„Sokan kérdeztétek…” – az influenszerkedés etikai és jogi oldala

Az ügyvédi hivatás egyik szépsége a szerteágazó lehetőségek tárháza, melynek köszönhetően az élet legfrissebb kérdéseivel is szemben találhatja magát egy jogász. Tökéletes példa erre az influenszerkedés. Mit lát a jog egy influenszerben? Mennyire sci-fi, avagy mennyire reális influenszerjogról beszélni? A kérdéskör jogi és etikai oldalát fogja körbejárni a bnt ügyvédi iroda két munkatársa, dr. Szabó M. András és dr. Tóth Stefánia.  

Az elmúlt évtized során jelentősen megváltoztak a társadalom tartalomfogyasztási szokásai. Ennek során előtérbe kerültek az interneten fellelhető videómegosztó platformok, avagy a közösségi média felületei. Az itt tartalmat szolgáltató személyek jelentős csoportját pedig az úgynevezett influenszerek, azaz a véleményvezérek alkotják.

Mely jogszabályokra, avagy egyéb normákra kell figyelnie egy véleményvezérnek munkája során? Milyen vitarendezési platformokra hagyatkozhatnak?

A jogon túli felelősséggel vajon hányadán állnak? Az előadás során meghívott előadóink körbejárják a jelenség vetületeit elsősorban a jog szempontjából, kitekintéssel az influenszerkedés etikai vonulataira is. Mégis kik ők?

Magyarósi Csaba, dr. Tóth Stefánia, és dr. Szabó M. András

Magyarósi Csaba az egyik legismertebb magyar véleményvezér. Csaba 2007-ben szerezte kommunikáció-magyar szakos diplomáját Szegeden, a nagyközönség előtt 2006 óta ismert, köszönhetően YouTube csatornájának. Jelenleg 350 000 feliratkozót, 947 videót, továbbá több, mint 100 millió megtekintést számlál csatornája. Az előadásba vendégként fog becsatlakozni egy villáminterjú erejéig.

Dr. Szabó M. András az ELTE jogi karán szerezte diplomáját, jelenleg a bnt ügyvédi iroda ügyvédje. Kiemelt szakterülete a munkajog hazai, illetve európai szabályozása. Karrierje korai szakaszában az igazságszolgáltatás területén, illetve a közigazgatásban is dolgozott. Számos munkajogi publikáció szerzője, az Arsboni Gyakornoki Program mentora.

Dr. Tóth Stefánia a Pázmány jogi karán végzett 2020-ban. Ezt megelőzően nemzetközi vállalatoknál, illetve ügyvédi irodánál szerzett szakmai tapasztalatot. Jelenleg a bnt ügyvédi iroda lelkes ügyvédjelöltje.

Legal Fest 2021 (Május 10-14.)

Hallgasd meg a bnt munkatársainak előadást és Magyarósi Csaba interjúját, regisztrálj az eseményre!

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.