Egy új korszak kezdete a jogi munkaerőpiacon

Az elmúlt másfél évtizedben, a 2008-as globális pénzügyi válság hajtotta pénzügyi nyomásnak és az egyre szélesebb körben hozzáférhető legal tech megoldásoknak köszönhetően jelentősen felgyorsult a jogász szakma átalakulása. A koronavírus járvány kapcsán pedig már most hasonló folyamatokat figyelhetünk meg, hiszen az ügyvédi munkák időszakos visszaesése, valamint a karantén szabályok újfent gazdasági és technológiai innovációs nyomást helyeznek a jogi piac szereplőire. Az Arsboni országos kutatásával azt vizsgáljuk, hogyan dolgozik jelenleg a hazai jogászság, és hogyan szeretne a jövőben. 

Szerencsére a jogi innovációról való közös gondolkodásból már itthon is kikopni látszanak a pár éve még trendinek számító, robot jogászokkal riogató cikkek (Az Arsboni archívumában kutakodó olvasóinknak pedig szíves megértésüket kérjük). Sőt, ezeknek a helyét már nem csak írások, interjúk és meetupok vették át, hanem egyre több hazai kezdeményezést is látunk. Az újabb és újabb területekre betörő technológiai és munkaszervezési innováció ugyannakkor véleményünk szerint nem le, hanem inkább átértékeli a jogászok szerepét. Egyre fontosabb, hogy milyen formában, honnan és hogyan dolgozunk, és mit teszünk személyesen azért, hogy megőrizzük szakmai versenyképességünk a piacon.

Ezekre a folyamatokra reflektálva szeretnénk tájékoztatni az Arsboni online utazóközönségét arról, hogy már javában zajlik az Arsboni 2020-as, jogi munkaerőpiacról szóló kutatása, melynek célja, hogy felmérje a jogi pályán dolgozó, vagy erre készülő személyek elégedettségét, tapasztalatait és igényeit, kitérve a munkavégzés szinte minden aspektusára.

Feltett szándékunk, hogy a kérdőív lezárása után teljes képet kapjunk a hazai jogi piac jelenlegi állásáról, jövőbeli lehetőségeiről és mostani korlátairól. Célunk a kutatással, hogy a jogi piac szereplői reflektálni tudjanak a jelenlegi helyzetükre és lehetőségük legyen összefüggéseikben elmondani esetleges javaslataikat.

A kutatással összegyűjtött tapasztalatokkal reményeink szerint segíthetjük a munkavállalói érdekképviseletet, és munkáltatókat abban, hogy hatékonyabban alkalmazkodjanak a változó munkaerőpiaci igényekhez. Bízunk abban, hogy ez a kooperáció a jog területén dolgozó összes szakember között innovációt hoz a piacra és lehetőséget teremt a diskurzusra.

Kérdőívünk teljesen anonim, kitöltése 20-25 percet vesz igénybe, és a munkavégzést érintő kardinális kérdések (fizetés, work-life balance, álommunkahelyek) mellett a kutatásban részt vevő partnereinkről is teszünk fel kérdéseket.

A kutatás eredményeinek összefoglalóját publikálni fogjuk honlapunkon, illetve a kitöltők e-mail címére külön elküldjük és közösen vonjuk le a legérdekesebb és legfontosabb tapasztalatokat, hogy ezek alapján változtassunk és építkezzünk tovább.

A kutatást ezen a linken lehet kitölteni.

A kutatásról bővebb információt, a nyereményeke vonatkozó tájékoztatást, és az adatvédelmi szabályzatot pedig a következő linken érhetik el: https://karrier.arsboni.hu/jogasz-kutatas-2020/

***

Ha egy cikk keretében szívesen megosztaná a fentiekkel kapcsolatban a gondolatait, írjon nekünk a benedek.molnar@arsboni.hu email címre

 

*** Wulters Kluwer logo A Jog és Innováció rovat támogatója a Wolters Kluwer

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.