Digitális virágok Ulpianus kertjében

Egy csokor sokféle lehet. Ez függ az alkalomtól, az évszaktól, illetve a személytől, akinek szánjuk. Mi megkíséreltünk összeállítani egy csokrot az innovatív legal tech megoldások legfrissebb hajtásaiból, amelyek Ulpianus örökségének a kertjében, a jogászok között kezdenek el kihajtani és lassan ki is virágoznak. Változatosak, de egy tőről fakadnak.

Először ismerjük meg a kertészt 

Mielőtt bármelyik virágot szemügyre vennénk, nem mehetünk el szó nélkül a digitalizációs folyamatok kertésze mellet sem, ez pedig a negyedik ipari forradalom. Ennek során az egyes munka -valamint termelési folyamatok egy nagy információs hálózatba kerülnek, ami gyorsabb és struktúráltabb munkavégzést eredményez. Ez természetesen kihat az összes iparágra, a mezőgazdaságra, valamint az üzleti és jogi életre is. A folyamat technológiai szinten, széleskörű digitalizációval, fejlett informatikai eszközökkel, valamint rengeteg adat segítségével valósítható meg. A kivitelezéshez és a rendszerszintű működéshez hatékony eszközökre van szükség, például mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra. Ennek az az oka, hogy csak a gépi mechanizmusok, programok tudnak kezelni ennyi – a működéshez szükséges – temérdek adatot és algoritmust. 

A forradalom a jogászokat is eléri, még azokat is, akik szkeptikusan ragaszkodnak a berögzült és megszokott munkavégzési metódusokhoz. Gondoljunk csak bele, hogy vajon hányan írnak ma még írógéppel? Hányan kommunikálnak levélben az ügyféllel, e-mail vagy a telefon helyett? Hányan használják ma a nyomtatott BH gyűjteményt, a digitális változat helyett? A régi berögződések kikopnak a hatékonyság oltárán és ezek az apró változások kikövezik az utat a mechine learningnek, a mesterséges intelligenciának, és az egyik új jogi innovációnak, az online bíróságnak is. A változó piaci normák és az ügyféligények pedig megkövetelik az alkalmazkodást, ha versenyben szeretnénk maradni. Ráadásul a technológia segít levenni a vállunkról azt a terhet, amit bizonyos fajta munkák jelentenek és amelyek sokszor megkeserítik az ügyvédjelöltek életét.

Ha Sziszüphosz jogász lett volna 

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Képzeljük el, hogy kezdő ügyvédjelöltek vagyunk egy nagy, nemzetközi ügyvédi irodában. Reggel a főnökünk egy telefonkönyv nagyságú papírköteget tesz le az asztalunkra, azzal a kéréssel, hogy holnapra kész kell lennünk a feladattal. A papíron adathalmazok vannak, át kell vizsgálnunk őket ügyfelünk vállalatfelvásárlási tranzakciója keretében. Ezt a fajta monoton papírmunkát a legtöbb jogász nem szereti, unalmas, fárasztó és emiatt könnyű elrontani. Megoldást jelenthet azonban egy program, ami elvégzi helyettünk a monoton munkát, míg mi érdemi jogi problémákkal, jogesetekkel foglalkozhatunk. 

Több vállalat is foglalkozik ilyen algoritmusok kifejlesztésével, melyek közül a legfejlettebbek már tanulásra is képesek, a kisgyerekekhez hasonló módszerrel sajátítják el az új szavakat.

Például, ha elég sokszor és különböző kontextusokban látják leírva az autó szót, akkor egyre pontosabb fogalmat tudnak alkotni róla, és később már önállóan fel is használják azt. 

De mi a helyzet akkor, amikor valaki számára a bíróságra járás költségessége és az elhúzódó perek tűnnek alvilági büntettésnek?

Rolls Royce  Rendszer vs. Letölthető Igazság 

Az online bíróságok koncepciója, azon az elven alapszik, hogy minek tartsuk fenn a drága, bonyolult és lassú bírósági rendszerünket, amikor egy sokkal egyszerűbb, gyorsabb és költséghatékonyabb megoldás is rendelkezésünkre állhatna vitáink rendezésére. Internetkapcsolata majdnem mindenkinek van, legalábbis ami a modern társadalmakat illeti. Az ötlet nem valóságtól elrugaszkodott és nem is sci-fi irodalomba illő.

Ezeket a rendszereket már használják a privát szektorban vitarendezés céljából, és az igazságszolgáltás keretei között is kiépülőben vannak számos országban, például az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is.

Prof. Richard Susskind – a legal tech egyik legnagyobb szószólója és képviselője – szerint ez a technológia csökkentené a társadalmi egyenlőtlenséget az igazságszolgáltatás területén, hiszen az most, ahogy ő fogalmaz: „egy Rolls Royce rendszer a kiváltságosoknak, miközben mindenki más az út szélén sétál.” A biztonsági övről most sem szabad azonban megfeledkeznünk, egy megfizethetőbb autóba is ugyanúgy fontos lesz beépíteni azt.

Trójai faló 

Az adattárolás mekkájává vált az internet, könnyű, gyors és bárhonnan elérhető, azonban sajnos ez az illetéktelen személyek szempontjából nézve is igaz. A kiberbiztonság magában foglalja a védelmi mechanizmusokat, valamint hálózatokat, amelyek eszközként szolgálnak egy esetleges digitális támadás ellen. Egyik megoldás a titkosítás, amely segítségével az üzenet vagy adat olvashatatlan karakterek kusza sorozatának tűnik azok számára, akik nem ismerik a kulcsot, amely a dekódolásához szükséges. Másik megoldás lehet a számítógép, vagy adattárólok „tisztán” tartása, megvédése a vírusok, képrogramok ellen, amelyek elérhetetlenné tehetik az adatainkat vagy mások ellophatják azokat a közreműködésükkel.

Jogász szemüveggel nézve a kiberbiztonságra, az ügyfelek adatainak védelme – mint például az üzleti titkok, tranzakciókhoz kapcsolódó információk – kiemelt fontosságúak. A számítógépünkön, adathordozókon és a felhőben való tárolásuk esetén egyaránt ügyelnünk kell arra, hogy csak az férhessen hozzá, aki jogosult, ehhez pedig az egyes kiberbiztonsági módszerek használata elengedhetetlen.

A tőről pedig…

A cikk bevezetőjében utaltunk a technikai újítások közös eredőjére. Ez a társadalmi érdek, a közös felelősségvállalás, valamit mi, az emberek, akiktől ez az egész változás elindult és a formálói is mi magunk vagyunk. A jogászok pedig részei ennek a nagy egésznek. A gépek nem veszik el a munkánkat, elvehetik azonban a Rolls Royce rendszert, az idegőrlő, méltatlan feladatokat, valamint hozzásegíthetnek ahhoz, hogy ne kelljen robotolnunk, hiszen ez az ő feladatuk. Ne felejtsük, nem célok ők, csupán eszközök, a virágokat pedig locsoljuk meg néha.   

***

A cikk a Wolters Kluwerrel közös együttműködésben készült. Ha szeretnél többet megtudni a fenti témákról, neves hazai és külföldi képviselőik előadásában, akkor regisztrálj a Wolters Kluwer jóvoltából megrendezésre kerülő Jogi Innovációs Napra.

Források

 

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.