“Volt, hogy egy nap három különböző nyelven is dolgoztam”

A Baker International Clerkship 2019-es ösztöndíját Németh Barbara nyerte el, aki hat hetet töltött Milánóban az ösztöndíjprogram révén. Barbarával olaszországi tapasztalatairól, a Bakerben végzett munkájáról, és a Clerkship előnyeiről beszélgettünk.

Milyen szakmai háttérrel érkeztél a Baker International Clerkship programba?

A Pázmányon végeztem – nem régen tettem le az utolsó záróvizsgámat, úgyhogy most már hivatalos a dolog. Egy évet csúsztam, ugyanis az egyetem alatt húsz hónapot Erasmuson töltöttem. Részt vettem egy tanulmányi mobilitáson Milánóban tíz hónapig, utána pedig a kinti egyetem nemzetközi irodáján keresztül találtam egy szakmai gyakorlati helyet, így fél évet még eltöltöttem egy olasz mérce szerinti közepes méretű ügyvédi irodánál. Középfokú olasz nyelvtudással vágtam bele az Erasmusba, de a tanulmányút végére az olaszomat sikerült az angol mellé szintén felsőfokhoz közeli szintre felfejleszteni.

az erasmusos szakmai gyakorlat végén pedig bármiféle külön kurzus nélkül sikerrel teljesítettem a felsőfokú nyelvvizsga követelményeit.

Milánóból aztán Dániába utaztam, ahol az Aarhusi Egyetemen töltöttem egy szemesztert. Dánia ugyan erős váltás volt az olasz világhoz képest, de szintén hasznosnak bizonyult számomra. Mindehhez fontos volt, hogy a Pázmány az Erasmus útjaim kapcsán végig nagyon támogató volt.

Hogyan alakult a karriered, miután mindezeket követően hazaérkeztél Magyarországra?

Miután hazajöttem, egy multinacionális nagyvállalat szolgáltatóközpontjában helyezkedtem el, ugyanis szerettem volna az olasz vonalat folytatni. Nagyjából öt hónap után, az egyetemi éveim végéhez közeledve úgy láttam, hogy a nemzetközi ügyvédi irodai tapasztalat még hiányzik. Viszont nekem fontos volt, hogy záróvizsgákra való felkészülés előtt még egy szakmai gyakorlatot beiktassak. Így párhuzamosan jelentkeztem aztán a Baker McKenzie-be gyakornoknak és az International Clerkship programra. A gyakornoki pozícióra való felvételi nagyon gördülékenyen volt, egy héten belül már pozitív visszajelzést kaptam. Gyakornokként januárban és februárban dolgoztam a budapesti irodában.

Az International Clerkship program révén Madridtól Moszkváig a Baker McKenzie számos európai irodájában el lehet helyezkedni. Mi alapján hoztad meg a döntést arról, hogy melyik irodát választod?

Az önéletrajzom alapján elég egyértelmű volt, de amikor kitértünk erre az interjún, Milánót választottam – elvégre korábban már ott töltöttem tíz hónapot, így ismerem a környezetet, a nyelvet, a járást. A második helyen pedig Rómát jelöltem meg.

Feltételezem, nem járt óriási kultúrsokkal visszacsöppeni Milánóba. A korábbi szakmai gyakorlatod és a Clerkship alapján miben különbözik az olasz és a magyar jogászi kultúra?

A milánói irodában nagyjából kétszer annyian dolgoznak, mint Budapesten. Persze itthon is nagy a Baker, de Milánóban még nagyobb – háromszintes irodaépülete van a belvárosban. A munkakörnyezet – nemzetközi ügyvédi irodáról lévén szó – nagyon hasonló, ugyanúgy vannak jelöltek, ügyvédek, partnerek, nemzetközi ügyfelek, és az irodai munka felépítése is nagyjából hasonló. Talán annyiban más, hogy több az ügyvéd, ugyanis Olaszországban nincs hároméves jelölti időszak, a végzett jogász hamarabb válik ügyvéddé. Emiatt közvetlen, fiatalos a légkör – bár ez az itthoni irodában sincs másképp –, én például egy harminc éves ügyvéd mellett dolgoztam a milánói csoportomban. Őszintén szólva, olyan nagy különbségeket nem láttam, de ez annak is tulajdonítható, hogy már volt korábbi tapasztalatom.

Talán az olaszok kicsit szókimondóbbak, pörgősebbek, és ugyanakkor kevesebbet stresszelnek.

Milyen jellegű feladataid voltak a Clerkship során eltöltött hat hétben, és mivel foglalkoztál a szabadidődben?

Amikor még a szakmai gyakorlatot kezdtem el az itthoni Bakernél, gyakorlatilag elém raktak egy tálat a különböző jogterületekkel, hogy válasszam ki, mi illik legjobban hozzám. Így kezdtem el versenyjoggal foglalkozni – bár a corporate/MA is érdekelt – még a januári és februári szakmai gyakorlat alatt, és paralegalként a budapesti és milánói irodában is a versenyjogi csoportba kerültem. A megérkezésemet követően mind Budapesten, mind Milánóban egyből bevontak egy nagyobb ügybe, ahol az elsődleges feladatom olasz és angol fordítások végzése, valamint olasz nyelvű memók előkészítése volt. A milánói program alatt időről időre a budapesti munkákba is bevontak –

volt, hogy egy nap három különböző nyelven is dolgoztam.

A munka mellett természetesen szabadidőm is volt, hétvégente Como környékén kirándulgattam – nagyon szép helyek vannak ott. A milánói irodában ugyanaz a már-már baráti hangulat és közeg vett körül, mint Budapesten; a kollégák az első naptól odafigyeltek arra, hogy hamar beilleszkedjek, így rendszeresen bevontak a munka utáni programjaikba. Mind emberi, mind szakmai szempontból nagyon tartalmas hat hetet töltöttem kint.

Összességében milyen szakmai pluszt jelentett számodra a Baker International Clerkship-en való részvétel?

Elsősorban azt, hogy lehetőségem nyílt az olasz jogi terminológia mélyebb elsajátítására – a jogi szaknyelv nem olyan, mint egy kávézói beszélgetés, ezt csak ilyen környezetben lehet jól elsajátítani. Emellett sokat tanultam az olaszországi eljárásokról, az olasz jogrendszer működéséről is. Kifejezetten jól estek az elvégzett munkákra vonatkozó pozitív partneri visszajelzések. Adott egy megerősítést, hogy érdemes folytatni ebben az irányban.

Milánó nem éppen a legolcsóbb városok közé tartozik – hogyan nézett ki költségoldalról a Clerkship?

Ez számomra is fontos szempont volt végzős hallgatóként… Az iroda állja a szállás és a repülőjegy költségét, aminek a kiválasztása egyébként teljes együttműködésben történik, még a bőröndméretre is tekintettel voltak a Bakeres kollégák az utazás megszervezésekor. És bár Milánó valóban kicsit költségesebb város, de még a háromszázharminc forintos euróárfolyam mellett is nagyon kényelmesen ki tudtam jönni a Baker által biztosított ösztöndíjból.

Kiknek ajánlanád a Baker International Clerkship programot?

Azoknak ajánlanám, akiket már az egyetemi éveik alatt is vonz például az Erasmus világa, a nemzetközi környezet, és el tudják képzelni a jövőjüket egy nemzetközi ügyvédi irodában. Érdemes továbbá kijárni a lépcsőt: nagyon pozitív volt számomra, hogy míg a legtöbb esetben egyetem után jelöltként „rád borítják a forró vizet”, addig a szakmai gyakorlat-paralegal-ügyvédjelölt szintek kijárásával fokozatosan tapasztalható meg ez a közeg. A Clerkship elnyerésére egyébként nincsen recept – az angoltudás ugyan alapkövetelmény, illetve egy másik nyelv ismerete előnyt jelenthet, de rengeteg olyan kvalitás van, ami az elbírálás szempontjából előnyös. Használjátok ki az Erasmus adta lehetőségeket, gyűjtsetek tapasztalatokat, és pályázzátok meg a Clerkship-et – hiszen csak nyerni tudtok vele.

Életképek a milánói Baker irodából

Részt vennél te is a programban?

 

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS