Vidd el te b@szd meg!

Egy közel-keleti államban voltam két kollégámmal, hogy egy ügyfelünkkel átbeszéljük egy lehetséges nemzetközi per megindítását egy másik állammal szemben. A per többek között azért volt érdekes, mert egy keveset használt, iszlám államok közötti nemzetközi szerződés alapján kellett megindítani, illetve, azért, mert az ügy néhány szereplője kétes körülmények között korábban eltűnt – és soha nem került elő.

Az ügyfél a népes uralkodó család egyik tagja volt, de nem volt dús gazdag, inkább európai mércével mérve amolyan módosabb középvállalkozó volt, talán mert a több ezer nemesi családtag közül ő nem állt közel az országot éppen uraló hatalmi körökhöz.

Késő éjjel szálltunk le és másnap a szállodában találkoztunk az ügyféllel reggelizni. A szokásos bemutatkozó csevegés után az ügyfél indítványozta, hogy menjünk át az irodájába, hogy találkozzunk a munkatársaival és az ügyvédjével.

Éppen felállni készült, amikor szinte oda se nézve, egy-egy borítékot csúsztatott mindhármunk elé, majd felállt és indult is a kijárat felé. Az egész olyan gyorsan történt, hogy nem is volt időnk reagálni. Mindhárman kissé elkerekedett szemmel néztünk egymásra, majd eltettük a borítékokat és követtük az ügyfelet.

Indítsd be karriered az LKT Fresh Programmal!

Pályakezdő ügyvédjelöltként a későbbi karrieredre is óriási hatással van az első munkahelyed – nagy a nyomás, hogy jó döntést hozz a diploma után.

A Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda neve a garancia arra, hogy itt mindent megkapsz, amire egy sikeres jogászi pálya beindításához szükséged lehet.

Az irodába érkezve beültünk egy tárgyalóba, ahol az ügyfél munkatársai fogadtak minket és egészen a délelőtti imáig tárgyaltunk. Amikor felcsendült a müezzin éneke, vendéglátóink felálltak és a szomszédos szobába mentek imádkozni. Ekkor nyílt lehetőségünk röviden megvizsgálni a borítékok tartalmát.

Az enyémben nagyjából egy köteg százdolláros, a fiatalabb kollégáméban valamivel kevesebb, a szenior kollégáméban pedig valamivel több pénz volt. Nem igazán értettük, hogy miért ilyen (számunkra) konspiratívnak tűnő körülmények között próbált az ügyfél a saját ügyvédeinek pénzt átadni, és hogy miért éppen annyit, amennyit.

A tanakodásunkat félbe kellett szakítani, mert vendéglátóink visszatértek az imából. Utána egész nap tárgyaltunk, majd egy kiadós vacsora következett, úgyhogy estére kupaktanácsot hívtunk össze az egyikünk szállodai szobájába.

A dilemma az volt, hogy a pénz átadás körülményei miatt egyrészt nem értettük, ügyfelünk pontosan minek szánta a borítékokat, másrészt viszont feleslegesen megsérteni sem akartuk az ügyfelet azzal, hogy visszaadjuk őket – arra az esetre, ha például az utazási költségeink megtérítésére szánta. Ez a feltevés teljesen életszerű volt, mert az utazás előtt megállapodtunk az ügyféllel, hogy az utazási költségeket ő fogja állni és a cash alapú elszámolás gyakori a Közel-Keleten.

Az egyik kollégámnak először az az „innovatív” ötlete támadt, hogy gyűjtsük össze az összes pénzt, tegyük bele egy borítékba és én majd vigyem be az irodába a pénzügyes kollégákhoz, hogy a kapott pénzt befizessük az iroda számlájára, mint az ügyféltől kapott költségtérítést. Arra a kérdésre viszont, hogy vajon mit fognak szólni a karót nyelt pénzügyes kollégák, ha egy közel-keleti útról besétálok az irodába egy kisebb köteg pénzzel, nem tudott válaszolni. Úgyhogy röviden azt válaszoltam neki, hogy „remek ötlet, de akkor vidd el te b@szd meg!”

Az abszurd helyzeten való hahotázás után végül azt a döntést hoztuk, hogy másnap visszaadjuk a borítékokat az ügyfélnek és megkérjük, hogy az utazásunk költségeit számla ellenében utalja át az iroda számlájára. És így is lett. Az ügyfél szemrebbenés nélkül vette vissza a borítékokat és végül el is utalta a pénzt, számla ellenében.

Igazából a mai napig nem teljesen világos számomra, hogy ennek az epizódnak mi jelentősége volt az ügyfél szempontjából. Amit pedig végképp nem értek, hogy azok, akik ingoványos talajra tévednek, hogyan tudnak jól aludni. Én biztos nem tudnék.

A cikk Dózsa Dániel Arsbonin induló rovatának kilencedik része. Az eddigieket itt találod.

szerző ügyvéd, a Queritius partnere.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS