Ha jogász lennék…

Biztosan mindenkiben megfogalmazódott már legalább egyszer a gondolat „Bezzeg, ha én lennék a […] én biztos jobban vagy máshogy csinálnám”. Természetesen bennünk is. Az Arsboni csapata idén is kint volt a Szigeten. Sátrunknál a hozzánk érkező látogatók több fajta játékot próbálhattak ki, köztük a „Ha jogász lennél, Te mit tennél?” játék keretében elmondhatták, hogy jogászként milyen változásokért küzdenének a világban. Ugyan mi jogászok vagyunk, a játékosok nagy része természetesen nem jogász volt, így nagyon érdekes és elgondolkodtató válaszokat kaptunk. Most ezekből osztunk meg párat veletek.

Több a külföldi, mint a magyar!!!

A magyarokon kívül számos más nemzetiségű – nagyjából 20-30 év közötti – kikapcsolódni vágyó fiatal is nagy kíváncsisággal és lelkesedéssel kereste fel az Arsboni sátrát. A fentebb említett Ha jogász lennél, Te mit tennél? elnevezésű játék résztvevői (összesen: 133) között

szép számmal találkozhattunk angolokkal, németekkel, olaszokkal, oroszokkal, ukránokkal svájciakkal, belgákkal, sőt még egyiptomiakkal is, akiktől a fesztivál idején beérkezett válaszok 67%-a származik.

Ezek alapján nem erős túlzás kijelenteni, hogy a Szigetre érkező vendégek nagy többségét külföldiek alkotják, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a szervezők a fesztiválra érkező külföldieknek is (pl. olaszoknak) tartanak fenn külön sátorhelyeket.

Mit tennél, ha jogász lennél?

A fenti gondolat egy a sok humoros, frappáns és sejtelmes válasz közül. Emellett érkezett számos olyan kérdéskörrel foglalkozó ötlet, illetve elképzelés, mely alapján  több kategóriát állítottunk fel. Legnagyobb számú visszajelzés az emberi jogok tiszteletben tartásával („[…] az LMBTQIA jogokért, egyenlőségéért harcolnék!”/ „[…] I would protect human rights.”), a demokrácia („[…] I would choose have a direct democracy.”) és az igazságért („[]az igazságért, igazságosságért küzdenék!) való küzdelemmel kapcsolatos, de akadtak olyanok is, akik a jogvédelemre, mint a nők, a gyermekek, illetve a környezet védelmére („[…] nagyobb hangsúllyal fellépni az állatbántalmazók ellen!”/ „[…] I would fight for equal rights to education for all children!”) helyeznék inkább a hangsúlyt.

A válaszadók egy másik csoportja jogászként szigorúbban ítélné el a bűncselekmények elkövetőit („[…] a halálbüntetést visszahoznám!”) Emellett még sokaknak lenne igénye közérthetőbb jogi szabályozásra, nevezetesen hogy az átlagemberek is képesek legyenek kiigazodni a jogrendszer útvesztőin.

A reakciók között előfordulnak olyan klasszikusnak mondható tárgykörök is, mint az egészségügy jobbá tétele vagy az általános jólét biztosítása minden egyén számára. Továbbá fellelhetők olyanok is, akik a bevándorlás területén hoznának szigorúbb szabályozást („[…] a bevándorlók támogatását feltételhez kötni. Ne kapjon “fű-fa-virág” támogatást!”).

Születtek azonban a fentihez hasonló kicsit polgárpukkasztó, meglepő, néhol blődségnek tűnő elképzelések is. Íme néhány elvetemült reflexió:

„[…] I would make Marihuana legal (for medical reasons!)”

„[…] segítenék a többi jogászpalántának kitalálni, hogy mit kezdjen a diplomájával (még nincs diplomám HELÓ!)”

„[…] I will retrain myself.”

„[…] I would give the chance to the ill bears.”

Összegzésül

Elmondhatjuk, hogy a játékban résztvevők – legyen szó a magyarokról vagy a külföldiekről – nagy izgalommal és készségesen igyekeztek megválaszolni a feltett kérdést, melyen jelen cikk kedves olvasója is egyaránt elgondolkodhat:

Ha a Szigeten nem is jártál, de könnyed, jó hangulatú és egyben szakmai kikapcsolódásra vágysz, akkor a LegalFest-en a helyed, ahol nem csak velünk, hanem a jogászi szakma nagyjaival is megismerkedhetsz. Ha nem akarsz semmiről sem lemaradni, állj be a Priority Line-ba még ma!

Játssz most velünk, és nyerj egy napijegyet a jövő évi Szigetre!

Felhasznált eredeti képek forrásai

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.