Új kódexet kap a nemzetközi magánjog is

Még tavaly novemberben hozta nyilvánosságra a nemzetközi magánjogot szabályozó törvényerejű rendelet új törvényi koncepcióját a Kormány. A jogszabály szövegének első verzióját, 70 oldalnyi indokolással a napokban tette közzé a kormany.hu-n az Igazságügyi Minisztérium. A tervek szerint a leendő kódex harmincegy oldalon, 134 szakaszban szabályozná a nemzetközi magánjogot.

Jelentősen szűkül a nemzeti jogalkotás tere

Az Európai Uniós jog jelentősen csökkentette a nemzeti jogalkotás lehetőségeit, miután egységesítette a tagállamokra vonatkozó belső szabályozását. A szűkülő törvényhozási, illetve rendeletalkotási perspektívák miatt tartotta szükségesnek a Kormány, hogy él meglévő lehetőségeivel, és a gyorsan változó életviszonyok között is egységes, progresszív jogi szabályozást hoz létre a nemzetközi magánjog terén.

A javaslat újításokat tartalmaz, de a korábbi szabályozással sem szakít teljesen. A személyes jog területén például megtartja a jelenleg is hatályos lépcsőzetes rendszert, ugyanakkor rugalmasabbá is válik, azzal hogy a magyar mellett más állampolgársággal is rendelkező személyek esetében a magyar jogot biztosítja személyes jogként az állampolgár számára.

Az új törvényi szabályozás kedvezőbbé tenné a gyermekek jogi helyzetét, minden családi jogviszonyban lehetővé tenné számukra a kedvezőbb magyar jog alkalmazását. Változtatás még a jelenleg hatályos törvényerejű rendelethez képest, hogy a gondnokság a gyámságtól elkülönülő, önálló szabályokat kapna, és nem a személyekről szóló, hanem a családjogi fejezetben lenne olvasható.

A normaszöveg változásokat hozhat a fizetésképtelenségi eljárás, a választottbírósági megállapodás, a csalárd kapcsolás és a kulturális javak védelme terén is. Utóbbi területen például lehetősége nyílna az államnak – illetve ellopott dolgok esetén magánszemélyeknek – tulajdonjogi igény elbírálásához irányadó kollíziós jog választására.

Cikkíró Pályázat

Van egy érdekes témád?

Ez most nem egy évfolyamdolgozat, hanem az Arsboni ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Cikkíró Pályázata!

A normaszöveg még csak előterjesztés, a Kormány még nem tárgyalta meg, így nem is tekinthető végleges álláspontjának. Amennyiben minden a tervek szerint halad, és a parlament is megszavazza a törvényjavaslatot, akkor 2018. január 1-jén léphet hatályba a nemzetközi magánjogot szabályozó új kódex.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek

Kép forrása: itt.

Molnár Kristóf

Molnár Kristóf az Arsboni volt gyakornoka, 2017 eleje óta content managere. Az ELTE harmadéves joghallgatója. Online marketinggel, social media felületek kezelésével és a szakmai tartalmak megjelentetésével foglalkozik. Az alkotmányjog államszervezeti része áll érdeklődésének középpontjában, jelenleg a Kormány felelősségi kérdéseit kutatja.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.