Újabb öt évig Áder János a köztársasági elnök

Délután egy óra után pár perccel az Országgyűlés újraválasztotta Áder Jánost köztársasági elnöknek. Az államfő második ciklusát kezdheti meg, így Göncz Árpád óta ő lehet az első elnök, aki kitöltheti a tíz évben maximalizált hivatali időt.

Áder János 2022-ig töltheti be az államfői posztot

A választás csak a második forduló után dőlt el, ugyanis Áder az első körben még nem tudta megszerezni a győzelemhez szükséges összes képviselő kétharmadának voksát. Majtényi László 39 szavazatával szemben a kormányoldal jelöltje 131 voksot gyűjtött be. A második fordulóban azonban már nincsen szükség kétharmadra, a több szavazatot begyűjtő jelölt lesz a befutó, így az Ádert támogató 131 szavazat ezúttal már elég volt a győzelemhez.

Áder János 2022 tavaszáig fogja betölteni a köztársasági elnöki posztot, utána azonban már mindenképp új államfője lesz Magyarországnak, ugyanis egy elnök maximum két ciklusig maradhat hivatalban.

Névjegy

Áder János 1959-ben született Csornán. Diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte, egyetemi évei alatt a későbbi Bibó István Szakkollégium tagja volt. 1990 és 2009 között a Fidesz színeiben országgyűlési képviselő, négy évig az Országgyűlés elnöke. 2009 és 2012 között európai parlamenti képviselőként Brüsszelben dolgozott, majd hazatért és 2012 májusa óta Magyarország államfője. Nős, négy gyermek édesapja.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek

A kép forrása: itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.