Hitelesítve

Az Országos Választási Bizottság május 15-én megtartott ülésén két országos népszavazási kezdeményezés tárgyában is hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket.

hitelesnagy

A Magyar Közlöny május 22-én megjelent számában kihirdetett 29/2013. (V. 22.) OVB határozat és 30/2013. (V.22.) OVB határozatalapján a következő kérdésekben indulhat meg az aláírásgyűjtés:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az általános iskolákban kötelező legyen a diákok gépírás-oktatása?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami és önkormányzati fenntartású középiskolákban kötelező legyen a diákok általános, az életvitelhez szükséges pénzügyi készségeinek fejlesztése?”

Az aláírásgyűjtésre négy hónap áll rendelkezésre: ennyi idő alatt kell összegyűjteni kérdésenként legalább 200.000 választópolgár aláírását az országos népszavazás kötelező elrendeléséhez. Ha 100.000–199.999 választópolgár támogatja a kezdeményezéseket, az Országgyűlés dönthet arról, hogy elrendeli-e az országos népszavazásokat, vagy sem.

Az ugyanezen kérdéseket tartalmazó aláírásgyűjtő ívek hitelesítését korábban, 2013. április 10-i ülésén formai hiányosságok következtében megtagadta az OVB [8/2013. (IV. 10.) OVB határozat, kihirdetve a Magyar Közlöny április 16-i számában]. Az indítványozó másnap, immár a jelzett problémák kiküszöbölésével újra benyújtotta a fenti kérdéseket, amelyeket az OVB hitelesített.

(Az OVB honlapja szerint jelenleg további két aláírásgyűjtés van folyamatban. Ezek azonban népi kezdeményezésekhez kapcsolódnak, így 50.000 választópolgár aláírása szükséges ahhoz, hogy az Országgyűlés a sikeres népi kezdeményezéseknek megfelelően napirendjére tűzze a megfogalmazott kérdéseket. E kérdések:

 „Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény megvitatását az általános halászati tilalmi időszak bevezetése végett?”

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés napirendjére tűzze a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény megvitatását az általános (március 01. napjától június 01. napjáig tartó) halászati tilalmi időszak bevezetése végett?”)

*

Kép forrása:  http://tgfsz.hu/container/news/alirasgyujtes_1363533083.jpg

*

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a  facebookon.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.