Blokklánc: Mindenki ismeri – és már érti is

A tavasz első -sorozatban pedig a kilencedik- Lawtech Meetup-ján a megállíthatatlan blokklánc technológia nyomába eredtünk: előadóinknak köszönhetően megismerkedtünk a technológia alapjaival és hatásaival a jogi és pénzügyi szektorra.

A technológia működésének feltárásában három meghívott vendégünk vett részt.

Szalbot Balázs, ügyvédjelölt, az ELTE-ÁJK PhD-hallgatója és az Arsboni közösség tagja a kriptovaluták tranzakciós folyamatain keresztül világította meg a blockchain rendszer műkédésének legfontosabb jellemzőit. Balázs részletesen elemezte a technológia áldásos hozományait, a peer-to-peer virtuális tranzakciók előnyeit a hagyományos pénzutalásokkal és a készpénzes fizetésekkel szemben. Kiemelte tovább a blockhain pénzügyi piacokra gyakorolt hatásait is az úgynevezett tokenek bemutatásával.

Vajda Viktor, a RowanHill Law Dr. Domi Ügyvédi Iroda ügyvédje kalauzolt tovább minket a smart contractok világába. Viktor az okosszerződések és a tradicionális szerződések fogalmának összeegyeztethetőségét vizsgálta a különböző európai államok jogában, illetve kitekintett az amerikai meghatározásra is. Az összehasonlítás azt a célt szolgálta, hogy jobban megismerjük e szerződések természetét, illetve, hogy megértsük, miért is nehéz beilleszteni a hatályos jogrendszerek szabályozási körébe az okosszerződéseket.

Egy igazán innovatív startup kezdeményezésbe nyerhettünk betekintést a Meetup következő előadásában. Szota Szabolcs, az InsurWiz Technology társalapítója exkluzív bepillantást engedett egy új termék fejlesztésébe, amely szemmel láthatóan lázba hozta a résztvevő közönséget. Szabolcs egy, a nyaralásokhoz kifejezetten hasznos és szintén blockchain alapon működő ötletet mutatott, amelyet utazás előtt álló és körültekintő embereknek fejlesztenek. Az ötlet alapja, hogy biztosítási szolgáltatás keretében megoldást nyújtsanak azoknak, akiknek nem kedvez az időjárás a külföldi nyaralásuk alatt. Amennyiben az eső vagy a hideg miatt kell szomorkodniuk utazásuk során, kárpótlásként -a blockchain rendszernek köszönhetően azonnal – megkapják a biztosítás megrendelésekor kalkulált összeget.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A Meetup interaktívan folytatódott, a Q&A keretein belül a téma iránt érdeklődő vendégek előrukkolhattak saját ötleteikkel és feltehették azokat a kérdéseket, amelyekre eddig még nem kaptak választ. A blokklánc rendszer részletes elemzése után az este lazább hangulatot öltött és fröccsözés mellett folytatódott a beszélgetés.

A többi képért kattints ide, és persze csatlakozz az Arsboni Lawtech Közösséghez! Találkozunk a következő Meetupon!

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS