A Kormány döntött az új polgári perrendtartás megalkotásáról

A Kormány döntött a polgári perrendtartás új szabályainak elkészítéséről, egy korszerű, a nemzetközi gyakorlatnak és elvárásoknak is megfelelő, az anyagi jogok hatékony érvényesítését biztosító polgári perjogi törvénykönyv megalkotásáról – áll a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményében. A polgári perjogi kodifikációról szóló 1267/2013. (V. 17.) Korm. határozat május 17-én, pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

ujptknagy

A polgári perrendtartásról szóló törvény előkészítését a Polgári Perjogi Kodifikációs Főbizottság, a Polgári Perjogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság, és a munka- és témabizottságok végzik, a Ptk. megalkotásánál használt intézményi keretek között. A Főbizottság, melynek vezetője Németh János professzor emeritus, dönt a tervezet koncepcionális kérdéseiről. A testületben a kormányzati szereplőkön és az igazságszolgáltatási rendszer vezetőin túl a Magyar Jogász Egylet, valamint az ügyvédi és  a közjegyzői kamara elnökei is részt vesznek. A Szerkesztőbizottság feladatai a munka- és témabizottságok tevékenységének irányítása, koordinálása és ennek alapján előterjesztések készítése, valamint a normaszöveg kodifikációja lesznek. A Szerkesztőbizottságban a jogtudomány és a jogalkalmazás neves képviselői kaptak helyet, többek között Éless Tamás, Kengyel Miklós, Varga István.

A határozat alapján a koncepciónak 2014 tavaszára kell elkészülnie, ezt követően közel két év áll rendelkezésre a szakmai és társadalmi egyeztetésre, valamint a törvényszöveg kodifikációjára. Az Országgyűlés leghamarabb 2017-ben láthat hozzá a törvény tárgyalásához.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.