Újabb történelmi magyar siker nemzetközi perbeszédversenyen

Az ELTE Telders csapata szombaton megnyerte a Hágában rendezett Telders International Law Moot Court Competition, a legnagyobb presztízsű és hagyományokkal rendelkező európai perbeszédverseny döntőjét. A korábbi években az ELTE csapata már nyert egyéni díjat, valamint kiváló pontszámokkal jutott tovább a legjobb csapatok közé, azonban ez az első alkalom, hogy a magyar csapat a döntőben mérethette meg magát a több, mint 40 éves múlttal rendelkező versenyen és legyőzte a korábbi években többször is bajnoki címet szerzett Leiden-i Egyetem csapatát.  

A magyar csapat tagjai: Balogh Dóra, Máté Dávid, Schultz Balázs és Tóth Franciska, akiket dr. Kajtár Gábor LL.M (Cambridge), dr. Sulyok Katalin LL.M (Harvard), dr. Mordivoglia Clio (ügyvédjelölt, Baker&McKenzie) és dr. Bazánth Barbara (gyakornok, Emberi Jogok Európai Bírósága) készítettek fel.

A Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt immár 42. alkalommal rendezik meg Hágában, a Nemzetközi Bíróság épületének, a Békepalotának a nagytermében. Professor B.M. Telders (1903-1945) a legnagyobb tekintélyű 20. századi holland nemzetközi jogász volt, aki jogága és saját személyes értékei mellett a legsötétebb időszakokban is rendíthetetlenül kiállt. Ellenállásáért deportálták, Bergen-Belsenben halt meg 1945 áprilisában.

Tenovia vs. Brolin: a nagy futballmeccs

Az idei jogvita két fiktív állam között zajlott a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Az alperes Brolin, egy nagyobb népességű, nagyobb területű állam, míg a felperes Tenovia, egy kisebb népességű és területű, erős vallási hagyományokkal rendelkező állam. A felperes, Tenovia, a következőket kérte a Nemzetközi Bíróságtól. Elsősorban, hogy állapítsa meg, Brolin, megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy az általa felbérelt biztonsági cég tettei betudhatók neki, illetve, hogy Brolin nem tett eleget saját egyoldalú jognyilatkozatának és ezzel szintén nemzetközi jogot sértett. Másrészt, azt kérte a Bíróságtól, hogy az állapítsa meg, azáltal, hogy a Brolinban megrendezett futballmeccsre nem engedték be a tenoviai állampolgárságú szurkolókat, megvalósult a faji alapú diszkrimináció tilalmának sérelme. Továbbá, állapítsa meg az Nemzetközi Bíróság, hogy Brolin megsértette a két ország által kötött szerződést azzal, hogy figyelmen kívül hagyta egy ott tartózkodó sportdiplomata immunitását és a helyi bíróságok joghatósága alá vonta.

A Telders meccset az ELTE nyerte

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A magyar csapat az elődöntők során Hollandia, Franciaország, Bulgária és Törökország csapatai ellen mérkőzött meg. Szombaton a Békepalotában a magyar csapat a Giorgio Gaja, a Nemzetközi Bíróság bírája, David Re, a Libanoni Különleges Törvényszék bírája és Maria Teresa Infante Caffi, Chile holland nagykövete által alkotott bírói panel előtt mérethette meg magát az alperesi oldalon érvelve. A döntőt megnyerve az ELTE ÁJK csapata az első magyar csapatként diadalmaskodhatott a versenyen. Emellett az alperesi oldal elhozta a legjobb alperesi szóbeli szereplésért járó első díjat, Tóth Franciska elnyerte a legjobb szónok díját, a csapat felperesi oldala pedig 7. helyezést ért el.

Az ÁPRILISI JESSUP-SIKERT követően ezzel a Telders bajnoki címmel az ELTE lett a világ első egyeteme, amely ugyanazon évben mindkét perbeszédversenyt megnyerte. 

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS