A “felejtés joga” győzelemre vezetett

Magyar siker New Yorkban: egy hazai startup Revealu nevű projektje lett az egyik nyertes a világ legnagyobb jogi hackathonjának döntőjében. Egy olyan mobilapplikációt fejlesztettek, amivel ellenőrizni és akár töröltetni is lehet a technológiai szolgáltatóknál (pl. Facebook, Google) rólunk tárolt adatokat.

A Revealu fejlesztésének aktualitását a május 25-én hatályba lépő uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR adja. Ennek egyik előírása ugyanis az ún. „felejtés jogának” biztosítása: a digitális lábnyomunkat nem csupán nyomon követhetjük, de kezdeményezhetjük is azok eltávolítását. A magyar csapat által kifejlesztett alkalmazás egyszerűen értelmezhetővé és elemezhetővé teszi a lekért big datát, amit aztán egy gombnyomással akár törölhetünk is. Az applikáció tehát végső fokon a „felejtés jogának” gyakorlati alkalmazását könnyíti meg.

A Global Legal Hackathon innovatív technológiai ötletekkel bíró startupoknak szól. Többségük a jogi szolgáltatásokhoz való egyszerűbb hozzáférést helyezi a fókuszába.

A new york-i döntő előzményeként a Revealu megnyerte a februári, a Wolters Kluwer által szervezett hazai selejtezőt, és a már nemzetközi zsűri előtt zajló második fordulón is sikerrel szerepelt. A döntőben a világ tizennégy legjobbnak tartott projektje mérkőzött meg egymással, közülük csak két versenyző európai (az egyik a magyar csapat).

A versenyen két kategóriában hirdettek két-két győztest, a Revealu a Private Benefit kategóriában nyert, egy amerikai versenytársával megosztva.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

A győzelem kiváló lehetőség a Bihary Gergely, Bihary Dániel, Danóczy Bálint, Elődi Márton, Lakatos Péter és Nagy Kristóf alkotta csapatnak, nem csak a szakmai világhír miatt, hanem azért is, mert a versenyt több jelentős nagyvállalat is támogatta, melyek a győztes projektek finanszírozásából is kiveszik a részüket.

A tehetséges fiatalokkal hamarosan interjút is közlünk.

A kép forrása: Facebook

 

 

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.