„A jogi pályán bele kell tenni a verejtéket és a könnyeket abba, hogy az ember elérje a célját” – Interjú dr. Sefer Ivánnal

Dr. Sefer Ivánnal, az EY Law irodavezető ügyvédjével beszélgettünk a nemzetközi kalandokról, a globális tanácsadó cégen keresztül kinyíló világról és arról, hogy milyen érzés partnerré válni ott, ahol egykor gyakornokként kezdett.

Mivel töltötted az egyetemi éveidet?

A személyes sorsom alakulásában fontos szerepet játszott, hogy az egyetem előtt négy évig jártam amerikai általános iskolába, majd egy magyar gimnáziumban érettségiztem. A multikulturális indulás meghatározta az egész életemet. Talán ez is közrejátszott abban, hogy harmadév után az EY-hoz (korábbi nevén Ernst & Young) mentem nyári gyakornoki munkára. Ezután már tudtam, hogy a nemzetközi irány érdekel, így az egyetem alatt később tudatosan egy másik Big Four irodához is elmentem tapasztalatot szerezni.

Vagyis a gyakornoki munkák határozták meg a későbbi utadat?

Igen, szerettem volna kamatoztatni a nyelvtudásomat, és kipróbálni magam nemzetközi környezetben. Ebben láttam az igazi kihívást és az izgalmat.

Volt olyan tanár, aki nagy hatást gyakorolt rád az egyetemi éveid során?

Talán Péteri Zoltánt említhetném, aki az összehasonlító jogi tanszéket vezette egyetemista koromban. Nagy megtiszteltetés volt, amikor a professzor úr kiválasztott, hogy utazzak az általa szervezett összehasonlító jogi felsőfokú kurzusra a strasbourgi egyetemre. Ez háromszor is megtörtént. Az ottani képzésre csak az mehetett, aki tudott angolul, németül és franciául is, valamint képes volt ezeken a nyelveken sikeres vizsgát tenni.

Tizennyolc éve végeztél. Mit tanácsolnál a mostani joghallgatóknak? Hogyan tudnák a legtöbbet kihozni magukból?

Szerintem a magyarországi jogi oktatás nagyon színvonalas, de kevésbé gyakorlatorientált. Így bíztatnám az egyetemistákat, hogy igyekezzenek minél több szakmai tapasztalatot szerezni már az egyetemi éveik alatt. Bátorítanék arra mindenkit, hogy gyakornokként ismerje meg a nemzetközi irodákat, és saját maga kezdje el tudatosan építeni karrierjét, alakítson ki szakmai kapcsolatokat.

Mi az, amire büszke vagy karriered kezdeti időszakából?

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Arra, hogy úgynevezett kiküldetéssel mehettem külföldre. Jó néhány nemzetközi ügyvédi irodában ígérik az interjún, hogy náluk erre van lehetőség, de azért ügyvédjelöltként vagy fiatal ügyvédként nem egyszerű ezt el is érni. Nekem ez megadatott: háromszor is voltam kint külföldön. Egyszer Bécsben, kétszer Londonban. Pótolhatatlan tapasztalat a kiküldetés, a külföldi ügyfélelvárások és ügyféldinamikák megismerése szempontjából is.

Legyél adótanácsadó az EY-nál!

Kiemelkedő fizetés, érdemi munka, és nemzetközi környezet környezet vár többek között rád.

Hogyan néz ki egy átlagos napod? Van az EY-nál egyáltalán olyan, hogy „átlagos nap”?

Jól érzed: minden nap más. Nyilván az az alapfelállás, hogy jogi munkát végzek, de nem marketingszöveg, hogy hatalmas a változatosság a feladatainkban. Rengeteg ügyféltárgyalásunk van, emellett konferenciákra járok, prezentációkat tartok, telefonkonferenciákon veszek részt, szerződéseket írok, tranzakciós munkákat végzek. A munkát külön izgalmassá teszi, hogy nem mindig ugyanazon az oldalon állunk, például egyszer egy banknak dolgozunk, máskor pedig egy hitelfelvevőnek, de foglalkozunk felvásárlásokkal, cégátstrukturálással vagy csődeljárással is.
Emellett irodavezetőként fontos számomra, hogy a csapatom tagjainak egyéni karrierútját is támogassam, segítsem őket a személyes karrierfejlődésükben. Az általuk felmerülő napi kérdéseket is menedzselem, koordinálom a munkájukat, valamint marketingtevékenységet is végzek.

Hogyan találod meg a munka és a magánélet egyensúlyát? Hogyan kapcsolódsz ki?

Úgy érzem, a mai világban egyre nehezebb meghúzni a határvonalat a munka és a magánélet között, talán nem is igazán lehetséges… Viszont törekedni kell rá! Én a családommal, a barátaimmal és sporttal kapcsolódom ki. Sokat teniszezem, hobby szinten bokszolok, és szeretem a kosárlabdát meg a focit is. Jelentős kosár- és focimúlt áll mögöttem, de a sérülések miatt nem tudom ezeket már olyan intenzitással csinálni, mint régen. Mégis azt gondolom, a sportot nem szabad abbahagyni, mert nagyban hozzájárul a jó életminőséghez.

A munkaterhelést hogyan képzeljük el nálatok?

A nemzetközi ügyvédi irodákban talán nagyobb a munkaterhelés, mint más jogi területeken. Mi ugyanakkor tudatosan törekszünk rá, hogy a felmerülő feladatokhoz mérten elegendő kapacitás álljon rendelkezésre, továbbá, támogassuk a kollégáinkat abban, hogy egyénileg mindenki ki tudja alakítani a munka és a magánélet egyensúlyát. Igyekszünk rugalmasságot is kínálni számukra ebben.
Különbség van a területek között is; Például a tranzakciós munkánál, ami nekem a szívem csücske, mindig nagy a ciklikusság. Egy folyamatban lévő tranzakció esetén drasztikusan sokat kell dolgozni, de két tranzakció között gyakran lazább időszakok is vannak. Ha megkérdeznék a kollégáimat, hány munkaórát dolgoztak tavaly, akkor nem mondanának olyan számot, amitől olyan valaki, aki ismeri a nemzetközi jogi világot, felhúzná a szemöldökét. Célunk, hogy a kollégák megfelelő mértékben tudjanak a feltöltődésre, valamint a kikapcsolódósára is időt szakítani, ezáltal is elősegítve a munkahelyen nyújtott magasszintű teljesítményük fenntartását.

Milyen képességek kellenek ahhoz, hogy valaki bekerüljön hozzátok?

Egy nemzetközi ügyvédi irodához (és itt most mindegy, hogy Big Four vagy hagyományos) nehéz már meglévő tudás alapján felvenni kollégákat. Mi az interjúkon a hozzáállást, a személyiséget, a gondolkodásmódot, a problémamegoldó-képességet nézzük, és minden mást később megtanítunk. Az egyetem segít kialakítani egyfajta gondolkodásmódot, de úgy gondolom, hogy a gyakorlatban hasznosítható tudást csak munkavégzés során lehet elsajátítani. Az EY-nál arra törekszünk, hogy minél színesebb személyiségek kerüljenek a csapatunkba, és hogy jól kiegészítsék egymást a kollégák. Szintén nagy hangsúlyt helyezünk a stabil nyelvtudásra, mind írásban, mind pedig szóban.

Hányad évtől ajánlott hozzátok menni gyakornokként?

Negyed- és ötödév az az időszak, amikor már érdemes eljönni gyakornokként egy nemzetközi ügyvédi irodához vagy egy Big Four-hoz, mert szerintem akkortól tudja valaki kellően komolyan venni az ott zajló munkát, valamint szakmailag is onnantól lesz meg a megfelelő háttértudása. Erre a jogi területre csak kevesen kerülhetnek be, így érdemes már az egyetemen is tenni azért, hogy felkeltsük a Big Fourok és nemzetközi ügyvédi irodák figyelmét.

Hogyan lehet szerinted kiemelkedni a sok jelentkező közül?

Nagyon fontos a jelölt tudatossága és proaktivitása. Tudatosság abban, hogy érdekli ez a pálya és hajlandó is tenni, keményen dolgozni a céljai érdekében.

Mekkora felelősséget helyeztek egy ügyvédjelöltre?

A kollégák biztos, hogy mélyvíznek érzik az egyetem után azt, amibe itt kerülnek, de később remélhetőleg kiderül számukra, hogy igazából nem is volt olyan mély. Figyelünk arra, hogy soha senki ne érezze úgy, hogy ha problémája van, azzal nem tud kihez fordulni, akár két hónapja, akár öt éve dolgozik nálunk. Az itteni munkát nem lehet rutinból végezni, a mi ügyeink sokszor nem tucat jogi esetek. Számos alkalommal dolgozunk olyan tranzakciókon, amikre még nem volt egyértelmű jogi gyakorlat Magyarországon. A frissen felvettek komoly bevezető tréningen vesznek részt, ahol megismerik az EY rendszerét, eszközeit és munkakultúráját. Előbb kisebb, majd fokozatosan nagyobb munkákat kapnak. Azt szoktam mondani a fiataloknak, hogy akkor csinálhatnak komolyabb, nehezebb és így szórakoztatóbb feladatot, ha látom, hogy az alapvető feladatokat hiba nélkül elvégzik. Egyénre szabottan követjük mindenki fejlődését, és akkor teszünk rá nagyobb terhet, ha készen áll rá.

Vannak nálatok teljesítményértékelő alkalmak?

Abszolút! Mindig párokat állítunk össze, ahol egy tapasztaltabb kolléga foglalkozik egy fiatalabbal. Fontos nálunk a tapasztalatok megosztása, törekszünk rá, hogy a fiatalok szervezett formában kapjanak tanácsokat a fejlődés pontos irányára, valamint folyamatos visszajelzést az általuk elvégzett feladatokra. Ezzel is próbáljuk őket támogatni a tanulásban, fejlődésben.

A nemzetközi ügyvédi irodákról sokan azt gondolják, hogy erősen hierarchizáltak. Ez rátok mennyire igaz?

A jogi pályán ritka a meredeken felfelé ívelő karrier. Itt bele kell tenni az éveket, a verejtéket és a könnyeket abba, hogy az ember elérje a céljait. Persze azért ez nem a katonaság! A fiatalok gyors sikerélményt keresnek, de ennek a szakmának sok aspektusa tapasztalati alapú. A hierarchia így kompetencia szerint, „természetes módon” alakul. Emberi oldalról fontos nálunk a jó csapatösszhang és az összetartás. Nincsenek zárt ajtók, én, és a többi ügyvéd kolléga is együtt ülünk és dolgozunk a fiatalokkal, aktívan részt veszünk egymás napi szakmai életében, és személyesen is jóban vagyunk.

Mi a munkátok legnehezebb, egyben legszebb része?

Sokszor működünk együtt más országok EY-os jogászaival, de még jellemzőbb, hogy házon belül dolgozunk össze adó- és pénzügyi tanácsadókkal. Egy olyan globális tanácsadócégnél, mint az EY egy jogász előtt valóban kinyílik a világ, és olyan komplex folyamatokban vehet részt, amire máshol nem lenne lehetősége.

Mi a te szereped a csapat kialakításában?

A munkám fontos részét képezi, hogy embereket veszek föl és integrálom őket. Nehéz előre megérezni, ki az, akit megfelelően lehet majd integrálni. Olyan embereket keresünk, akik hajlandóak a másikért is dolgozni, erős bennük a csapatszellem, összetartás. A dolgomat tovább nehezíti, hogy viszonylag új szereplői vagyunk a Big Four-világnak. Kollégáim nagy része tradicionális nemzetközi ügyvédi irodákban nevelkedett, így komoly szemléletváltásra volt szükség náluk, hogy Big Four-osok legyenek. Ez amúgy számomra is kihívást jelentett.

A munkátok work hard része világos, hogy álltok a play harddal?

Rendszeresen szervezünk céges bulikat irodai szinten, az adóosztállyal közösen, de vannak a teljes magyarországi EY-t egybefoglaló összejöveteleink is. Sporteseményektől a főzőtanfolyamokig széles a paletta. Mivel sok a fiatal a cégnél, így van igény az ilyen jellegű programokra.

Térjünk vissza a „kitárul a világ” kifejezésedre. Ha jól érzem, ez nem csak metaforikus.

A nemzetközi ügyvédi irodák többsége általában csak egy adott régióban rendelkezik tíz-tizenöt irodával. Mi ezzel szemben sok olyan ügyön dolgozunk, ami egyszerre akár tíznél is több országot érint. A másik, hogy az EY egyablakos szolgáltatást nyújt: napi munkakapcsolatban vagyunk adó- és pénzügyi tanácsadókkal, ezért képesek vagyunk integrált tanácsadásnyújtásra, aminek megvan az az előnye, hogy az ügyfelek komplex javaslatot kapnak, ami mind jogi, mind adózási, mind pedig pénzügyi szempontból is átgondolt.

Milyen típusú ügyekkel foglalkoztok?

Minden területtel, kivéve a büntetőjogot. Kiemelten jellemzők a társasági jogi megbízások, vállalatfelvásárlások, pénzügyi jog, finanszírozási tranzakciók és tőkepiaci munkák. Ezeken túl, erős munkajogi és adatvédelmi csapatunk van. A teljesség igénye nélkül mondom ezt, mert a gazdasági élet szinte összes területén ott vagyunk.

Benneteket megérintett már a legaltech szele?

Ha őszinte akarok lenni, akkor a válaszom az, hogy nem annyira, mint amennyire szükségesnek látnám. Szerintem, aki nem hallja meg az idő szavát, le fog maradni. Nagy horderejű, innovatív megoldásokat még nem kellett eszközölnünk, de az EY-nál technológiai tanácsadás üzletág is van, ezért szeretném remélni, hogy egy kicsit előnyben vagyunk.

Volt már valami olyan újdonság, amit bevezetettek?

Igen, vannak due diligance szoftvereink, mind az adatfeldolgozás mind az adatprezentáció tekintetében, illetve automatizált folyamataink is, amelyeknek a fejlesztésére folyamatosan figyelünk.

Hogyan látod az EY jogi irodáját öt év múlva?

Szeretném, ha többen lennénk, ha tovább tudna nőni az iroda, és ha ki tudnánk használni a mostani modellünknek az összes adottságát. Még nem vagyunk piacvezetők, de exponenciálisan növekszünk, és bizonyos pénzügyi, tőkepiaci vagy munkajogi tranzakciókban szeretném remélni, hogy már ott vagyunk a csúcs közelében. Szeretnénk tovább erősíteni az ügyfélkapcsolatainkat is, ami talán a legnagyobb erősségünk.

Vezetőként mire vagy a legbüszkébb az EY-ban?

A csapatomra, ez egyértelmű. Olyan embereket sikerült összehozni, akik szívesen dolgoznak együtt, szeretik a kihívásokat és minden nap precíz, minőségi munkát adnak ki a kezeik közül.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.