A londoni managing partner is hozzánk hasonló hús-vér ember

A Baker McKenzie International Clerkship programjának apropóján a program 2018-as résztvevőjével, Képessy Kingával beszélgettünk, aki idén nyáron hat hetet tölthetett a Baker budapesti irodájában, ezt követően pedig újabb hat hetet Londonban dolgozott gyakornokként. A programot jövőre is megrendezik, amelyre 2018. december 21-ig van lehetőség jelentkezni, ezen a linken.

Kérlek mesélj magadról röviden! Hogyan alakult a karriered a Clerkshipet megelőzően?

Jelenleg az ELTE ÁJK végzős joghallgatója vagyok. A korábbi években több diákszervezetnek is aktív tagja voltam, amelynek köszönhetően különböző külföldi programokon – pl. summer és winter law school-on – vettem részt. Ezenkívül két szemesztert is külföldön töltöttem Erasmus+ programok keretében: egy norvégiai félévét követően Athénban töltöttem néhány hónapot.

Ezek után gondolom adott volt, hogy a Clerkshipet is megpróbálod. Hogyan nézett ki a jelentkezési folyamat?

Így van. Már nagyjából másodéves koromban megfogalmazódott bennem, hogy valamilyen nemzetközi karrierre vágyom.  Tavaly októberben, közvetlenül azután, hogy hazatértem Görögországból láttam a Baker hirdetését, és azonnal eldöntöttem, hogy jelentkezni akarok. A követelményeknek megfelelően elküldtem a szükséges dokumentumokat, majd néhány héttel később telefonon értesítettek, hogy szeretnének velem egy személyes interjút.

Az interjú körülbelül egy órán keresztül tartott, és teljes egészében angol nyelven folyt.  Összesen három interjúztató volt, köztük egy amerikai partner, ennek ellenére feszültség nélkül, kellemes hangulatban telt el a beszélgetés. Itt több kérdést kaptam az eddigi tanulmányaimról és tapasztalataimról, valamint arról, hogy mely városokba szeretnék eljutni. London mellett még két másik várost jelöltem meg, de végül szerencsére a brit főváros lett a befutó. Mindenképpen szerettem volna angol nyelvterületen dolgozni, a Baker londoni irodája pedig különösen erős IT jogban, ami az egyik kedvenc jogterületem.

Ezután márciusban kaptam egy újabb telefont, ahol közölték, hogy engem választottak a 2018. évi Clerkshipre. A tavaszi vizsgaidőszakot és a Baker budapesti irodájában való munkát követően pedig július közepén már Londonba repültem, ahol kezdetét vette életem eddigi legeseménydúsabb nyara.

Mit gondolsz, mik voltak azok a képességek, amik miatt végül téged választottak? Mit javasolsz azoknak, akik idén szeretnének jelentkezni a programra?

A legfontosabb szerintem az volt, hogy látták rajtam, hogy ambiciózus és megbízható vagyok, lelkesen állok hozzá a munkához és magához a programhoz. A nemzetközi programok és ügyvédi irodában szerzett korábbi tapasztalatok szintén előnyt jelentettek. Emellett természetesen elengedhetetlen a stabil angol nyelvtudás.

Azoknak, akik most gondolkodnak a jelentkezésen mindenképpen azt ajánlom, hogy próbálják ki magukat, hiszen ez lehet életük legnagyobb szakmai élménye. Az egyetem elején járó hallgatóknak pedig azt tanácsolom, hogy minél több diákszervezetet, erasmus programot, és egyéb extra tevékenységeket próbáljanak ki, hiszen ezek – amellett, hogy tényleges szakmai tudást is adnak, – nagyon jól mutatnak az önéletrajzban, ami jó belépő lehet a programhoz.

Július közepén tehát a Baker londoni irodájában találtad magad. Mennyire ment nehezen a beilleszkedés, ütköztél-e kezdeti problémákba?

Egyáltalán nem, sőt! A munkatársaim nagyon kedvesek és befogadók voltak, rögtön az első naptól fogva érdemi munkát végezhettem. Azt követően, hogy először léptem be az iroda ajtaján, két óra sem telt el és máris bevontak egy hatalmas ügybe. Annak ellenére, hogy „csak gyakornokként” érkeztem az irodába és nem is ismertem az angolszász common law jogrendszert, nem éreztem semmiféle megkülönböztetést. A feletteseim türelmesek és közvetlenek voltak, így néhány nap alatt el tudtam sajátítani az ottani rendszer alapjait, a program végére pedig már magabiztosabban használtam a Westlaw platformot (szerk.: ez nagyjából a magyar jogtár ottani megfelelője), és különböző kezdő ügyvédjelölti munkákat végeztem az adójogi és az IT jog csoportban.

A sok munkán kívül jutott idő egyéb programokra is? A szakmai tapasztalaton kívül milyen élményekkel gazdagodtál, mit adott neked a Baker?

A munkaidő minden nap szigorúan 9:30-tól 17:30-ig tartott. Túlórázásra egyszer sem került sor, a munkáltatóknak egyáltalán nem volt célja a gyakornokok éjszakáig tartó robotoltatása. Az irodában töltött időn kívül rengeteg extra programon vettünk részt, melyeket teljes egészében a Baker állt: villásreggelik, hajózás a Temzén, minigolfozás, ebéd a managing committee-val (tehát a partnerekkel). Ezekben az extra programokban azért vehettem részt, mert akkor töltöttem kinnt a Clerkshipet, amikor a Vacation Scheme is zajlott az irodában. A három hetes Vacation Scheme után már sajnos nem voltak ilyen jellegű programok. Az ebéd volt mind közül az egyik legnagyobb élmény. Jó volt látni, hogy a londoni partnerek is hozzánk hasonló hús-vér emberek, akik két lábbal jártak a földön, és akikkel teljesen nyíltan, tabuk nélkül lehetett beszélgetni olyan kényes témákról, mint például a nemek közötti fizetéskülönbségek problémája, vagy a Brexit. Ezenkívül persze hozzá kell tennem, hogy az iroda a program teljes ideje alatt fizetést és az irodához közeli szállást biztosított, valamint a repülőjegyek árát is ők állták.

Összefoglalva elmondhatom, hogy a Clerkship volt életem eddigi legjobb programja, ahol a rengeteg szakmai tudás mellett életre szóló barátságokkal és emlékekkel gazdagodtam.

Részt vennél te is a programban?

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.