Hogyan tudsz segíteni magyar jogászként az Ukrajnából menekülőknek?

Már hatodik napja zajlik a háború Ukrajnában, így egyre több menekült érkezik Magyarországra is. Sokuknak jogi segítségnyújtásra is szükségük van, ezért már több hazai kezdeményezés is indult a segítésükre.

A Koppány Olivér és a KNP által kezdeményezett ügyvédi összefogás Magyarországról indult, de már számos külföldi jogász is csatlakozott hozzá. Weboldalukon lehet ügyvédként jelentkezni pro bono segítségnyújtásra, valamint a menekültek is kereshetnek az egyre több jogászt tartalmazó adatbázisukban. Különösen nagy szükségük van magyar jogászokra, mert a legtöbb ügyvéd, aki regisztrált, egyelőre észak-amerikai. Koppány Olivér elmondta, hogy jelenleg is dolgoznak az ügyeket menedzselő informatikai rendszeren, amely automatikusan tudja majd kezelni a beérkező kéréseket. Emellett kiemelte, hogy tudják, sok jogász nem rendelkezik menekültügyi jogi tapasztalattal, ennek ellenére azt kérik, hogy ha valaki feliratkozik segítőként, ne utasítson el automatikusan ügyeket, csak mert nem érzi magát hozzá elég tapasztaltnak. Hamarosan tréningekkel és brosúrákkal segítik majd az ő munkájukat is.

A Budapesti Ügyvédi Kamara is magyar jogászokat keres, akik tudnak segíteni az Ukrajnából menekülő embereknek magyar jogi kérdésekben, illetve terepen tolmácsolásban, szállításban vagy szállás biztosításában. Az ukrajna@bpbar.hu email címen lehet hozzájuk jelentkezni.

A bnt ügyvédi iroda – együttműködve a külföldi társirodáival – elkészített egy, az Ukrajnából érkező menekülteknek szánt tájékoztatót. Minden, Ukrajnával szomszédos ország és Csehország beutazás szempontjából legfontosabb menekültügyi szabályait összefoglalták benne. A folyamatosan frissített tájékoztató angolul, magyarul és oroszul is (ukrán verzió fordítás alatt) elérhető itt.

A Legisly online Jogklinikáján keresztül segít az Ukrajnából menekülőkön. A konkrét segítség igénybevételéhez egy gyors regisztráció és időpontfoglalás szükséges csak. Emellett joghallgatókat is keresnek a kezdeményezők, akik szívesen segítenének a rendszer működtetésében. További információk itt találhatóak.

A Joghallgatók Önképző Szervezete pedig adománygyűjtést szervez a Három Szerb Kávéházban március 6-ig. További információk a gyűjtéstől itt találhatóak.

Amennyiben további segítségnyújtási lehetőségre hívnád fel a figyelmünket, vedd fel velünk a kapcsolatot a kristof.molnar@arsboni.hu címen.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Arsbonit a Facebookon. Videós tartalmainkért pedig látogass el a Youtube csatornánkra.

MEGOSZTÁS