Megbukott az olasz miniszterelnök

Már korábban is taktikai hibának nevezték az olasz miniszterelnök azon döntését, amellyel a népszavazás kimeneteléhez kötötte saját miniszterelnökségének sorsát. A nemek győztek a vasárnapi referendumon, megbukott az olasz miniszterelnök.

Renzi

„Átalakuljon-e a Matteo Renzi kormányfő javaslatára a lényegében a második világháború óta kétkamarás parlamenti rendszer, kisebb létszámmal és jogkörökkel működjön-e a jövőben a szenátus, azaz a felsőház?”

A kormányzás erősítését tűzte ki céljául, ehhez képest kormányválságba taszította Olaszországot Matteo Renzi, aki számára a népszavazás nemcsak jogilag, hanem morális szempontból is fontos volt.

A népszavazás központi témája az olasz parlamentáris rendszer átalakítása volt: a szenátorok számát 315-ről 100-ra csökkentették volna, ezzel vetve véget a régóta tartó politikai bizonytalanságnak, a gyenge kormányzásnak. A felsőház hatásköre is csökkent volna, így például kevesebb lehetőségük lett volna arra, hogy leváltsák a kormányt. Sokan azért ellenezték a reformjavaslatokat, mert azokban a miniszterelnöki hatalom erősödését látták.

A népszavazáson 65% körül alakult a részvételi arány, ez azonban nem volt döntő, ugyanis az olasz szabályozás nem köti részvételi arányhoz a referendum érvényességét.

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Valójában azonban miről is szólt a szavazás? Arról, hogy a miniszterelnök maradjon-e vagy sem, tehát hogy az embereknek mi a véleménye a 2014 óta tevékenykedő Renziről. Az eredmények egyértelműek: a szavazók 40,9% voksolt igennel, 59,1% nemmel, így

megbukott a miniszterelnök,

aki Benito Mussolinit megelőzve, az 1861-es olasz egyesítés óta a legfiatalabb volt a miniszterelnöki székben, 39 évesen került kormányfői pozícióba.

Matteo Renzi közölte, hogy vállalja a felelősséget, benyújtja lemondását az államfőnek. A Demokrata Párt vezetője két és fél évig volt kormányfő.

5 Csillag Mozgalom

Pártjának továbbra is megvan a parlamenti többsége, így az államfő valószínűleg az ő köreikből választ majd új miniszterelnök-jelöltet. Ennek ellenére a népszavazás bukásának a populista 5 Csillag Mozgalom, valamint a szélsőjobboldali Északi Liga örülhet a legjobban. Belpolitikai viszályokra is számítani lehet ennek következtében.

Nem csak Olaszországot érinti a népszavazás bukása.

Válság elé néz az Európai Unió?

Az euró árfolyama 2015 márciusa óta nem látott mélypontra esett a dollárral szemben, ráadásul bankválság is felütheti a fejét a gyenge bankhálózat és a több száz milliárd eurónyi bedőlt olasz hitel miatt.

Az 5 Csillag Mozgalom erősödése is aggodalomra ad okot az Európai Unió stabilitását illetően, ugyanis a populisták népszavazáson léptetnék ki Olaszországot az eurózónából.

Képek forrása: itt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a Facebookon.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.