Adóváltozások Szaúd-Arábiában: Új korszakba lép a jövedelemadó a királyságban

Szaúd-Arábia az elmúlt években egyre inkább az ambiciózus megaprojektjeivel hívta fel magára a sajtó figyelmét. A királyság a gazdasági, kulturális és szociális diverzifikáció érdekében hatalmas erőfeszítéseket tesz az infrastruktúra és a turizmus fejlesztéséért. Úgy gondoljuk azonban, hogy a gazdasági reformok mellett a jogrendszer – ezen belül is különösen az adójog – fejlődése szintén jelentős érdeklődésre tarthat számot. Tekintve, hogy számos magyar vállalat törekszik üzleti jelenlétet kialakítani a térségben, gyors áttekintést szeretnénk nyújtani azokról a változásokról, amelyek ügyfeleinknek a témában egyfajta gondolatébresztőként szolgálhatnak.

Fontos kiemelni, hogy évszázadokon át az adórendszer fő adóneme a vallási hátterű „Zakat” – azaz a jövedelem erkölcsi megtisztítására irányuló gyakorlatilag az egyházi tizednek megfeleltethető adó – volt. Ezen szigorú hagyományokra épülő rendszert hivatott alapjaiban megreformálni az új adótervezet.

Új jövedelemadó törvénytervezet

A Zakat-, Adó- és Vámhatóság (ZATCA) 2023 őszén nyilvános konzultációra bocsátotta a jelenlegi jövedelemadó-rendszer helyébe lépő új jövedelemadó-törvény tervezetét, amelynek célja, hogy a szaúdi jövedelemadó-rendszert összhangba hozza a legjobb nemzetközi gyakorlatokkal a beruházások ösztönzése céljából, valamint a nemzetközi szabályoknak való megfelelés és az átláthatóság növelése. A javasolt változtatások többek között a következő területeket érintik: a gazdasági társaságok adózásának felülvizsgálata, a befektetési alapok – Zakattal összhangban lévő – adózásának kidolgozása, az egyesülési és szétválási tranzakciók adóügyi kezelése, valamint az országon kívül fizetett adók kezelése.

Különleges gazdasági övezetek

Tavaly bejelentették, hogy a királyság különböző régióiban négy új különleges gazdasági övezetet hoztak létre, amelyek többféle adókedvezményt biztosítanak a területükön beruházó vállalkozásoknak. A bejelentés szerint az adókedvezmények közé tartozik az 5%-os csökkentett társaságiadó-kulcs 20 évig, a 0%-os forrásadó a nyereség hazahozatalára, a vámok elhalasztása vagy bizonyos esetekben 0%-os vámok, valamint a 0%-os ÁFA-kulcs az övezeteken belül és az övezetek közötti áruforgalomra.

Egyéb kiemelendő változások 2024-ben

Regionális központokra vonatkozó kezdeményezés szerint 2024. január 1-jétől kezdődően a királyság hatóságaival vagy kormányzati szerveivel üzleti tevékenységet folytatni szándékozó multinacionális vállalatoknak regionális központot (RHQ) kell létrehozniuk Szaúd-Arábiában. Az RHQ-ra vonatkozó adószabályokat 2024. február 16-án adták ki, amelyek 30 éves adókedvezménnyel kecsegtetnek, beleértve a jogosult tevékenységekre vonatkozó 0%-os adókulcsot és a nem belföldi illetőségűeknek történő bizonyos kifizetésekre vonatkozó 0%-os forrásadó-kulcsot, amely azon vállalkozásokra vonatkozik, amelyek regionális központot hoznak létre a királyságban.

A fenti változásokat érdemes irodánk korábbi cikksorozatában már részletesen bemutatott globális minimumadó szemüvegén keresztül is megvizsgálni, ugyanis vélhetően Szaúd-Arábia implementálni fogja a minimumadó intézményét, ami bizonyos multinacionális vállalatok szempontjából adminisztratív kockázatot jelenthet. A fentiek alapján kijelenthetjük, hogy a tervezett adóreformok jelentős gazdasági jelenlét kialakítására fogják sarkallni a nemzetközi befektetőket Szaúd-Arábiában. A szaúdi adószabályokat a jövőben is kiemelt figyelemmel kísérjük, kérdés esetén pedig szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.

A jelen bejegyzésben szereplő tartalom nem minősül jogi, illetve adótanácsadásnak és nem hoz létre megbízási szerződést. Minden esetben szükséges az adott ügy egyedi, részletes ismerete annak megítéléséhez és a személyre szabott megoldás megtalálásához.

Békés A Built on Trust rovat támogatója a BékésPartners.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.