Hogyan tűnj ki a tömegből?

Az egyetem padjaiból kikerülve – vagy éppen még ott ülve – a munkahelykeresés első nagy lépése az önéletrajz megírása. A kezdő pályakeresők sok esetben még csak tapogatóznak a CV tartalmával kapcsolatban: „Beleírjam a diákmunkámat?”, „Feltüntessem, hogy heti kétszer varrótanfolyamra járok?”, és még sorolhatnánk a kérdéseket. Számos anyag fellelhető az interneten arról, hogy mitől és hogyan lesz jó az önéletrajzunk. A sok-sok hasznos tanács mellett mi azt szeretnénk nektek összefoglalni, hogy mik azok a pontok, amelyeket jogászként mindenképpen érdemes kiemelni.

Fő pontként tesszük fel azt a kérdést, hogy egy (summa) cum laude minősítéssel, ugyanazon az egyetemen végzett jogászt, vagy éppen egy 4.5-es tanulmányi átlaggal rendelkező joghallgatót mi fog megkülönböztetni a másiktól. Mi az a pont, ami miatt a munkáltató „A”-t fogja behívni interjúra vagy „B”-t? Vajon hogyan lehet kitűnni a tömegből?

Az általános adatok (tanulmányok, korábbi szakmai tapasztalati helyek) mellett a mi olvasatunkban megkülönböztethetőek ún. „kvalitatív” és „kvantitatív” szempontok az önéletrajzban. A kvantitatív pontok valamilyen alapon mérhetőek, számszerűsíthetőek, így könnyebben összehasonlíthatóak mások eredményeivel (például valaki első lett az OTDK-n, valaki pedig második). A kvalitatív szempontok már sokkal inkább szubjektívek, és a személyiség jellemzőire (is) utalnak. Lássuk, hogy melyek ezek és miért érdemes rájuk támaszkodni.

  1. Mérd össze a mérhetőt, avagy az eredmények számszerűsítése

Bármilyen készséggel, eredménnyel kapcsolatban kijelenthetjük, hogy ha az számszerűsíthető, akkor sokkal inkább „eladható”. Mindenképpen javasoljuk a versenyeredmények, illetve –részvételek feltüntetését, hiszen az alapvetően plusz töltetet ad egy önéletrajznak. Azonban még inkább emlékezetesebbé tehető, ha a részvételek száma és a helyezések is meg vannak jelölve. Akár a tudományos versenyek (pl. OTDK) is elkülöníthetőek a gyakorlatorientált versenyektől (pl. perbeszédmondó versenyek). Például: „Az egyetem alatt hat tanulmányi versenyen vettem részt, amelyből négy gyakorlatorientált volt, kettő pedig tudományos. A hat versenyből három esetben is helyezést értem el.”

Ha (még) nem indultál hasonló megmérettetésen, akkor például a TDK-szervezésben való részvételt is érdemes feltüntetni.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A fentiek mellett az egyéb – nem szorosan az egyetemhez kapcsolódó – tudományos tevékenységek felsorolása is emeli a CV színvonalát. Például ha részt vettél valamilyen Erasmus programban, nyári egyetemen, szemináriumon, akkor ezeket írd le röviden.

A másik lényeges készség e körben a nyelvismeret. Kétségtelenül az egyik legfontosabb kérdés a munkáltatóknak is, hogy a jelölt milyen nyelvet milyen szinten használ, és itt leginkább a használaton van a hangsúly. Mindannyian tudjuk, hogy egy öt éve megszerzett nyelvvizsga rendszeres használat nélkül nem sokat jelent a gyakorlatban. Ezért is javasoljuk, hogy akár rendelkezik valaki nyelvvizsgával, akár nem, tüntesse fel, hogy írásban és szóban milyen szinten használja az adott nyelvet. Tapasztalataink szerint az angol, illetve a német mellett egyre nagyobb jelentősége van egy speciálisabb nyelvtudásnak (spanyol, olasz, kínai stb.).

Ide sorolhatjuk még a tagságokat, az egyes tanulmányi, vagy szakmai csoportokban való részvételt is. Ezek a fórumok, felületek egyrészt lehetőséget adnak networking-re, ismeretségi háló kiépítésére, valamint szakmai fejlődésre is. Hiszen nagyon fontos, hogy ismerjük társainkat, a piacon lévő szereplőket.

  1. Minőségről minőségien

Beláthatjuk, hogy a személyes készségeket igen nehéz objektív alapon összehasonlítani. Viszont mégis ezek azok az elemek, amelyek nem kizárólag a szakmai tudásodról árulkodnak, hanem egy kicsit többet mutatnak. Ez azért is kiemelten fontos, mert napjainkban egyre nagyobb jelentősége van az ún. transzverzális, „hordozható” készségeknek, amelyek nem csak egy munkáltatóhoz köthetők, hanem munkahelyeken átívelve az egész karrierúton hasznosíthatók. Ilyennek tekinthető többek között a kritikus gondolkodás, a kezdeményezőkészség, a problémamegoldás, vagy akár a közös munkavégzés képessége. Ezek a skill-ek felkészítik az egyéneket az életpályák napjainkban jellemző változatos és kiszámíthatatlan alakulására.

Emellett nagyon fontos az, hogy ezeket a készségeket ne csak szempontszerűen sorold fel az önéletrajzodban, hiszen az így sablonossá válhat. Kifejezetten gyakran lehet a CV-kben azt olvasni, hogy valaki precíz, csapatjátékos vagy akár kreatív. Természetesen ezek nagyon pozitív jellemzők, azonban „indokolás” nélkül nem sok pluszt adnak. Javasoljuk, hogy a szakmai életutadból, egyetemi tanulmányaidból merítve egy-egy mondattal támaszd alá, hogy miért jellemző rád az adott tulajdonság. Nem kell bonyolult esetekre gondolni, hiszen akár a szemináriumi feladatmegoldásokban vállalt aktív részvétel is már jelezheti, hogy kezdeményező vagy, vagy éppen ha az ottani csoportmunkában vezető szerepet vállalsz. Vagy például a több éve folytatott sportteljesítmény is utalhat a csapatjátékos mivoltodra.

Örök és slágerkérdésnek mondható a hobbi feltüntetése. Legyen, vagy ne legyen? Álláspontunk szerint a különleges, speciális szabadidős tevékenységek emlékezetessé teszik a jelentkezők önéletrajzát. Valamint tapasztalataink alapján a munkáltatók is arra következtetnek, hogy a komfortzónán kívül eső érdeklődési körben szerzett jártasság erősíti a jelölt alkalmasságát az összetett feladatok kezelésében.

Ha kíváncsi vagy további és hasonló tanácsokra, akkor ne habozz, és jelentkezz a Karrier Fesztiválunkra, ahol nem csupán a karrierépítéssel kapcsolatos előadásokat hallgathatsz, hanem szórakoztató és eseménydús keretek között építheted a kapcsolati hálódat mind a legmenőbb ügyvédi irodákkal, mind pedig a joghallgatókkal, jogászokkal. Emellett persze a jövőben is jelentkezünk hasonló témájú karrier-cikkekkel, kövess minket!

Ne feledd, vár az ország legnagyobb jogász közösségi élménye!

 

A kép forrása: itt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

MEGOSZTÁS