Vállelakadás és karidegfonat bénulás – 27 millió forint kártérítés

A vállelakadás (karidegfonat sérülés) a természetes úton való szülés máig rettegett szövődménye. Előfordulása akkor valószínű, ha a magzat és az anya között téraránytalanság áll fent. A magzati súlybecslés és az anya medence méreteinek egymáshoz viszonyításával a vállelakadás kockázata minimalizálható.

A történet

A cukorbeteg édesanya második gyermekét várta az egyik vidéki kórház szülészet-nőgyógyászatának várandósgondozása mellett. Az édesanya cukorbetegségével inzulinkezelést nem kapott, így 5000 gramm feletti gyermeknek adott életet természetes úton. A szülésvezetés folyamán a magzat válla (téraránytalanság miatt) a szülőcsatornában elakadt, amelynek megoldására több műfogást alkalmaztak. A 2-es Apgar értékkel született újszülött nem sírt fel, a vállelakadás következményeként karidegfonat sérülés történt. A fejlesztő kezelések hatására a baba karjának állapotában javulás állt be, ennek ellenére a váll helyzete és funkciója elmarad az ellenoldalitól, a finom motorikus funkció is sérült. A sérülés a mindennapi tevékenységek végzésében a sérült személyt akadályozza, nehéz fizikai munkát végezni az érintett karjával nem tud, állandó segítségre szorul.

Az orvosi háttér

Cikkíró Pályázat

Van egy érdekes témád?

Ez most nem egy évfolyamdolgozat, hanem az Arsboni ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Cikkíró Pályázata!

A vállelakadás (karidegfonat sérülés) a természetes úton való szülés máig rettegett szövődménye. Előfordulása akkor valószínű, ha a magzat és az anya között téraránytalanság áll fent. A magzat 4000 gramm feletti súlya esetén a vállelakadás esélye különösen nagy. Nagy méretű magzatok születésére az anya cukorbetegsége esetén számítani kell. Hajlamosító tényező továbbá az anya terhesség alatti túlzott súlygyarapodása, a túlhordás, az elhúzódó kitolási szak, a fájásgyengeség, a vákuum és a fogó alkalmazása.

A magzati súlybecslés és az anya medence méreteinek egymáshoz viszonyításával a vállelakadás kockázata minimalizálható. A vállelakadás kivédésére császármetszést indikálnak. Ha a császármetszés mégis előfordul, akkor több szülészeti műfogás megfelelő sorrendben történő alkalmazásával kell megkísérelni a vállak kiszabadítását.

A jogi eljárás

A többfokú eljárásban a végső fokon eljárt bíróság a súlybecslést és a téraránytalanság kiszűrését elmulasztó egészségügyi szolgáltatót és az édesanya terhességi cukorbetegségét inzulin kezelés nélkül hagyó intézményt is marasztalta. Az alperesek azzal védekeztek, hogy az édesanya maga is közrehatott az egészségkárosodás létrejöttében (nem járt cukorterheléses próbákra), de ez a hivatkozás végül elutasításra került.

A kártérítés

A végső döntést meghozó bíróság ítéletével a bíróság majd 27 millió forint kártérítést ítélt meg az érintett család számára. A karidegfonat sérülést elszenvedett személy részére megítélt 8 millió forint nem vagyoni kártérítés mellett a bíróság a szülők részére személyenként 4 millió forint, az idősebb testvér részére 2 millió forint nem vagyoni kártérítést tartott indokoltnak. A nem vagyoni kártérítés mellett mintegy 9 millió forint vagyoni kompenzáció került megítélésre.

Orvosi műhibaperek és jogi képviselet

Az orvosi műhibaperek az orvosi és jogi szakma határterületén fekszenek, az általános jogi ügyekhez képest igen speciálisak, ahol orvosi tudásra is jócskán szükség van. Az orvosi műhibaperek területén kvázi precedensjog uralkodik. Több, mint 1500 korábbi ügyben született több mint 3500 bírói ítélet ismeretében lehetséges az eredményes jogi képviselet. A jogi képviselet ellátására célszerű orvos-jogász felkérése. Az országban igen kevés orvos-jogász dolgozik, többségük a kórházakat vagy biztosítókat képviseli, azaz az alperesi oldalon áll. Kevés orvos-jogász lát el jogi képviseletet a károsult családok, azaz a felperesek oldalán.

Dr. jur. et med. Varga-Orvos Zoltán L.L.M., orvos-jogász és egészségügyi szakjogász

Dr. Varga-Orvos Zoltán a Szegedi Tudományegyetemen 2004-ben orvosi, majd 2014-ben jogi diplomát szerzett. Egészségügyi szakjogász képesítéssel rendelkezik. Jogi egyetemi diplomamunkáját is az orvosi műhibaperek témakörében készítette. Végzettségein túlmenően egy családjában előfordult eset, valamint édesanyja gyógypedagógia iskolában töltött évtizedei motiválták abban, hogy az orvosi műhibaperekkel foglalkozzon, a károsultak családjának segítsen.

A szerző saját weboldalán, a www.vargaorvos.hu-n további információkat találhatnak az orvosi műhibaperek témaköréről.

Jegyzetek

A kép forrása: itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.