Versenyjog és AI

Algoritmusok, algoritmusok mindenhol… Az életünk jó része manapság az online világban (vagy talán inkább annak segítségével) bonyolódik: legyen szó a családi nyaralás megszervezéséről, bevásárlásról vagy a barátokkal való kommunikációról – esetleg hírek olvasásáról. A nem-informatikusok számára megjelenített felület (ún. user interface) mögött algoritmusok milliói futnak, amelyek keresési igényeinket, kíváncsiságunkat kiszolgálják – mégis meglepően keveset tudnak működésükről az átlagemberek, de még sok esetben az őket megalkotó programozók is. Habár ez általában nem merül fel a mindennapi használat során, valójában a fogyasztók meglehetősen kiszolgáltatottak a keresőmotorok és árazási algoritmusok (pricing algorithms) ki tudja hogyan kialakult optimalizációjának.

Rudi Alexandra a fenti címen előadást tartott az Arsboni, Baker McKenzie Jog & Innováció konferencián május 27-én.

A versenyhatóságok az elmúlt években egyre jobban felfigyelnek a technológiai iparágak fejlődésének problémáira is, amelyek az algoritmusok elterjedése mellett a big data miatt merültek fel – a német versenyhatóság (Bundeskartellamt) jelenleg is vizsgálatot folytat a Facebook ellen erőfölénnyel való visszaélés feltételezett megsértése miatt – erőfölény, amit pusztán a rendelkezésére álló adatmennyiséggel ért el. Korábban az Európai Bizottság a Google Shopping ügyében indított vizsgálatot szintén erőfölénnyel való visszaélés miatt – abban az ügyben a Google-nak a saját hirdetései felé hajlott a keze és előnyben részesítette a saját találatait a rivális cégek hirdetéseivel szemben. A Facebook pedig ma (2017. május 18-án) kapott 110 millió eurós büntetést, amiért a Whatsapp-al való összefonódási kérelmében 2014-ben félrevezette az Európai Bizottságot, amikor azt állította, hogy nincs meg a technikai feltétele a Facebook és a Whatsapp profilok automatikus megfeleltetésének, holott erre már 2014-ben is nagyon is képesek voltak.

Az OECD 2016-ban big data témával, 2017-ben pedig algoritmusokkal foglalkozó versenyjogi kihívásokról tart majd konferenciát. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság biztosa pedig alig két hónapja beszélt a Bundeskartellamt konferenciáján az algoritmusok uralta világ versenyjogi kérdéseiről, ahol kijelentette, hogy a vállalatok „nem bújhatnak el a programok mögé”, ha versenyjogi felelősségről van szó.

Ugyanakkor a versenyjog szabályait nem egy ilyen világra „dizájnolták” – hanem a füstös pókertermekben megkötött kartellekére, ahol hús-vér emberek készítettek feljegyzéseket a megállapodás tartalmáról. Habár az ilyen ősképek óta a vállalatok összejátszásai sokat finomodtak, az emberi tényező (hiba) továbbra is fontos fegyver a versenyhatóságok kezeiben – gondoljunk például az engedékenységi kérelem intézményére, ahol szintén nem a dezertőr stratégiát folytató algoritmusok jelentkezését várják.

Kérdés tehát, hogy az előre beharangozott szigorú versenypolitika hogyan lesz kivitelezhető. Előadásomban a versenyhatóságokat, versenyjogászokat érő újszerű kihívásokat foglalom össze: hogyan alakul a versenykorlátozó megállapodások felelőssége a jövőben? Milyen lehetséges válaszokat adhatnak a versenyhatóságok az új kihívásokra? Egyáltalán van-e új kihívás, vagy a versenyjog jelenlegi eszközei elegendőek az újabb „ipari forradalom” szabályozására? Milyen veszélyeket rejt magában az algoritmusokra épülő verseny a fogyasztók számára és hogyan függ ez össze a big data-val?

A számos kérdésre egyelőre nincs biztos válasz, ezért biztatom a hallgatóságot a téma aktív megvitatására és továbbgondolására.

Rudi Alexandra

Szakmai gyakorlat és munkatapasztalat:
2016-2017Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker McKenzie Ügyvédi Iroda
2017Baker McKenzie Deutschland (Frankfurt)
2015CMS Cameron McKenna
2013-2014BM Specht Böhm Ügyvédi Iroda
Tanulmányok:
2012-ELTE ÁJK
2013-2014Mathias Corvinus Collegium nemzetközi kapcsolatok szakirány
Nyelvtudás:angol, német, francia, spanyol


Nézőként jönnél? Regisztrálj a konferenciára!

Kép forrása

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.