A vadnyugattól a teljes szabályozottságig – A social media felhasználási feltételei jogi nagyító alatt

Előadásomban arra keresem a választ, hogy a XXI. század emberének napi rutinjába beférkőző, egyre jelentősebb társadalmi funkciót betöltő közösségi oldalak használatát elsődlegesen szabályozó, a szolgáltatók által meghatározott felhasználási feltételek miképp értelmezhetőek az általunk már ismert materiális jog fogalomrendszerén belül? A két végletet képviselő attitűd – internet, mint jogmentes övezet, kvázi vadnyugat és a tárgyi világhoz hasonló szabályozást igénylő terület – között hol az aranyközépút, vagyis mennyire feladata beleszólnia a kodifikációnak ezen speciális jogviszonyok által alakított közeg játékszabályaiba?

Németh Szabolcs a fenti címen előadást tart az Arsboni, Baker McKenzie Jog & Innováció konferencián május 27-én. Ha meghallgatnád, jelentkezz nézőnek ide kattintva!

A szolgáltatók által, egyoldalúan meghatározott felhasználási feltételek jogi minősítése rengeteg olyan kérdést felvet, melyre a tudatos, jogait érvényesíteni kívánó felhasználó választ vár. Regisztrációmmal szerződést kötök magával Mark Zuckerberggel? Ha nem értek egyet a Terms of Use 3. pontjának a) bekezdésével, akkor kihez fordulhatok? Vagy mivel ingyen van a szolgáltatás, egy szavam se legyen, örüljek, hogy használhatom az oldalt? Valóban a kaliforniai bíróságig kell mennem, ha jogvitába keveredek a Facebookkal?

Ezen fenti kérdések megválaszolásának előfeltétele, hogy az általunk ismert jogi fogalomrendszerben elhelyezzük, mind a regisztráció aktusát, mint az ehhez kötelezően elfogadandó felhasználási feltételeket. Ezt követően van lehetőségünk olyan esszenciális aspektusok vizsgálatára, mint például a joghatóság kérdése, illetve a szolgáltatóval szembeni jogérvényesítés lehetséges módjai.

Kutatásom során az egyes oldalak szabályzatait tanulmányoztam, különös tekintettel azok polgári jogi és fogyasztóvédelmi jogi relevanciáira. Megvizsgáltam milyen jogviták merülhetnek fel a felhasználók és a közösségi oldalak mögött álló szolgáltató-óriások között, és hogy a userek által ráutaló magatartással elfogadott szabályzatok milyen lehetőségeket biztosítanak jogaik érvényesítésére.

Előadásom során bemutatom ezen szabályzatok jogi minősítésének lehetséges módjait, bemutatva a klasszifikáció következményeit. Példákat hozok fel olyan esetekre, amikor a hétköznapi felhasználó is jogai érvényesítésére kényszerülhet a szolgáltatóval szemben, és statisztikákat is segítségül hívok annak érzékeltetésére, hogy jelenleg milyen gyakorisággal élnek a szolgáltatásokat igénybe vevők a rendelkezésükre álló eszközökkel.

Az általam kutatott téma nem science-fiction és nem is elméleti jogászkodás: a kérdés ott lapul mindannyiunk zsebében és csupán idő kérdése, hogy a „Nagy Testvér” mikor kényszerít rá arra, hogy fel is tegyük azt.

Németh Szabolcs

Szakmai gyakorlat és munkatapasztalat:
2015 -FŐKÉTÜSZ Kft. jogi gyakornok, jogi előadó majd jogi irodavezető
2016. szept. - okt.Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, gyakornok
Tanulmányok:
2016 -Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskola
2014 - 2016Bocskai István Állam- és Jogtudományi Szakkollégium, alelnök
2013 - 2016KRE ÁJK Infokommunikációs Jogi Tanszék, demonstrátor
2011 - 2016Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, jogász
Nyelvtudás:angol


Nézőként jönnél? Regisztrálj a konferenciára!

Kép forrása

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.