Évek óta nem volt ilyen könnyű bekerülni a jogász szakokra

Tegnap este hozták a felvi.hu-n nyilvánosságra a 2019/2020-as tanévre vonatkozó felsőoktatási ponthatárokat. A gimnazisták már biztosan tudhatják, melyik egyetemre vették őket fel. Megvizsgáltuk, idén melyik jogi karra hány pont kellett a bekerüléshez. 

Magyarországon összesen 8 egyetemen zajlik jogi oktatás, közülük mindenhol indul jövőre állami finanszírozású képzés. Jogász szakon központilag meghatározott minimum ponthatár volt idén is, ami azt jelentette, hogy egyik kar sem vihette 440 pont alá az államilag támogatott helyeinek ponthatárát. A központi ponthatár már évek óta csökken, idén a tavalyihoz képest 20 ponttal kevesebb is elég volt a bekerüléshez. Hosszú idő után először volt magasabb a ponthatár a Semmelweis Egyetem általános orvosi szakán, mint a jogász szakokon.

Egyedül a győri Széchenyi István Egyetemen volt magasabb a ponthatár, 443 pont, ez arra vezethető vissza, hogy jóval kevesebb állami ösztöndíjas hallgató választotta Győrt, mint a nagy pesti karokat, és a legkevesebb ponttal bejutó államis hallgató pontszáma így nyilván magasabb volt, mint a hasonló pozícióban lévő ELTE-s vagy Pázmányos hallgatóé.

Az önköltséges képzéseken már nagyobb volt a szórás a pontszámokat illetően. Miután tavaly hosszú idő után először előzte meg az ELTE-t a Pázmány, idén ismét ők határozták meg a legmagasabb pontszámot (376-ot), míg a második helyen az ELTE áll 372-es ponthatárával.

A többi jogi kar önköltséges ponthatárai mind 310 pont alatt maradtak idén, két helyen ráadásul a központi, felsőoktatási minimum ponthatár, a 280 pont volt az elvárás. A Károli Gáspár Református Egyetem 309-es ponthatára volt a legmagasabb, míg a vidéki egyetemek közül Miskolcra volt a legnehezebb bekerülni önköltséges képzésre, 298 volt a ponthatár.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Akárcsak az elmúlt években, ismét az ELTE-re vették fel a legtöbb középiskolást, míg a második legnépesebb évfolyama a Pázmánynak lesz.

(felvi.hu)

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.