Újabb békeszerződés Kolumbiában

Egy hónappal az elbukott népszavazás után ismét megegyezett a kolumbiai kormány a felkelőkkel a békét illetően. Szombaton Havannában jelentette be a baloldali fegyveres csoport, a FARC, hogy átdolgozták a békeszerződést, amellyel az 52 éve tartó polgárháborút végleg le szeretnék zárni.

Jose Manuel Santos
Jose Manuel Santos

Még októberben tartottak Kolumbiában népszavazást a békéről, és nagy meglepetésre a nemek győztek, így hiába egyezett már meg korábban a két fél a fegyverek letételéről, a referendum érvénytelenítette azt. A választópolgári döntés hátterében az állt, hogy sokan attól féltek, a lázadók nem lesznek felelősségre vonva azokért a bűnökért, amit elkövettek.

A kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos ezzel szemben azzal indokolta mostani döntését, hogy a háború tragédiáját mindenképpen maguk mögött kell hagyniuk, a béke már nem várhat tovább. Santos kiemelte, hogy nem tartanak második népszavazás a kérdésben, habár több ellenzéki felvetette a javaslatot.

Az új egyezmény vasárnap óta publikus, és továbbra is biztosítja a FARC számára a tíz kongresszusi széket. Ez a tény továbbra is aggasztó lehet azok számára, akik attól féltek, hogy a lázadó vezérek később politikai posztokra fognak törni.

Az egyezmény nem fog bekerülni az alkotmányba, ugyanakkor különleges bíróságokat fognak felállítani, amiket köteles a FARC segíteni a kábítószer kereskedelemmel kapcsolatban.

Az elnök kiemelte, hogy mindenkinek meg kell értenie, a békeszerződések lényege, hogy a lázadók leteszik a fegyvert, és később részt vehetnek a legális politikában. Santos a múlt hónapban Nobel békedíjat kapott a több évtizedig elhúzódó háború befejezéséért.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Forrás: theguardian.com

A kép forrása itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.