“A New Lawyer Challenge olyan innovatív kérdéseket dolgoz fel, amelyeket sokszor még nem is szabályoznak a hatályos jogszabályok”

Hogyan néz ki a Baker McKenzie New Lawyer Challenge versenye, és miért éri meg rá jelentkezni? A 2021-es kiírás különdíjasát Ratkovics Gábort kérdeztük tapasztalatairól. Interjú.

Mi motivált abban, hogy elkezdd a jogi egyetemet? 

Elsősorban édesanyám és más jogász ismerőseim, akik állandóan a szakmáról beszélgettek. Úgy tűnt, mindig van közös témájuk. De motiváltak a jogászokról szóló könyvek és filmek is, amelyek kiváló szónokoknak és elszánt érdekérvényesítőknek mutatták be a jogászokat. Én is olyanná szerettem volna válni, mint ők. 

Honnan hallottál New Lawyer Challenge versenyről? Mi motivált a jelentkezésre?

A New Lawyer Challenge versenyt olyan intenzív kampány előzte meg, hogy már nem is emlékszem, hol hallottam róla először. Beszéltünk róla hallgatótársaimmal, értesültem róla a közösségi oldalak felületén és az Arsboni hírleveleiből is, amelyeket azóta olvasok, mióta elvégeztem az Arsbonis gyakornoki programot. Részvételemet az is motiválta, hogy még korábban találkoztam a Baker McKenzie kollégáival egy Arsboni által szervezett Szafarin, és szimpatikusnak találtam az iroda innovatív, lendületes légkörét. Nem volt kérdés számomra, hogy a verseny is nagy kaland lehet. 

Milyen kihívásokkal kell megbirkóznia a jelentkezőknek? 

A tavalyi évben a versenyzőknek többfordulós kiválasztáson kellett keresztülmenniük. Először egy, a joganyagokban való tájékozódást mérő tesztet töltöttünk ki, ahol olyan jogszabályokban kellett keresnünk, mint például a Tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény vagy a GDPR. A második fordulóban egy aktuális helyzet szabályozását kellett átfogóan bemutatnunk, amely a tavalyi évben a COVID-dal kapcsolatos munka- és polgári jogi szabályokról, így például a távmunkáról vagy az elektronikus úton tartott közgyűlésekről szólt. Különös szerepet kapott ebben a fordulóban a lényeglátás, mivel egy egyoldalas dián is össze kellett foglalnunk a legfontosabbakat. A döntő fordulóban egy ismeretlen jogesetet kellett megoldanunk és megoldásunkat prezentálni a zsűri előtt egy egyórás felkészülést követően. 

Milyen érzés volt bejutni a döntőbe? Végül milyen jutalomban részesültél? 

Fantasztikus érzés volt bejutni a döntőbe, hiszen kiderült, hogy mintegy ötszáz jelölt közül választotta ki a zsűri azt a nyolc versenyzőt, aki megmérethette magát. Az ember ilyenkor már a döntő előtt is vállba veregeti magát, hiszen megtisztelő érzés ilyen kiválasztott csapat tagja lenni. A döntőben a Wolters Kluwer jóvoltából egy különdíjban részesültem, amely a Wolters Kluwer webshopjában beválható utalvány volt. Az utalványból beszereztem a Ptk Nagykommentárját, amelyet azóta felhasználtam az egyetemi évfolyamdolgozatomhoz, és biztos vagyok benne, hogy a záróvizsga során is nagy segítségemre lesz. 

Miben fejlődtél a Baker McKenzie New Lawyer Challenge versenye során? 

Mivel mindegyik forduló más készségeimet tesztelte, úgy érzem, rengeteg dologban fejlődtem a verseny néhány hete alatt. Nem csupán hatékonyabban tudok keresni jogszabályokban, mint a verseny előtt, de gyakorlatot szereztem jogi anyagok idegen nyelvű összefoglalásában és jogesetmegoldásban is. Mivel a zsűri nem csupán jogászokból állt, abban is fejlődhettem, hogyan adjak át szakmai ötleteket laikusoknak.

Mely szép emlékként őrzött momentumot emelnéd ki a verseny kapcsán?

Külön örömömre szolgált, hogy a verseny döntőjében feldolgozott jogeset a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia jogi szabályozását is érintette, amely hozzám rendkívül közel álló terület. A London School of Economics-on folytatott tanulmányaim során az egyetem gépi tanulásról szóló diákszövetkezetének alelnöke voltam. Sosem gondoltam volna, hogy az itt megszerzett ismereteimnek valaha jogi területen is hasznát veszem, de a New Lawyer Challenge évről évre olyan innovatív, akár a jog határterületeit is érintő kérdéseket dolgoz fel, amelyeket még nem is szabályoznak a hatályos jogszabályok, és ez a terület is pont ilyen. 

Végezetül pedig, kiknek, és miért ajánlanád a részvételt a New Lawyer Challenge versenyen? 

Mindenkinek ajánlanám a versenyt, aki szívesen gondolkozna innovatív jogi problémákon és szívesen találkozna a Baker McKenzie tapasztalt kollégáival és az ország kiváló jogi egyetemeinek még kiválóbb hallgatóival. 

Felkeltette érdeklődésedet a verseny? Szeretnéd magadat valódi kihívások elé állítani? Akkor jelentkezz az idei New Lawyer Challenge-re március 21. éjfélig!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.