Hogyan legyek keresett jogász?

🚀⚖️Kutatás a jogi munkaerőpiacról🚀⚖️
🥇Töltsd ki most és szerezdd meg a nyereményeket!🥇

Mit tehetünk azért az egyetem alatt, hogy keresett jogászok legyünk a diploma megszerzését követően? A summa cum laude számít, vagy Erasmusra menj?Partnerünk, a Sárhegyi és Társai Ügyédi Iroda az alábbiakban összegyűjtötte, hogy szerintük mire figyeljetek.

Irodánk nemrég részt vett az első (hagyományteremtő) Ars Boni karrierfesztiválon, ahol a cikk írói is beszélgettek reménybeli jelöltekkel. Mivel sok érdekes dolgot láttunk – és egyébként lesz még karrierfesztivál – szeretnénk pár jótanácsot adni a jelenlegi egyetemi hallgatóknak arról, hogy hogyan lehet kitűnni a joghallgatók tömegéből. (Ha jövőre úgy jössz oda az asztalunkhoz, hogy ezt a cikket olvastad a blogon, akkor az egy óriási pluszpont, egy csokit biztosan adunk érte!)
Ezt a cikket azonban nem kizárólag végzősöknek írtuk, ezeknek a készségeknek a fejlesztését ugyanis legjobb tegnap elkezdeni, ezért úgy gondoljuk, hogy elsősöknek is kifejezetten hasznos iránymutatás. (Egy beszélgetésre a fiatalabbakat is szeretettel várjuk a standunkhoz.)

Tehát hogyan lehetünk keresett jogászok végzés után?

  1. Tűnj ki a jogi tudásoddal! Ez banálisnak hangzik, de elég gyakran el szokott felejtődni. Meglepőnek tűnhet, de kezdő jelöltet alapvetően jogi részfeladatok megoldására keresnek az ügyvédi irodák, alapos és elmélyült jogszabályismerettel (legalább az érdeklődési körödön belül) jelöltként nagyon gyorsan nélkülözhetetlenné lehet válni bármelyik irodában. Ha megfelelően ismered a jogszabályokat, bármelyik ügyvéd szívesen fordul hozzád gyors segítségért, és egy ügyes jelölt híre hamar elterjed az irodában. Az egyetemi évek alatt a TDK-ra, versenyekre járás, témában írt szakdolgozatok elősegítik azt, hogy az elkötelezettséged az önéletrajzodból is látszon.

Bármennyire is értelmetlennek és öncélúnak tűnik az egyetemi oktatás, a fontos jogszabályok készségszintű elsajátítása nagyon fontos. (Ennek érdekében érdemes pl. sok választható tárgyat felvenni.) A szemináriumokon és egyéb rendezvényeken lelkiismeretesen dolgozó diákokat a szemináriumvezetők is szívesen ajánlják mindenféle munkákra/gyakorlati helyekre.

Alkérdés: Kell-e summa cum laude diploma? Nem feltétlenül, de mutatja azt, hogy jól tudsz magolni, az egyetemi kötelezettségeidet lelkiismeretesen teljesítetted.

Alkérdés: Javasoljuk-e a szakkollégiumot? Mindenképp! A jó szakkollégiumokban színvonalas, személyre szabható órákat tartanak, és egymást motiváló szakmai közösség alakulhat ki.

  1. Tanulj meg angolul! Angolul tudni nem azt jelenti, hogy megértek minden sorozatot, vagy tudok egy sört kérni (azt mi is tudunk egészen sok nyelven), hanem azt, hogy egy angolnyelvű tárgyaláson úgy tudsz jegyzetelni, hogy utána a – szintén angol nyelvű – szerződésben angolul át tudod vezetni a módosításokat, illetve nagyjából mindegy neked, hogy egy feljegyzést angolul vagy magyarul kell előkészítened. Az az angol nyelvtudás, amin nem tudsz úgy dolgozni, hogy az ügyfél számára érthető anyagot ki tudj küldeni, vagy az ő szóbeli kérését megértsd, a munkáltatók számára nagyjából láthatatlan.

Angolul nem csak azért érdemes tudni, mert a legizgalmasabb munkák nagyon nagy többségét csak angol nyelvtudással lehet elnyerni, de nagyon sok szakirodalom is csak angolul érhető el, és ha tovább akarod képezni magad, nem mindegy, hogy mennyi energiát kell belefektetned a szakirodalom megértésébe.

Nyilván más nyelvtudás is hasznos, de az angol elengedhetetlen. (A fent leírtak megfelelő változtatásokkal más nyelvekre is irányadók.)

Kizárólag kiemelkedő nyelvtudással azonban hosszútávon nem lehet nagyon jó állást kapni (aki csak fordítani tud, de nem ismeri a jogot, az bele fog ragadni a fordításba), a kitűnő jogi alapok ugyanúgy fontosak.

  1. Keress egy érdeklődési területet! Nem, hiába írsz két nagyon jó TDK dolgozatot valami speciális polgári jogi jogterületből, nem valószínű, hogy bármelyik munkahelyre azonnal a jogterület elsőszámú szakértőjének fognak felvenni. Ugyanis azon a helyen, ahol egy területet művelnek, olyan jogászok ülnek, akik sok éve azzal a jogággal foglalkoznak, és valószínűleg sokszor jobban értenek hozzá a gyakorlatból, mint te. De ha megcsinálod az alapfeladatokat (ld. 1. pont), gyorsan többet is rád fognak bízni, és egy hasonló érdeklődésű fiatal kolléga nagyon szimpatikus tud lenni. (Arról nem is beszélve, hogy ha őszintén érdekel valami, az nagyon gyorsan meglátszik rajta.)

Az érdeklődési terület elsősorban nem azt jelenti, hogy „engem érdekel az M&A”, mert ezt kevesen fogják komolyan venni, hanem azt, hogy a témában már bármit letettél, és ez az interjúztató/veled beszélgető számára visszakövethető. (A cikk egyik szerzője jó pár állásajánlatot kapott már úgy, hogy egy rendezvényen elkezdett beszélgetni valakivel, és a végén együttműködési lehetőség is kialakulhatott volna.)

Ráadásul szakmai rendezvényeken kitűnően lehet ismerkedni idősebb, a szakterülethez értő kollégákkal/oktatókkal is.

  1. Legyen benned alázat a tanulás iránt! Ez persze elsőre egy öreg ügyvéd elcsépelt morgásának tűnhet (az ügyvédek nagy részében amúgy tényleg semmi szakmai alázat nincsen), de a szakma a folyamatos változásról és tanulásról szól. Aki ezt nem követi, az elég gyorsan le fog maradni a szakmában.

Alkérdés: Mindenkinek javasoljuk azt, hogy járjon nemzetközi versenyekre. A nemzetközi versenyek számos ismerősünk számára élete legnagyobb szakmai kalandját és csomó barátságának a kezdetét jelentette. Rengeteget lehet tanulni a munkaszervezésről, a csapatmunkáról, a feladat határidőre történő elvégzéséről, az érvelések összeállításáról. (És az önéletrajzban is nagyon jól mutat!)

  1. Legyen benned alázat a munka iránt, hiszen a magukat szenior ügyvédnek képzelő jelölteket mindenki kineveti. Az elején nagyon egyszerű feladatokkal fogsz kezdeni, ha azt jól megcsinálod, gyorsan jönnek a jobbak.

Alkérdés: Javasolt-e a hosszabb gyakorlat az egyetem alatt? Ebben nincs egyetértés a kollégák között, van, aki álláskereséskor szembesült vele, hogy hátrányban van azokkal szemben, akik már az egyetem alatt dolgoztak, és az alapvető munkakultúrát, valamint a munkához szükséges eszközök kezelését már egyetem alatt, gyakornokként elsajátították. Egy másik vélemény szerint az egyetem a szakmai munka ideje, a gyakornokként kapott részfeladatok elvégzése pont a szakmai fejlődéstől veszik el az időt, az FMH program használatát 5 perc alatt meg lehet tanulni.

  • Legyél az az ember, aki megcsinálja a munkát! Mit jelent ez a mondat pontosan? Természetesen egy jelölt az elején sokat kérdez – és helyes is – de ha belerázódtál az irodai folyamatokba, akkor legyél te az, aki észreveszi azt, hogy mit lehet hozzátenni, mivel lehet jobbat csinálni, vagy hogyan lehet a folyamatot előrébb vinni (vagy esetleg kérés nélkül jobban megcsinálni). „Az ilyen jellegű odafigyelő magatartás nagyon ritka és aki ezt tudja, azt mindenhol imádni fogják.” – írta a kolléganő, aki ezt a pontot javasolta.
  • Érdemes-e külföldi tanulmányokat folytatni? Nem szeretnénk a külföldi tanulásról senkit lebeszélni, de meglátásunk szerint ez elsősorban akkor éri meg, ha a külföldi tanulmányokra valaki meghatalmazott céllal megy ki, és ezt a célt meg tudja valósítani. Tehát egy nem angol nyelvű országban eltöltött Erasmus-félév kevesebbet tesz hozzánk szakmailag, mint egy specifikusan kiválasztott, a szakterületünkre fókuszáló LLM. képzés.

Mindenképpen érdemes tehát azt mérlegelni, hogy a külföldi tanulásra fordított időt vajon nem tudod-e itthon is hasznosan eltölteni?

Ez az írás nem az iroda hivatalos álláspontja, de azért közzététel előtt megköröztettük a kollégák között. A legtöbb ilyen írás angol cikk fordításán alapul, mi nem fordítottunk semmit (helyette igyekeztünk átgondolni, hogy milyen tippnek örültünk volna egyetemistaként, és megkérdeztük erről kollégáinkat is), de szívesen olvastuk hozzá a Counterfeit Chic és a China Law Blog kapcsolódó anyagait.

A cikk a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda honlapján olvasható.

Ha unod már, hogy mindig megmondják neked, hogy mi a jó… és mi a rossz..

Mond meg TE, hogy:

§ Mitől lesz jó egy munkahely?
§ Mi számít “jó” fizetésnek?
§ Hol akarsz dolgozni? 

Kattints 🖱️

Jegyzetek

A képek forrása ittitt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.