Rám támad éjszaka a szomszéd: mit tehetek?

Szándékos testi sértés vagy súlyosabb bűncselekmények esetén egyértelmű, hogy az elkövető – ha enyhítő körülmény nem áll fenn – büntetést érdemel. Mi történik azonban abban az esetben, ha valakinek azért okozunk sérülést, mert ránk támadt, és a sérelmet másképpen nem tudjuk megakadályozni?

betores

Mennyire jogos tehát az önvédelem, büntethető-e a saját testi épségem védelme?

A kérdés kapcsán a Büntető Törvénykönyv rendelkezéseit kell megvizsgálnunk. Az önvédelemre a jogszabály a „jogos védelem” kifejezést használja. A törvény a jogos védelmet a büntethetőséget kizáró vagy korlátozó okoknál sorolja fel, ami azt jelenti, ha valaki egy egyébként büntetendő cselekményt ilyen helyzetben követ el, akkor nem vagy csak kisebb mértékben büntethető.

A jogos védelem

A feltett kérdésünk esetében a legfontosabb szabály, hogy „nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

A jogtalan támadás eseteinél találjuk a következőt: ha a személy ellen elkövetett támadást éjjel; fegyveresen; felfegyverkezve vagy csoportosan követik el.

Az éjszaka rám támadó személy támadása tehát mindenképpen jogtalan, és jogosult vagyok védelemre.

ejszakai tamadas

Milyen mértékű lehet a védelem?

Kutatás a jogi munkaerőpiacról

A kitöltők között a nyertes választása szerint kisorsolunk 4 db Szigetjegyet, egy 75.000 Ft-os IKEA utalványt vagy egy 75.000 Ft-os Repjegy.hu utalványt!

Fontos felhívni a figyelmet a szükséges mértékre. A Kúria véleménye ennek kapcsán, hogy „A szükségesség ebben az esetben azt jelenti, hogy a védekezőnek a jogtalan támadás elhárításához enyhébb védekezési mód nem állt rendelkezésére, mint amelyet alkalmazott. Ha volt más enyhébb mód az elhárításra, de annak megválasztásában a támadás okozta ijedtség vagy menthető felindulás a védekezőt meggátolta, akkor a cselekmény büntetendő, de a védekező nem büntethető a túllépés miatt.”

A védekezés tehát jogos, és még ha a szükségesnél súlyosabb mértékű is, az ijedtség vagy a menthető felindulás azt továbbra is indokolhatja.

A Kúria szerint egy esetben büntethető a védekezés, ha „a jogtalan támadás belőle ijedtséget vagy indulatot nem váltott ki, s az enyhébb elhárítási módot tudatosan tette félre, amikor a súlyosabb kimenetelűt választotta.”

Összegzésként tehát megállapítható, hogy

ha éjszaka megtámadnak minket otthonunkban, akkor jogosultak vagyunk önvédelemre, és a súlyosabb testi sértések elkövetése sem büntetendő, ha azt jogos védelmi helyzetben követjük el.

Választ kapott a kérdésére? Kattintson, és írjon az Arsboninak, ha segítségre van szüksége!

[contact-form-7 id=”12592″ title=”Kérdése van? – Szócikk help”]

Az írás szerzője az Arsboni volt gyakornoka. Idén tavasszal is indul Gyakornoki Program, amelyre február 11-ig lehet jelentkezni.

A képek forrása: itt és itt.

***

Ha nem szeretnél lemaradni a további írásainkról, kövesd az Ars Bonit a facebookon.