A konferencia helyszíne az Impact Hub Budapest.

Program

Németh Márton, Arsboni

Németh Márton, jogi és politikatudományi tanulmányokat folytatott az ELTE jogi karán. 2012-13-ban a berlini Humboldt Egyetemen német és amerikai alkotmányjogot hallgatott. A Mérlegen az Alaptörvény c. interjúkötet egyik szerkesztője. Írásai a jog és a politológia határterületén lévő témákat érintenek: főként a parlamenti jog, valamint a sarkalatos törvények állnak érdeklődése középpontjában. Jelenleg az ELTE Jogtudományi Doktori Iskolájában PhD-képzésén vesz részt (kutatási témája a közügyekben való részvétel új perspektívái), illetve az Arsboni Kft. ügyvezetőjeként dolgozik.

Jörg Polakiewicz, Európa Tanács, Jogi Szolgálat, vezető

Jörg Polakiewicz 2013 óta az Európa Tanács jogi szolgálatának vezetője és nemzetközi közjogi igazgatója, valamint az Emberi Jogok Európai Bíróságának bíróválasztását segítő tanácsadó testület titkára. 2010 és 2013 között az Európa Tanács emberi jogok fejlesztéséért felelős főosztályvezetője volt, felügyelte az Emberi Jogok Európai Bíróságának reformját, valamint az Európai Uniónak az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez való csatlakozási tárgyalásait. Korábbi nemzetközi jogi munkásságához tartozik a kiberbűnözés elleni Budapesti Egyezmény titkárságának vezetése, valamint az európai adatvédelmi egyezmény modernizációjának elindítása. A nemzetközi szervezetben végzett munkája mellett a saarbrückeni Európa Intézet professzora. Olyan alapvető fontosságú nemzetközi jogi művek szerzője, mint a Fundamental Rights in Europe (Oxford University Press 2001), a Treaty-making in the Council of Europe (Council of Europe Publishing 1999) és The Obligations of States arising from the Judgments of the European Court of Human Rights (Springer).
Munkásságáról további információ ezen a linken található: http://www.coe.int/en/web/dlapil/director-dlapil

Molnár Benedek, Arsboni

Az ügyvédi piacot vizsgáló legtöbb tanulmány szerint a szoftveres automatizálás következtében az ügyvédek által végzett munka hangsúlya az adminisztratív és standardizálható munkafolyamatok felől még inkább át fog tolódni a magas hozzáadott értéket képviselő szellemi munka felé. Ezzel párhuzamosan egyre szélesebb társadalmi rétegek számára jelent gondot és adminisztrációs terhet az egyre komplexebb jogi helyzetekben való eligazodás. Előadásomban azt fogom vizsgálni, hogy milyen hatással lesznek ezek a folyamatok, és a lawtech termékek megjelenése a jogi tudáshoz és jogi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre.

Vági József – Baker McKenzie, ügyvéd

A technológiai újítások, a  növekvő ügyfél elvárások és a jogi piacra újonnan belépők hatására az iparág legtöbb eddigi szereplőjének stratégiájában komoly szerepet kap az innováció. A Baker McKenzie-nél az innováció nem csak technológiai, hanem szervezeti kulturális változás, amely működésünk valamennyi szintjét érinti. Ügyfeleink hatékonyabb kiszolgálásának érdekében működésünk megújítását az ő valós szükségleteik felmérésével a „design thinking” módszerével végezzük. Az előadásban nagy vonalakban áttekintjük, mik a világ egyik legnagyobb ügyvédi irodájában az innováció alappillérei, és jelenleg milyen innovatív megoldásokat kínálunk az ügyfeleknek.

Dr. Vajda Viktor, ügyvéd és Benedek Péter, ICT szolgáltatási üzletág-igazgató (Dr. Dombi Ügyvédi Iroda és Rowanhill Global)

A mesterséges intelligencia és egyes szektorok, így a pénzintézeti szektor, valamint a jog kapcsolata már hosszabb ideje fennálló, izgalmas kihívásként azonosítható be. Helyettesíthető-e a döntéshozatal, és az ahhoz szükséges analitikus gondolkodás számítógépes szoftverekkel, platformokkal? A műszaki kapacitás növelésével elérhető-e azon állapot, amikor „okos” rendszerek a jogszabály- és döntéstárakban való intelligens keresés eredményeként az adekvát megoldást találják meg adott jogkérdésekre? Kijelenthetjük-e, hogy önmagában az informatika fejlődésével nem lesz helyettesíthető azon érvelési rendszer, amely a jogi természetű döntések meghozatalakor – jelenleg – a humánum használatában legitim és bír bizalmi háttérrel? Az előadás keretei között néhány lehetséges válasz megadására Benedek Péter, a RowanHill Global nemzetközi üzletfejlesztő társaság ICT üzletág-igazgatója és dr. Vajda Viktor ügyvéd vállalkozik.

Benedek Péter ICT szolgátatási üzletág igazgató

Dr. Vajda Viktor ügyvéd

A Kávészünet támogatója a Colorado Sörbár

http://www.coloradobar.hu/

Molnár Benedek és Németh Márton, Arsboni

Csizmazia-Darab István, Sicontact Kft., IT biztonsági szakértő, tanácsadó

A számítógéppel való kapcsolatom 1979-ben indult, egy évig nagygépes R20 operátorként dolgoztam a FÜTI-ben (Fővárosi Ügyvitel Technikai Iroda). 1980-tól a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola, majd a Hungaroton Stúdiója következett, ahol stúdiós-hangtechnikus voltam. 1989-ben szereztem meg a Számalk-ban a programozói diplomát, és a Volán Tefunál helyezkedtem el. 1990-től az ERŐTERV-ben folytattam, ahol a mérnöki munkát támogatva a dBase, Clipper és C programozással egyúttal párhuzamosan a vállalat vírusvédelmi felelőse is voltam egy 400 gépes hálózatban. 2001-től a 2F Kft.-ben vírusvédelmi support tanácsadóként a Kaspersky és F-Secure programokkal foglalkoztam, majd 2002-től emellett a Vírus Híradó portál főszerkesztője is lettem. 2003-tól a PC World magazinban online szerkesztőként helyezkedtem el, majd 2006-tól az IHG-Ramsys Kft.-ben voltam szoftverfejlesztő. Ezután a VirusBuster Kft. víruslaboratóriumában vírusanalizáló, sajtóhír-felelősként dolgoztam, majd 2007 óta a magyarországi ESET termékek képviseleténél (Sicontact Kft.) lettem IT biztonsági szakértő, tanácsadó – azóta is itt dolgozom – éppen tíz esztendeje. 1988-ban írtam először cikket vírusvédelmi témában az akkori Potyogós (Cascade) vírusról, 2001. óta pedig rendszeresen jelentek meg szakmai írásaim a nyomtatott sajtóban programozással, valamint vírusvédelemmel kapcsolatban. 2007 óta vagyok gazdája az antivirus.blog.hu oldalnak, emellett 2013 óta a gyerekek biztonságos internethasználatra való nevelését is fontos feladatomnak tartom, ennek keretében járjuk az iskolákat és gyerekeknek, valamint külön szülőknek is tartunk ismeretterjesztő órákat.

Takács Tibor

Amiről szó lesz:

– Jogtár online platformján elérhető Változásfigyeltetés funkció

– JogtárMobil megoldás

– Globalspeech jogi beszédleíró szoftver, összekötve a JogtárWord alkalmazással

– Praxys, ügyfél és ügynyilvántartó szoftver ügyvédeknek (előnyök, megoldások)

Moderátor: Kocsis Gergő, Arsboni
Beszélgető partnerek:
Homoki Péter – Homoki Ügyvédi Iroda, irodavezető ügyvéd
Tordai Edina –  jogi főreferens, AJBH

Az informatika és az internet forradalmasította a hétköznapjainkat és teljesen átalakította az irodai munkát az elmúlt két évtizedben. Ma egy munkanap a monitor előtt telik, a kommunikáció legfontosabb formájává pedig az internet csatornái váltak. Arra keressük a válaszokat, hogy mindez milyen módon érinti a jogászok munkáját. Hozzászokott-e a magyar ügyvédség az elektronikus eljárásokhoz? Változik-e az ügyvéd-ügyfél kapcsolat a digitalizációnak köszönhetően? Változtak-e az ügyfelek igényei? Felkészült-e az igazságszolgáltatás? Eltűnhetnek-e a bíróságokról a több méter magas aktahalmok? Milyen jövőre készüljön fel egy joghallgató, egy ügyvéd vagy egy fogalmazó? Hogyan lehet segíteni azok felzárkózását, akik még nem digitális bennszülöttek? Zavarja-e a z-generációs joghallgatót/gyakornokot, hogy nem tud mindent okostelefonon intézni?

A Kávészünet támogatója a Colorado Sörbár

http://www.coloradobar.hu/

Pizza minden mennyiségben:)