiatal vállalkozóktól, amelyekkel sokszor még szakvizsgázott ügyvédek sem rendelkeznek.

Az ügyvédeknek nagyobb szabadsága van, ők akkor mennek a coworking space-be, amikor szeretnének. Időnként még a partnerek is be szoktak menni, mert egyes ügyfelek számára vonzóbb  egy ilyen helyen találkozni az ügyvéddel, mint egy „unalmas” irodában – mondta Ódor Dániel, a Taylor Wessing Ügyvédi Iroda partnere.

Ódor Dániel és Radnai Noémi

De lehet egyáltalán ennyi ember között dolgozni?

A jogos felvetéssel kapcsolatban Radnai Noémi, a Taylor Wessing ügyvédjelöltje elmesélte, mennyire meglepte, amikor megtapasztalta, milyen jól lehet dolgozni a HubHub-ban. Egyetemistaként sosem tudott könyvtárban tanulni a nyüzsgés és a többi hallgató miatt, de a coworking irodában olyan munkakultúrával találkozott, amelyben gond nélkül lehet koncentrálni és dolgozni.

És mit szólnak a többiek a jogászokhoz?

Nem csak az ügyvédek profitálnak a helyszínből, a többi coworking vállalkozó is jól jár. A Taylor Wessing jogászai ugyanis minden hónapban tartanak egy alkalmat a HubHub-ban, amikor jogi tanácsot kérhetnek a vállalkozók és startupperek, olyan kérdésekben, amelyek fontosak nekik. Meg kell említeni, hogy a coworking irodák nem csak munkára, hanem rendezvényekre is ideálisak. Az Arsboni például a legutóbbi lawtech meetupját tartotta a HubHub-ban, ahol az érdeklődők az előadások után kötetlenül ismerkedtek és network-öltek, egészen hajnalig, hála a helyszín rugalmasságának.

A coworking iroda tehát nem csak startupperek és kezdő vállalkozók számára lehet ideális választás, manapság már ügyvédek és ügyvédi irodák is dolgoznak ilyen helyeken.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.