Munkaszüneti nap lehet nagypéntek

Az összes parlamenti frakció támogatja azt a törvényjavaslatot, amely öt jogszabály módosításával nyilvánítaná munkaszüneti nappá nagypénteket. Az indítványt még tavaly novemberben küldte meg a házelnöknek Semjén Zsolt, Balog Zoltán és Varga Mihály. A három miniszter javaslatához azóta ellenzéki képviselők további módosítókat is fűztek, melyekkel december 24-ét is munkaszüneti nappá nyilvánítanák.

A nagypéntek a keresztény liturgiában meghatározó szerepet tölt be – a törvényjavaslat egyik előterjesztője, Semjén Zsolt

A törvényjavaslat öt jogszabályt módosítana: az anyakönyvi eljárásról-, a közszolgálati tisztviselőkről-, a Munka Törvénykönyvéről-, a honvédek jogállásáról- és a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló (Bv. tv.) törvényeket. A javaslat – indokolása szerint – a munkaszüneti nappá nyilvánítással a nagypéntek méltó megünneplését segítené elő.

A változtatást jogosultságát Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a fentieken kívül még a gazdaság jelenlegi helyzetével, valamint az emberek elmúlt 6-7 éves megfeszített munkájával indokolta. Soltész kiemelte, hogy az új szabadnappal Magyarországon már 12 fizetett munkaszüneti nap lenne.

A törvényjavaslathoz ellenzéki képviselők módosító javaslatokat is csatoltak, melyek szerint a nagypéntek mellett célszerű lenne december 24-ét is munkaszüneti nappá nyilvánítani, mert a kialakult társadalmi szokások alapján erre a napra a legtöbb munkavállaló szabadságot szokott kivenni, így mind a dolgozók, mind a munkáltatók szempontjából kedvező lenne a változtatás.

Az Országgyűlés ütemterve szerint a képviselők április 14-én szavazhatnak a törvényjavaslatról. A helyzet különlegessége, hogy nagypéntek idén pont erre a napra esik, így először csak 2018-ban lehetne bevezetni az új szabadnapot.

Cikkíró Pályázat

Van egy érdekes témád?

Ez most nem egy évfolyamdolgozat, hanem az Arsboni ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Cikkíró Pályázata!

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.

Jegyzetek

A kép forrása: itt.
Molnár Kristóf

Molnár Kristóf

Molnár Kristóf az Arsboni volt gyakornoka, 2017 eleje óta content managere. Az ELTE harmadéves joghallgatója. Online marketinggel, social media felületek kezelésével és a szakmai tartalmak megjelentetésével foglalkozik. Az alkotmányjog államszervezeti része áll érdeklődésének középpontjában, jelenleg a Kormány felelősségi kérdéseit kutatja.
Molnár Kristóf

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.