Küzdenék a koronavírus ellen. Hol írjam alá a szerződést?

A 2020-as év nagy kihívással indult a koronavírus-járvány formájában. Sok országban emiatt a szabad mozgást korlátozó rendelkezések jelentek meg; beindult a „Stay Home” (Maradj Otthon) kampány. Ezzel szemben sokan nem elégednek meg ezzel a passzív küzdelemmel, hanem aktívan, szervezett módon kívánnak fellépni a járvány ellen, akár közérdekű önkéntes tevékenység formájában, aminek azonban kevesen ismerik a törvényi oldalát.

Vannak, akik azt képzelik, hogyha ágyneműket vásárolnak egy kórház számára, akkor már közérdekű önkéntes tevékenységet folytattak. Ez a tett nemes és dicséretreméltó, ellenben önmagában még nem meríti ki a közérdekű önkéntes tevékenység törvényi fogalmát. Mindenekelőtt azért nem, mert a tevékenység nem egy egyszeri, hanem egy

rendszeresen, tartósan, folyamatosan végzett cselekvést jelent.

A társadalmi hasznosság mellet különböző juttatásokkal is együtt járhat, például az önkéntes munka végzéséhez szükséges képzéssel vagy utazástérítéssel. Ezért, ha valaki ezt igazolható módon kívánja végezni, akkor nincs mese, első körben szerződést kell kötnie a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint. Ez azt is magában hordozza, hogy csak úgy egyik pillanatról a másikra felhagyni sem lehet egy ilyen tevékenység végzésével, hanem kell hozzá a közös megegyezés, vagy a szerződésben meghatározott idő lejárta, a kitűzött tevékenység elvégzése.

A törvény részletesen felsorolja azokat az intézményeket, szervezeteket, akikkel egy ilyen szerződés megköthető. Ez alapján egy kórház vagy egy önkormányzat épp e körön belül lehet, de a hetijegyért cserébe végzett munka egy fesztiválon már kívül esik rajta. A fogadó szervezet ezek után a családpolitikáért felelős miniszternek köteles bejelenteni, hogy önkéntest foglalkoztat.

Az önkéntesek oldaláról a szabályozás egészen megengedő, hiszen akár cselekvőképtelen kiskorú is folytathat ilyen tevékenységet; a törvény a betöltött tizedik esztendőnél szabja meg az alsó korhatárt. Ezekben az esetekben azonban még szükség van törvényes képviselőre, cserébe nagyobb a szabadság a felmondáshoz való jog tekintetében. Fontos kiemelni, hogy nem összekeverendő ez a fajta önkéntes tevékenység a közösségi szolgálattal, amely 2016 óta feltétele az érettséginek.

Sokan vannak, akik külföldön, vagy Magyarországon, de külföldiként kívánnak közérdekű önkéntes munkát végezni.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Erre a tizenhat évesnél fiatalabb, vagy az elvégzendő önkéntes tevékenység tekintetében cselekvőképességében részlegesen korlátozott nagykorú sajnos nem vállalkozhat. Jó hír lehet azonban, hogy érvényes szerződés birtokában a fogadó szervezet gondoskodik az önkéntes utazásáról, szállásáról, étkezéséről. Hangsúlyozom: érvényes szerződés birtokában.

Amennyiben harmadik személynek az önkéntes kárt okoz, a fogadó szervezetet terheli a felelősség. Na persze ez nem azt jelenti, hogy akkor egy ilyen tevékenység címszavával büntetlenül megkárosíthatunk bárkit, hiszen az önkéntesnek felróható magatartásért követelhető tőle a kár megtérítése. Úgyhogy kedves leendő önkéntesek, az egyébként ellenszolgáltatás nélkül végzett munkánk vonatkozásában ilyen módon

nem érdemes arra játszani, hogy pénzt csiholjunk ki.

Mindezeknek a tükrében, ha valaki kedvet kapott ahhoz, hogy egy önkormányzattal, szociális intézménnyel vagy egészségügyi szolgáltatóval szerződve aktívan hozzájáruljon a koronavírus elleni küzdelemhez és a köz javára munkát végezzen, az ne habozzon. Ellenkező esetben azt javaslom elégedjünk meg a passzív segítséggel és maradjunk otthon.

A cikk megírásához az Arsboni a Jogtár adatbázisát használta.

Irodalomjegyzék

A képek forrása itt és itt.

[1] 2005. évi LXXXVIII. törvény a közérdekű önkéntes tevékenységről

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.