Idén már megemelnék a vagyonvédelmi rezsióradíjat

Tavaly nem tette, idén azonban megemelné a kormány a vagyonvédelmi rezsióradíjat. A Belügyminisztérium ugyanis társadalmi egyeztetésre bocsátotta a minimális vagyonvédelmi rezsióradíj 2017. évi mértékéről szóló kormányrendelet legújabb tervezetét. Az új szabályok szerint ez a díj nem lehet majd idén kevesebb nettó 2141 forintnál.

A jogszabály indokolása szerint, a gyakorlati tapasztalatok alapján, a vagyonvédelmi szolgáltatási tevékenységre irányuló közbeszerzések során általános probléma, hogy a nyertes ajánlatokban foglalt vállalkozói díjak sok esetben még a tevékenység ellátásához igénybe vett vagyonőrök minimális munkabérének és járulékainak összegét sem fedezik.

A vagyonvédelmi tevékenységgel kapcsolatos közbeszerzési eljárásokban a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj összegét el nem érő ajánlati összeg esetén, az aránytalanul alacsony ár vizsgálatára vonatkozó közbeszerzési szabályok alkalmazásának, és annak keretében az ajánlattevőtől kért indokolás kérésének is lehet helye.

Kiemelendő, hogy a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíjat figyelembe kell venni közbeszerzések esetén az aránytalanul alacsony ár vizsgálatakor, annak be nem tartása viszont még nem vezet automatikusan az ajánlat érvénytelenné nyilvánításához.

Egyébként a Valton-Sec – igaz egy egyszerű figyelmetlenség miatt hibásan beadott – ajánlata lett legutóbb érvénytelennek minősítve a Kbt. 73. § (2) bekezdése alapján, vagyis aránytalanul alacsony ár alkalmazása miatt a Honvédelmi Minisztérium rendezvénybiztosítási tenderén. Igaz ők nem a munkabér, hanem többek között a VIP autóbérlés költségét jelölték meg aránytalanul alacsony értékkel, a mindössze napi 290 forintos ajánlatukban. Később kiderült, hogy véletlenül kilométerdíjnak nézték a napidíjat.

A rezsióradíjra vonatkozó rendelet indokolása egyébként az utóbbi években nem igazán változott, lényegében szóról szóra megegyezik a tavalyival, ami egyben azt is jelzi, hogy más módon nem sikerült kezelni a már említett, a vagyonvédelmi szolgáltatási tevékenységre irányuló közbeszerzések során tapasztalt általános problémát. Annyi változás történt, hogy 2016-ban még levezették, hogy milyen tételekből áll a rezsióradíj, ez 2017-ben már nem történt meg.

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke

A vagyonvédelmi rezsióradíj bevezetését követően, Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke azt nyilatkozta, hogy a bérük 10–30 százalékos növekedésével számolhatnak a vagyonőrök 2016. márciustól, miután a kormány 2015 végén, a vagyonvédelmi szolgáltatások piacán is bevezettette a minimális szolgáltatási díjat – egyben pedig cáfolta azt a több médiumban is megjelent hírt, miszerint a vagyonőrök a jövőben minimum 1929 forintos órabért kapnak. Arról nincsenek még statisztikai adatok, hogy 2016-ban valóban 10-30 százalékkal nőttek-e a bérek a vagyonvédelem területén.

A személy- és vagyonvédelmi tevékenység közbeszerzési gyakorlatát jól ismerő tanácsadók szerint a kormány szándéka ugyan örvendetes, de a valóságban az alvállalkozói láncolatok végén továbbra is olyan alacsony az alvállalkozói díj, és egyben a munkabér, hogy az továbbra sem teszi lehetővé a jogszabályoknak megfelelő gazdálkodást, amire gyakran szándék sem mutatkozik a fantomcégek működtetése nyomán.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek

Képek forrása: itt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.