Utazás négy lábon

E cikk a Bird & Bird és az Arsboni által meghirdetett 2019. évi Cikkíró Pályázat keretében született.
Szerző: Nagy Csilla

Tapasztalataim szerint egyre többen visszük négylábú társainkat nyaralni, telelni. A közös vakáció előtt érdemes átolvasni bundás kis barátaink utazásának hatályos szabályait.

Minden jószág utaztatását általánosan szabályozza az állatvédelmi törvény. E jogszabály szerint az állatot nem szabad a kíméletét nem biztosító módon szállítani, a célállomáson pedig az állat kirakását haladéktalanul meg kell kezdeni. Az állat élettani szükségleteinek kielégítéséhez szükséges feltételeket a szállítónak biztosítania kell, viselkedési szükségleteire pedig figyelemmel kell lennie. Az állatot olyan szállítóeszközön kell szállítani, amely annak sérülést nem okozhat, és megvédi az időjárás káros hatásaitól. Ha az állat szállítása során gondozást igényel, olyan kellő jártassággal rendelkező személynek kell kísérnie, aki alkalmas a gondozási teendők ellátására.

A levél és postacsomag küldemények nem tartalmazhatnak élő (sem élettelen) állatokat, az állat közúton, egyéb úton-módon történő szállításakor a fentieken túl egyéb speciális szabályokra is figyelemmel kell lenni.

A KRESZ szerint kis kedvencünk autóban szállítva bizony rakománynak minősül. A rakományt pedig úgy kell elhelyezni, hogy „a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Gondoskodni kell különösen arról, hogy a rakomány

a) a jármű vezetőjét a szabad kilátásban és a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek észlelésében ne akadályozza;

Karrier Kávézz velünk!

Alakítsd karriered ingyenes tanácsadásunk során!

b) a jármű ajtajainak, illetőleg a rakfelület oldalfalainak lezárását ne gátolja;

c) egyenletesen és úgy legyen elhelyezve, hogy a jármű stabilitását számottevően ne rontsa;

d) úgy legyen rögzítve, hogy el ne csússzék, le ne essék”

Vonattal történő utazással kapcsolatosan a kutyabarathelyek.hu tájékoztatója és a vasúti utazás feltételeiről a MÁV oldalára feltett tájékoztatója segít eligazodni. Ezek alapján a kutya részére élőállat jegyet kell váltani, és az eb „csomagolásának” (kosár, box) biztosítania kell, hogy az állat abból az utazás során ne szabaduljon ki, és alkalmasnak kell lennie arra, hogy az utasokat, azok ruházatát és kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket megóvja a szennyeződéstől. A kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve is felvihető a vonatra. A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyökkutya papírok nélkül is utaztatható. Ha a gazda a szükséges igazolást nem tudja bemutatni a vasúti társaság az utast és kutyáját kizárja a további közlekedésből. A kutyák szállítása a vonatpótló autóbuszokon is lehetséges, amennyiben a busz nem pót- és helyjegyköteles, vagy helyjegyköteles vonat pótlását szolgálja. Nem vihető be élő állat: 1. kocsiosztályú kocsiba, étkezőkocsiba, a pót- és helyjegyköteles, a helyjegyköteles vonatba és kocsiba. Kutya csak a másodosztályú vagonokba vihető be. Egy utas legfeljebb két ebet vihet magával. A fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. Egy kabinba legfeljebb 2 ember vihet be kutyát. 20 kg-nál nehezebb, nagytestű négylábú csak a személykocsi peronján szállítható. Segítő kutyák, rendőrségi kutyák esetében más speciális szabályok érvényesek.

A Börzsönyi Kisvasutak (Királyréti Erdei Vasút, Márianosztra – Nagyirtás (Bezina-völgyi EV), Nagybörzsönyi Erdei Vasút), a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, a budapesti gyermekvasút igénybevétele esetén is a fenti szabályok irányadóak.

A vasúti közlekedés lehetséges alternatívája a távolsági buszok igénybevétele. A Volánbusz Zrt. honlapjára feltett tájékoztatása szerint kizárható az utazásból az a személy, aki az autóbuszba „kézipoggyászként, vagy csomagként be nem vihető tárgyat vagy nem szállítható állatot vitt be.” Mérgezni képes (mérget termelő) állat (mérges kígyó, skorpió, pók stb.) valamint fertőző beteg állat autóbusszal nem utazhat. Ha az élő állat az utasokra veszélyes vagy a magatartásával veszélyt jelenthet, az utasokat magatartásával zavarhatja vagy félelmet kelthet, továbbá ha számukra kényelmetlenséget okoz, szintén kizárható az utazásból. A segítő kutya szállítása csak akkor tagadható meg, illetve zárható ki a szállításból, ha az ott tartózkodók testi épségét veszélyeztető magatartást tanúsít.

Élő állat a távolsági buszon olyan zárt szállítóeszközben szállítható, amely a kézipoggyász méretét nem haladja meg és biztosítja, hogy az élő állat az utazás során nem szabadul ki (baromfik és madarak szállítása esetén a szállítóeszköznek az állatoktól származó szennyeződés kijutását is meg kell akadályoznia).

Zárt szállítóeszköz alkalmazása esetén utasonként egy kutya szállítható. A kutya szállítóeszköz nélkül, szájkosárral (szájmaszkkal) és pórázon vezetve is buszozhat, de ilyen módon kizárólag egy kutya kerülhet fel az autóbuszra. Amennyiben ugyanazon autóbuszjárattal egyidejűleg egynél több pórázon vezetett kutya szállítására van igény, a kutya szállításában elsőbbsége a már az autóbuszjárattal utazó utasnak van, a felszállásra pórázon vezetett kutyával jelentkezők sorrendjére pedig az elszállítási sorrendre vonatkozó szabályok, a honlapon szintén megtekinthető szabályok érvényesek. Segítő kutyákra, rendőrségi kutyákra e tekintetben is speciális szabályok alkalmazandók.

A tájékoztatás szerint „a Szolgáltató a forgalmi viszonyoktól függően az élő állatok szállítását tovább korlátozhatja.”

Amennyiben a vízi utakat választjuk, szintén érdemes az egyes hajózási társaságok honlapjain tájékozódni az utazási feltételek felől. A Balatoni Hajózási Zrt. sétahajójára pl. kutya felvihető – szájkosárral és pórázzal – de a visegrádi MAHART Kft. hajóján „élő állatok higiéniai okokból nem szállíthatók. Ez alól kivételt képez a pórázon vezetett, szájkosarat viselő vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő kutya vagy szolgálatban levő rendőrségi kutya. Ezek szállítása díjmentes.”

Ha víziútra vágyunk kedvencünkkel, szóba jöhet még a kompolás. A kompokról az eb nincs letiltva, itt az általános utazási szabályok mérvadók.

Végezetül, amiről még nem volt szó: a légiutak. Repülővel történő utazásnál is fontos az egyes légitársaságok honlapján utánajárni az utazási feltételeknek, a Ryanair pl. bizonyos útvonalakon nem utaztat állatot, a Wizzair járataira pedig egyáltalán nem vihető fel állat.

Nos, igyekeztem átfogó képet nyújtani a hazai kutyás utazások hatályos szabályairól. Amit tehát semmiképpen ne felejtsünk otthon, ha kedvencünket nyaralni visszük: oltási könyv, póráz, szájkosár, friss víz, és persze elég nasi az útra! 

Források:

állatvédelmi törvény (1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről)

szabálysértési törvény (2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről)

postai szolgáltatások általános szerződési feltételei

KRESZ (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól)

kutyabarathelyek.hu

kivonat a belföldi vasúti utazás feltételeiről

borzsonyikisvasutak.hu

laev.hu

volanbusz.hu

balatonihajozas.hu

ryanair.com

wizzair.com

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS