Egy Bitcoin-nal elkövetett vagyon elleni bűncselekmény és az ahhoz kapcsolódó egyes jogi kérdések

Előadásom egy Magyarországon elkövetett vagyon elleni bűncselekményt mutat be, amely során az elkövetők nagyobb összegnek megfelelő digitális fizetőeszközt, úgy nevezett Bitcoint csaltak ki a sértettől. Az ügyet tárgyaló bíróság a bűncselekmény elkövetési magatartásának jobb megértése érdekében – az ügyész indítványára – szaktanácsadói vélemény elkészítésére kért fel.

Eszteri Dániel a fenti címen előadást tart az Arsboni, Baker McKenzie Jog & Innováció konferencián május 27-én. Ha meghallgatnád, jelentkezz nézőnek ide kattintva!

A virtuális fizetőeszköz alapját képező technológia viszonylag új jelenségnek számít a piacon, annak jogi, gazdasági és információtechnológiai értékelése a megjelenése óta heves viták tárgyát képezi szakmai körökben. A „Bitcoin-jelenség” a bűnüldöző hatóságokat és ezzel összefüggésben a jogalkalmazókat is új kihívások elé állította az elmúlt években, ennek ellenére még mindig nem alakult ki egységes álláspont a Bitcoinnal kapcsolatos bűncselekmények értékelésére. Az előadás a konkrét büntetőügy tényállása és annak elemzése révén kíván rávilágítani olyan alapvető jogi problémákra, amik a kriptovaluták használatával kapcsolatban felmerülhetnek.

Előadásom az eset történeti tényállásának felvázolása után röviden kitér a Bitcoin technológia mögött álló technikai háttér ismertetésére, majd felvázolja, hogy a kriptovalutával végzett utalások nyomonkövethetősége és személyekhez való kötése milyen problémák elé állíthatja a bűnüldöző hatóságokat. Ezek után a konkrét bűncselekményre vetítve bemutatja, hogy egy Bitcoinnal elkövetett bűncselekmény kapcsán mekkora lehet az okozott kár. Ezen felül kitérek több elhíresült bűncselekményre is, amelyek szintén a Bitcoin-technológiával kapcsolatosak és azok büntetőjogi értékelésével kapcsolatban is megpróbálok állást foglalni. Végül a Bitcoin vagyonjogi értékelésére térek ki és a vonatkozó Európai Uniós esetjogot is röviden ismertetem.

Eszteri Dániel

Szakmai gyakorlat és munkatapasztalat:
2014-Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, adatvédelmi szakértő
2011-2014BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály, nyomozó (kormánytisztviselői jogviszony)
Tanulmányok:
2015PTE Állam és Jogtudományi Kar, tudományos doktori (Ph.D.) fokozat megszerzése
2011-2014PTE Állam és Jogtudományi Kar Doktori Iskola, PhD hallgató
2006-2011PTE Állam- és Jogtudományi Kar, jogász
Nyelvtudás:angol, német


Nézőként jönnél? Regisztrálj a konferenciára!

Kép forrása

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.