Áttörés a mesterségesintelligencia-alapú jogi szolgáltatások piacán

Csökkenő volumenű ügyvédi megbízások

Sokat halljuk, hogy a robotok és a mesterségesintelligencia-alapú (MI) technológiák lassan kiszorítják az emberi munkaerőt a piacról. Mások szerint ez azért nem annyira egyszerű, és az emberi tényezőt nem lehet kiiktatni a tágabb értelemben vett igazságszolgáltatási folyamatokból. Tény, hogy egy nagyon komplex folyamatnak vagyunk tanúi. Hogy néz ki mindez egy cégen belülről?

Az MI területén élenjáró cég, a LawGeex nemrég publikálta jelentését a mesterségesintelligencia-alapú jogi szolgáltatások piacáról. Ez azt állítja, hogy a jogi MI-technológiával foglalkozó cégek száma 40-ről 66-ra nőtt az elmúlt évben, ami 65%-os növekedést jelent. Az összefoglaló külön kiemeli a 22 legnagyobb jogi technológiai felvásárlást és összeolvadást, illetve a 45 legnagyobb beruházást a 700 milliárd dollárt érő piacon.

A kutatás kitért arra is, hogy mik a legfontosabb ezzel kapcsolatos trendek vállalati szempontból.

  1. Költségnyomás: A cégek kevesebbet kívánnak jogi ügyekre költeni, annak ellenére, hogy előrejelzéseik szerint a jogi jellegű munkák volumene stagnálni, de még inkább növekedni fog.
  2. Az ügyvédi irodáknak kifizetett összegek csökkenése: A cégeken belüli jogi csapatok az összes jogi munka egyre nagyobb részét végzik el, és ezzel párhuzamosan egyre kevesebb a kiszervezés, az ügyvédi megbízás. Connie Brenton, a NetApp jogi igazgatójának szavaival élve: „Az ügyvédi irodák már érzékelik a megbízások számának csökkenését. A favágó munkát egyre inkább kiszorítja a technológia.”
  3. A „legal operations” volumenének növekedése: A „legal operations” egy relatíve új diszciplína, melynek célja, hogy az üzleti folyamatokon és a munkaerő hatékony kihasználásán keresztül maximalizálja a cég belső jogászcsapatában rejlő lehetőségeket. Ezt különböző területek, így pl. pénzügy, technológiamenedzsment és jogi adatelemzés kombinálásával éri el. A „legal operations” egyre inkább beágyazódik a cégek mindennapi életébe: azon jogi részlegeknek a számában, amelyek „legal operations” funkciókat is ellátnak komoly növekedés tapasztalható.

A jelentés kiemeli, hogy 2017-ben 233 millió dollár értékű beruházás történt a szektorba, és hogy 2018 ugyanúgy a diszruptív technológiák virágzásának az éve lesz.

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.